Начало » Хоби земеделие » Цветарство
08.11.2017 г.

Каната ще загуби красотата си ако няма достатъчно вода

През есента извадете коренищата и ги съхранявайте при 5 градуса

При добро познаване на особеностите на тази красавица, тя успешно може да се отглежда както в двора, така и на балкона. От каната са известни около 55 вида разнообразни по външен вид растения. Те произходат от тропичните и субтропични области на Америка, Азия и Африка. Тъй като интересът към тях е много голям, отдавна се води селекционна работа.

Затова разпространените днес сортове са не само от вида кана индика, а са обединени под общото наименование кана хибрида. Растенията развиват мощни коренища. При отделните видове в тях се натрупва много скорбяла, поради което някои народи ги използват за получаване на брашно. Стъблото почти не се разклонява. Според височината му отделните сортове се разделят на високи – до 1,5 м, средни – до1 м и ниски около 50-60 см, които са много подходящи за отглеждане в контейнери.

Много оригинални и красиви са листата. Те са овално удължени и достигат над 60 см дължина. Баграта им силно варира. По този признак сортовете са делят на зеленолистни, червенолистни с бронзов оттенък и с изпъстрени листа. Някои от тях са толкова красиви, че растенията се отглеждат заради високата декоративна стойност именно на листата.
Цветовете са разположени на групи по върховете на стъблата. Преобладава червената багра, но се срещат още розови, жълти или оранжеви. Оригинални са сортовете с изпъстрени на чертички или точици цветове. Цъъфтежът продължава от юни до къно през есента.

За каната избирайте слънчеви или леко засенчени места, защитени от студени ветрове. Почвата трябва да е дълбока, богата на хранителни вещества, добре задържаща влагата.
Напролет коренищата се събуждат при температура около 16 С. Напръскват се с вода и около тях се поддържа висока въздушна влажност. Това предизвиква прекъсване периода на покой. Когато пъпките се събудят, разделете коренищата така, че във всеки дял да има по една пъпка и по няколко коренчета. През май, когато премине опасността от слани, изнесете растенията на постоянно място. Почвата предварително трябва да е изорана или прекопана най-малко на 30 см дълбочина.

Сортовете с по-ниски стъбла засаждайте в големи саксии или кашпи, за да украсите с тях балкони и тераси. Съставете почвена смес от чимовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 3:2:1. Най-добре е балконите да са слънчеви. Ваше задължение е стриктно да следите влажността и да поливате редовно. В следобедните часове може да пулверизирате листата. Те са широки и изпаряват много вода, поради което ако не намерят достатъчно влага, губят от чара си.
Късно през есента извадете коренищата. Изберете слънчев и сух ден, когато почвата не е кална. Изрежете стъблата на 15 – 20 см височина. През зимата съхранявайте посадъчния материал в сухи помещения, където температурата да е около 5С.

Каната ще загуби красотата си ако няма достатъчно вода
6022

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини