Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.11.2017 г.

Цветното зеле ражда през есента

През юли трябва да разсадите корените

Цветното зеле у нас се отглежда най-добре като есенна култура. В по-прохладните райони като Софийското поле, Подбалканската долина, Черноморското крайбрежие и някои планински долини може да бъде засадено и като пролетна култура.
Отглеждането става чрез предварително производство на разсад, който при есенното производство обикновено не се пикира. Семената се засяват през втората половина на май или в началото на юни в открити лехи, на редове с разстояния 4-5 см. Трябва да поддържате оптимална влажност на почвата, да го подхранвате 1-2 пъти с минерални или органични торове и да водите борба със зелевата бълха и зелевата муха, ако се появи. Разсадът е готов след 4-5 седмици.
Разсаждането се извършва около средата на юли. Избират се плодородни почви с богато съдържание на органични вещества и добра възможност за поддържане на постоянна влага. Разстоянията при засаждането са 60 см между редовете и 40-50 см в тях. При първото или второто окопаване се прави загърляне, което е от особено значение за поддържане на влага в почвата около стъблото и спасяване на растенията, в случай че са нападнати от зелевата муха. Изобилното наторяване е едно от важните мероприятия за осигуряване развитието на мощна коренова и листна система. То се извършва 2-3 пъти през време на вегетацията. Първото подхранване и окопаване се прави 10-15 дни след разсаждането, а второто 20-25 дни по-късно. Добре е да осигурите и оборски тор, амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат. Фосфорните и калиевите торове може да се внесат с есенната дълбока оран, а останалите през време на вегетацията. Особено благоприятно се отразява подхранването с течен оборски тор. Редуването на органични и минерални торове дава най-добри резултати. Засушаването, дори и когато е краткотрайно се отразява неблагоприятно, поради което поливанията трябва да бъдат редовни. Напояването чрез дъждуване дава най-добри резултати. При нормални условия главите нарастват за 15-20 дни след като започнат да се образуват. Пряката слънчева светлина попаднала върху тях влошава качеството им, поради което е добре да се покриват с 1-2 пречупени външни листа. Това не се налага при сортове които се засенчват сами.

Цветното зеле ражда през есента
4210
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на домати, пипер и доста плодове
Свързани материали
Виж
Влагата и храненето са най-важните условия за развитието им
Цветното зеле се прибира на етапи, брюкселското може да спи и под снега
През юли трябва да разсадите корените на цветното зеле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини