Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.11.2017 г.

Цветното зеле ражда през есента

През юли трябва да разсадите корените

Цветното зеле у нас се отглежда най-добре като есенна култура. В по-прохладните райони като Софийското поле, Подбалканската долина, Черноморското крайбрежие и някои планински долини може да бъде засадено и като пролетна култура.
Отглеждането става чрез предварително производство на разсад, който при есенното производство обикновено не се пикира. Семената се засяват през втората половина на май или в началото на юни в открити лехи, на редове с разстояния 4-5 см. Трябва да поддържате оптимална влажност на почвата, да го подхранвате 1-2 пъти с минерални или органични торове и да водите борба със зелевата бълха и зелевата муха, ако се появи. Разсадът е готов след 4-5 седмици.
Разсаждането се извършва около средата на юли. Избират се плодородни почви с богато съдържание на органични вещества и добра възможност за поддържане на постоянна влага. Разстоянията при засаждането са 60 см между редовете и 40-50 см в тях. При първото или второто окопаване се прави загърляне, което е от особено значение за поддържане на влага в почвата около стъблото и спасяване на растенията, в случай че са нападнати от зелевата муха. Изобилното наторяване е едно от важните мероприятия за осигуряване развитието на мощна коренова и листна система. То се извършва 2-3 пъти през време на вегетацията. Първото подхранване и окопаване се прави 10-15 дни след разсаждането, а второто 20-25 дни по-късно. Добре е да осигурите и оборски тор, амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат. Фосфорните и калиевите торове може да се внесат с есенната дълбока оран, а останалите през време на вегетацията. Особено благоприятно се отразява подхранването с течен оборски тор. Редуването на органични и минерални торове дава най-добри резултати. Засушаването, дори и когато е краткотрайно се отразява неблагоприятно, поради което поливанията трябва да бъдат редовни. Напояването чрез дъждуване дава най-добри резултати. При нормални условия главите нарастват за 15-20 дни след като започнат да се образуват. Пряката слънчева светлина попаднала върху тях влошава качеството им, поради което е добре да се покриват с 1-2 пречупени външни листа. Това не се налага при сортове които се засенчват сами.

Цветното зеле ражда през есента
3858

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Влагата и храненето са най-важните условия за развитието им
Цветното зеле се прибира на етапи, брюкселското може да спи и под снега
През юли трябва да разсадите корените на цветното зеле
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини