Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.10.2017 г.

През юли трябва да разсадите корените на цветното зеле

Цветното зеле у нас се отглежда най-добре като есенна култура. В по-прохладните райони като Софийското поле, Подбалканската долина, Черноморското крайбрежие и някои планински долини може да бъде засадено и като пролетна култура.
Отглеждането става чрез предварително производство на разсад, който при есенното производство обикновено не се пикира. Семената се засяват през втората половина на май или в началото на юни в открити лехи, на редове с разстояния 4-5 см. Трябва да поддържате оптимална влажност на почвата, да го подхранвате 1-2 пъти с минерални или органични торове и да водите борба със зелевата бълха и зелевата муха, ако се появи. Разсадът е готов след 4-5 седмици.

Осигурете влага и хранителна среда
Разсаждането се извършва около средата на юли. Избират се плодородни почви с богато съдържание на органични вещества и добра възможност за поддържане на постоянна влага. Разстоянията при засаждането са 60 см между редовете и 40-50 см в тях. При първото или второто окопаване се прави загърляне, което е от особено значение за поддържане на влага в почвата около стъблото и спасяване на растенията, в случай че са нападнати от зелевата муха. Изобилното наторяване е едно от важните мероприятия за осигуряване развитието на мощна коренова и листна система. То се извършва 2-3 пъти през време на вегетацията. Първото подхранване и окопаване се прави 10-15 дни след разсаждането, а второто 20-25 дни по-късно. Добре е да осигурите и оборски тор, амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат. Фосфорните и калиевите торове може да се внесат с есенната дълбока оран, а останалите през време на вегетацията. Особено благоприятно се отразява подхранването с течен оборски тор. Редуването на органични и минерални торове дава най-добри резултати. Засушаването, дори и когато е краткотрайно се отразява неблагоприятно, поради което поливанията трябва да бъдат редовни. Напояването чрез дъждуване дава най-добри резултати. При нормални условия главите нарастват за 15-20 дни след като започнат да се образуват. Пряката слънчева светлина попаднала върху тях влошава качеството им, поради което е добре да се покриват с 1-2 пречупени външни листа. Това не се налага при сортове които се засенчват сами.

Сортове
Продукцията е готова за прибиране през втората половина на месец септември и през целия октомври, което зависи от сортовите особености. Всички сортове, които се отглеждат у нас са чужда селекция.
Америго – главите са с голям диаметър, средно високи и покрити с вътрешни листа. Цветът е белезникав, повърхността е със среден релеф и фина структура. Предназначен е за есенно отглеждане.
Инклайн – главите са плоско кръгли, със силна сводестост и покритие с вътрешни листа. Цветът е бял, с грапав релеф и фина, до средна структура, сбита. Предназначен е за есенно отглеждане.
Мемфис – главите са средно едри, с плоско-кръгла форма при напречен пререз и добро покритие. Окраската на повърхността е слонова кост, със среден релеф, без власинки. Предназначен е за есенно отглеждане.
Амейзинг – образува плоско-кръгли глави, средно до силно изпъкнали. Те са плътни, със средно грапав релеф и много добро покритие. Окраската е слонова кост. Вкусът е много добър, сладък.
Гудмен – главите са едри, със силна изпъкналост. Цветът е слонова кост, релефът на повърхността е средно грапав до грапав. Ранозрял до средно ранозрял.
Ерфуртско джудже – един от най-известните и разпространени от дълги години у нас. Развива дребни до средно едри растения, със средно едри глави. Те са плътни, със снежно бял цвят и отличен вкус. Ранозрял и добивен сорт, особено подходящ за парниково и ранно полско производство.

През юли трябва да разсадите корените на цветното зеле
4337
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
През юли трябва да разсадите корените
Цветното зеле ражда през есента
Влагата и храненето са най-важните условия за развитието им
Цветното зеле се прибира на етапи, брюкселското може да спи и под снега
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини