Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.11.2017 г.

Започнете отглеждането на разсада за късно полско производство на домати още през май

Направлението определя някой специфични операции

Оптималният срок за засяване на семената за късно полско производство на домати е от края на май до първото десетдневие на юни. Сортовете домати за късно полско производство се отглеждат чрез непикиран разсад, произведен на открити лехи с широчина около 1,20 м, височина 0,25 м. Сеитбената норма е до 2 г/ м2 или за получаването на разсад за 1 дка са нужни 20 г семена. За разсада се полагат необходимите грижи - напояване (особено важно до поникването), плевене и борба с болести и неприятели.

ОБЩИ ПРАВИЛА

Преди разсаждането, лехите с разсада се поливат много добре, за да се запази кореновата система на растенията. Площта, определена за разсаждане, трябва да е предварително обработена (след прибиране на предшественика) и наторена с 20-30 кг фосфорен, 10-20 кг калиев тор и 2-3 т/дка оборски тор. Доматите се засаждат в началото на юли на дълбочина 5-6 см над кореновата шийка. При по-леките почви засаждането е браздово (80х30 см), а при по-тежки почви се оформя лехобраздова повърхност със схеми 100+60х30 см или 110+50х30 см. При засаждане на прераснал разсад, растенията се поставят под наклон и стъблото се покрива с почва до най-ниско разположения зелен лист.

ОСОБЕНОСТ ПРИ ПОЛИВАНЕТО

Особено важно за растенията при засаждането им е да се напоят с оптимално количество вода (само да се навлажни почвата около растенията), защото силното навлажняване и охлаждане на почвата пречи за нормалното вкореняване и правилното им развитие. През вегетацията растенията се окопават плитко на 5-6 см, 3-4 пъти в междуредието и в реда с леко загърляне на стъблата. Подхранват се до два пъти с азотен тор около 20 кг на декар. Първото подхранване е 15-20 дни след засаждането, а второто 20 дни по-късно. Поддържането на оптимална почвена влажност от засаждането до края на вегетацията е необходимо условие за правилното развитие и получаване на високи добиви. От засаждането до началото на плододаването растенията се напояват през 5-7 дни с поливна норма от 30-40 м3 вода на декар, а след началото на плододаване до края на вегетационния период – през 8-10 дни с норма 2530 м3. При недостатъчна влажност на почвата доматите се равиват слабо, листата им придобиват тъмнозелен цвят и през горещите часове на деня увяхват, плодовете им остават дребни и с лошо качество.

ПРЕКЪРШВАНЕТО НА ВЪРХА ПОДПОМАГА УЗРЯВАНЕТО

При късните домати важна грижа е регулирането на растежа чрез редовно колтучене. Прекършването на върха след формиране на оптималния брой цветни китки (според сорта), позволява нормално наедряване и навременно узряване на планираната продукция.

Желателно е късните домати да се отглеждат двустъблено, като в зоната под първото съцветие се оставя добре развито разклонение от централното стъбло. Останалите колтуци се премахват като достигнат дължина 45 см. Върховете се прекършват над последното съцветие в края на август, като над него се оставят 1-2 листа. Растенията се прикрепват към колове или подпорна конструкция. Основните грижи през вегетацията са редовно плевене, окопаване и борба с болестите и неприятелите.

Започнете отглеждането на разсада за късно полско производство на домати още през май
4955
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини