Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

На наклон овошките се садят на тераси

Първата ви работа е да подобрите почвените условия

На този въпрос не може да се отговори еднозначно без да се познават повените условия, изложението, надморската височина и други климатични особености. По принцип овощни градини с наклон над 10-15 градуса могат да се създават само след терасиране. Единични дървета и малки любителски насаждения могат да се засаждат и без основно терасиране, като за всяко дърво се изгради малка локална тераса. Без това не е възможно провеждането на необходимите грижи по отглеждането.

В повечето случаи мощността на почвата при силно наклонените терени е много малка, а когато тя е под 60-70 см почти никой овощен вид не може да се развива добре. Незадоволителна е и запасеността с хранителни вещества и особено водният режим. В горната част на такива терени почвата е най-плитка, най-бедна и най-суха. Колкото по-стръмен е теренът, толкова е по-сух, поради бързото оттичане на дъждовната вода към по-ниските части, където овлажняването е сравнително по-добро. Различията в температурния режим на северните и южните склонове водят и до различия във водния им режим, като северните склонове са по-добре овлажнени. Поради това при нашите условия овощните растения се развиват в сравнително по-добре на северните и донякъде на североизточните изложения. В горната половина на склоновете, трябва да се засаждат най-сухоустойчивите видове – бадем, вишна, слива, афъзка, орех, мушмула, дрян и донякъде череша. При избора на видовете за засаждане на по-стръмни терени, трябва да се имат предвид подложките и сортовете. Вишната и черешата трябва да са присадени на махалебка, прасковата – на бадем, а ако засадим и някои по-ранни круши те трябва да са на семенна подложка. При такива терени от ранозреещите сортове ще се получат по-добри резултати.

Важно условие при използването на такива терени за овощни насаждения е подобряването на почвените условия. Ако не може да се извърши основно терасиране, то трябва да се изградят локални тераси за отделните дървета. При оформяне на терасите трябва да се внимава да не се затрупа в края им по-богатият хумусен хоризонт. Предварително той трябва да се отдели встрани и след изграждането на терасата да се върне в зоната, където ще се засади дръвчето. Друго важно мероприятие е изкопаването на по-широки и по-дълбоки посадъчни ямки и по-обилното им наторяване с оборски и минерални торове. Недостигът на влага в почвата при наклонените терени единствено може да се компенсира чрез локални поливки в околостъблени чаши.
В заключение може да се каже, че при по-силно наклонени терени задоволителни резултати от отглеждането на овощни растения могат да се очакват, ако сме извършили предварителна подготовка на почвата и ако климатичните условия позволяват. Най-подходящи за такива терени са бадем, вишна, слива, джанка, дрян, мушмула, лешник и ако почвата е по-дълбока – череша, кайсия и орех. При терени с южно изложение трябва да се избягва засаждането на рано цъфтящите видове – бадем, кайсия, праскова и череша, тъй като рисковете от пролетни измръзвания са много големи.

На наклон овошките се садят на тераси
9837
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Практика
Ето какво е важно след засаждането на пипера!
Практика
Използване на междуредията в лозето
Практика
Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!
Практика
Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва
Полезно за градинарите
Какво категорично не трябва да правим в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини