Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.10.2017 г.

Декоративните свойства на тиквата

В последно време дизайнерите обърнаха внимание на декоративните свойства на зеленчуковите култури. Разноцветните растения им предоставят възможност да обединят традициите на миналото и новаторските идеи, без да ограничават фантазията си. Това може да се направи както в градината, така и на балкона в специални сандъчета.
Интересни и перспективни за декоративно оформление се считат представителите на семейство Тиквови (тикви, тиквички, патисони), в това число и традиционните тикви. Тиквите с жълта, оранжева, тъмнозелена или окраска на линии могат да се използват и в композиции в лехите (храстови форми), и в създаването на арки, перголи, беседки (катерливи форми).
Тиквите се отглеждат от отдавна. Има много интересни сортове както от българска, така и от задгранична селекция. Особено декоративни са катерливите форми тикви, които могат да се садят до огради, около стеблата на плодовите дървета или пък се катерят по клоните. Висящите плодове, причудливи по форма и окраска, могат да украсят беседки, перголи и арки. Най-подходящи за тези цели се считат декоративните тикви, луфата, циклантерата, трихозанта и др.

Декоративната привлича с форма и цвят
Декоративната тиква може да се отнася както към разновидността Пепо, така и към Максим. Това е дългостеблено едногодишно растение, което се катери прекрасно по шпалир или около веранди и беседки. На всяка лиана се образуват множество неголеми плодове с причудлива форма и разцветка. Въпреки това декоративната тиква не отстъпва по хранителните си качества на другите видове. В нейните плодове се съдържат до 8% захар, витамин С до 35 мг %, каротин, минерални соли. За храна се използват само младите плодове, а вече узрелите не се ядат, но имат разноцветна окраска – от черно-зелена до оранжева с различно надлъжни или напречни линии. Формата на плода е разнообразна: крушовидна, овална, като на бутилка с различна гладка или ребриста повърхност.
Вегетационният период е 105-120 дни. Оптималната температура за развитие е 16-25С, но ако температурата падне под 14С това се отразява негативно на растежа заради пониженото усвояване на хранителни вещества. Тиквата се нуждае от влажност 70-80%. Светлолюбива и влаголюбива. Не понася застояването заблатяване, защото корените загниват.

С аромат на краставица
Смокинова тиква (Cucurbita ficifolia) е виещо се растение с пълзящи стебла, които достигат на дължина до 5 м. Листата са многократно разсечени, с восъчен налеп. Плодът е с мека вътрешност, бяла, сочна и сладка, с аромат на краставица.
Оптималната температура за развитието на това растение е 18-25С, издържа кратковременни студове до минус 3С. Устойчива е на вредители и понася сянка. Вегетационният й период е 160-180 дни.

Със силен аромат
Бенинкаса (Benincasa) е зимна восъчна тиква. Богата е на витимини и соли. Има мека вътрешност, използва се за приготвяне на блюда. Бенинкасата е тревисто растение с мощна коренова система. Цветовете й имат силен аромат, който привлича насекомите. Плодовете са кръгли или овални, с бял цвят заради восъчния налеп.
Растението вирее на почви с основна реакция, много влаголюбиво е и се нуждае от 20-25С за развитието си.

Трихозант с клубени
Трихозант (Trichosanthus) – това е едногодишно катерливо растение с тънки стебла и 3-7 лопатовидни листа. Плодовете са зелени или зелено-бели. Японската разновидност на трихозанта има оранжеви плодове, които придобиват през есента много привлекателен вид.
Трихозантът има висока хранителна стойност, тъй като е много богат на витамин Е. В нея има желязо и други минерални соли. За храна се използват младите плодове. Освен това трихозантът образува и клубени, които са богати на скорбяла. Оптималната температура за растеж е 25С, влажността на въздуха трябва да е до 80%.

Циклантерата дава стотици плодове
Циклантерата (Cyclanthera) представлява само по себе си бръшляновидно виещо се растение с дълбоко насечени листа и плодове със сърцевидна форма. Плодовете не са големи, 6-8 см дължина, 3 см ширина, със шипове. Циклантерата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа до 12% сухи вещества, богата е на минерални соли и витамини. С узряване плодовете й се разпукват. Оптималната температура е 25-30С, влажността на почвата и въздуха – 80%.
Много е плодовита, на едно растение могат да узреят до хиляда плодове.

Бодливите топчици
Ехиноцист (Echinocystis echinata) е едногодишно растение, което често се използва като декоративно. Цветовете му имат приятен меден аромат, който привлича пчелите. Плодовете, които се употребяват в млада възраст, съдържат същите хранителни вещества, както всички тиквени култури. Те приличат на бодливи топчици, които при узряване разпръскват семената по целия участък, а това е недостатъка на растението. Ехиноцистът е най-студоустойчивата и невзискателна култура от семейство тиквови.

Подгответе:
1. Предварителен план или рисунка на декорацията.
2. Списък с културите, които са най-подходящи по цвят, вид на листата, форма на плодовете и сроковете на узряване, които са съвместими с другите сортове.
3. Възможност да замените или да допълните с други растения.

Декоративните свойства на тиквата
14639

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Стайният символ на щастието
Декоративната детелина може да украси дома ви
Борба с плевели в декоративната тревна площ
Основни дейности в декоративната градина през април
Правила за красива цветна градина
Кладница, кацнала на пънче
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини