Начало » Хоби земеделие » Цветарство
23.03.2015 г.

Правила за красива цветна градина

При оформянето на нов участък най-добре е да започнете със засаждането на високите растения, които могат да послужат за фон на по-ниските видове. Например, живата ограда от бамбук или декоративни сливи са превъзходен вариант за “рамка” за засадените отпред растения с по-малка големина.

Фокусните точки

Използвайки растенията при създаването на фокусни точки в градината, трябва да се стараете да избягвате възможните стълкновения с други елементи от композицията. С други думи, избирайте едно от двете: или елитни екземпляри в центъра на моравата, или висока колона от ели в отдалеченото ъгълче на градината. Главното е да не прекалявате, тъй като допълнителният акцент може да отслаби впечатлението от композицията като цяло.

Вечнозелените растения са задължителни

Когато сезоните се отличават, има възможност през годината да се наслаждавате на сменящата се цветова гама на растенията. Не се лишавайте от удоволствието обаче да отидете в градинския център и да снабдите градината си от вечнозелените растения, които ще съхранят вида си през цялата година. Ако комбинирате вечнозелените видове с листопадни, можете да направите участъка си по-разнообразен и да го дарите не само с различни краски, но и с форми – на листа, клонки и др.

Срещу тенденциите

Растенията в градинските центрове се обединяват по определен признак. Това не означава обаче, че и при разсаждането им градината си трябва да спазвате тази класификация. Така например, растенията за алпинеума могат да се засадят в големи пукнатини във вътрешната част на градината. Плодните дръвчета можете да настаните зад цветните бордюри или пък да ги оставите да се ширят пред къщата ви, създавайки графични образи.

Само най-силните

Внимателно оглеждайте растенията, които сте харесали в магазина. Изберете най-силните и здравите екзепляри от всички, които ви се предлагат; не взимайте тези, които имат някакви признаци на заболявания или някакви повреди. Уверете се, че етикетът на растението съдържа ясна и лесна за прочитане информация. Ако растението не ви внушава доверие, то тогава си вземете друго.

Плюс вигвам

Катерещите се растения по изумителен начин облагородяват невзрачните стени или огради. Използвайте опори за такива растения във формата на вигвам. Така можете да добавите вертикални акценти в цветните бордюри или да украсите старите плодови дръвчета с тях.

Преимуществата на планирането

Преди да купите и засадите някое харесало ви се растение, се поинтересувайте какви размери ще достигне то, когато се развие напълно. Иначе могат да възникнат неприятности: засаденото растение, което за известно време украсява градината, да се превърне след няколко години в гигантски екземпляр и да засенчи другите растения. Така ще се промени вида на цялата композиция.

Правилната почва

Важен е изборът не само на растенията, но и на подходящите за тяхното развитие условия. Например, съседството на азалиите и рододендроните може да ви изглежда привлекателно, но те могат да загинат, ако почвата е прекалено варовита.

Или ако засадите гунерата на суха почва, то тя непременно ще пострада – ще забави развитието си, а листата й ще станат по-дребни.

Растенията, които ви харесват, трябва да бъдат устойчиви. Ако искате те да ви даряват със своя чар дълги години, то трябва да им отделяте нужното време, и разбира се, пари.

Формата

Различните форми могат да се съчетаят хармонично или пък да се използват за създаване на контрасти. Например, внимателно формираната с ножица корона на чимшира във вид на купол може изразително да контрастира с архитектурната форма на агавето и да изглежда хармонично с меките рисунъци на млечката.

Правила за красива цветна градина
15401
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини