Начало » Хоби земеделие » Цветарство
29.10.2017 г.

Мухи минират листата на цветята

Вредителите може да се изгонят с пръскане

Няколко вида листоминиращи мухи вредят на цветята в оранжерии и на открито. Някои от тях нападат редица декоративни растения, други се срещат само по определени видове. Листоминиращата муха Phytomyza atricornis е опасен неприятел на хризантемите. Среща се и по маргаритката. Тя е дребна, черна, 2-2,5 мм дълга. Появява се през май и снася яйцата си поединично в горния епидермис на младите листа. Излюпените ларви се хранят с листата и правят характерни ходове, наречени мини, с неправилна и удължена форма. При силно нападение може да бъде изяден целият лист. Напълно развитата ларва е белезникава, без крака, 2-2,5 мм дълга. Ларвите стават какавиди в мините. След няколко дни излитат мухите от новото поколение. През годината мухата развива няколко поколения. Зимува като какавида. Пренася се с растенията. Особено опасна е за младите щеклинги, които не могат да се развият и загиват. Цъфтящите растения загубват хубавия си вид.


По карамфила изяжда и стъблото
По карамфила, отглеждан в оранжерии и на открито, силно вреди листоминиращата муха Hylemia byunescens. Напада всички културни видове карамфили. Тя е дребна, с 6-7 мм дължина, черна, с големи опушени крила. Ларвата е жълтеникаво-бяла, без крака, 5-8 мм дълга. Какавидата е кафява. Мухата има едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата. Възрастните мухи излизат през май. Женските снасят яйцата си поединично върху горната повърхност на листата. Ларвите се излюпват след 8-10 дни. Те проникват в листа, като издълбават широка и неправилна галерия. Тази галерия се забелязва отвън като зелено-бял мехур. Нападнатите листа изсъхват. В края на своето развитие ларвата навлиза във вътрешността на стъблото и издълбава изцяло централната му част. Стъблото изсъхва. Неприятелят се пренася с заразени щеклинги и растения.

Южноамериканската се аклиматизира бързо
Най-опасна и с най-голямо значение у нас е южноамериканската листоминираща муха Liriomyza huidobreniis. Притежава значителна способност за аклиматизация. Многояден неприятел. Напада голям брой декоративни и зеленчукови растения, отглеждани на открито и в оранжерии. У нас се среща в някои оранжерии и е карантинен неприятел. Тя е дребна – 1,5-2 мм дълга, на цвят сиво-черна. Възрастните ларви достигат 3,25 мм дължина. Те са светложълти до жълто-оранжеви. Какавидата е жълтеникава, червено-кафява или тъмнокафява.
При оранжерийни условия развитието протича бързо. След излитането възрастните женски дупчат листата за хранене и снасяне на яйцата, като ги полагат под епидермиса. Ларвите се хранят с листата, при което се образуват мини, изпълнени с тъмни екскременти на ларвите. Горният и долният епидермис не се засягат. Местата на убожданията побеляват, по-късно покафеняват и изсъхват. Повредените при храненето на ларвите листа изсъхват и опадат. В оранжериите мухата развива 7-8 поколения.

Мухи минират листата на цветята
16101
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Айкън или Бандит – кое да изберем?
Как да се справим с вредителите по зелето в двора
Растителнозащитни мероприятия
Борба с неприятели по череша и вишна
Как да постигнем максимални резултати при отглеждането на пшеница?
Как да се справим с неприятелите наесен?
Неприятели по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини