Начало » Хоби земеделие » Цветарство
29.10.2017 г.

Мухи минират листата на цветята

Вредителите може да се изгонят с пръскане

Няколко вида листоминиращи мухи вредят на цветята в оранжерии и на открито. Някои от тях нападат редица декоративни растения, други се срещат само по определени видове. Листоминиращата муха Phytomyza atricornis е опасен неприятел на хризантемите. Среща се и по маргаритката. Тя е дребна, черна, 2-2,5 мм дълга. Появява се през май и снася яйцата си поединично в горния епидермис на младите листа. Излюпените ларви се хранят с листата и правят характерни ходове, наречени мини, с неправилна и удължена форма. При силно нападение може да бъде изяден целият лист. Напълно развитата ларва е белезникава, без крака, 2-2,5 мм дълга. Ларвите стават какавиди в мините. След няколко дни излитат мухите от новото поколение. През годината мухата развива няколко поколения. Зимува като какавида. Пренася се с растенията. Особено опасна е за младите щеклинги, които не могат да се развият и загиват. Цъфтящите растения загубват хубавия си вид.


По карамфила изяжда и стъблото
По карамфила, отглеждан в оранжерии и на открито, силно вреди листоминиращата муха Hylemia byunescens. Напада всички културни видове карамфили. Тя е дребна, с 6-7 мм дължина, черна, с големи опушени крила. Ларвата е жълтеникаво-бяла, без крака, 5-8 мм дълга. Какавидата е кафява. Мухата има едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата. Възрастните мухи излизат през май. Женските снасят яйцата си поединично върху горната повърхност на листата. Ларвите се излюпват след 8-10 дни. Те проникват в листа, като издълбават широка и неправилна галерия. Тази галерия се забелязва отвън като зелено-бял мехур. Нападнатите листа изсъхват. В края на своето развитие ларвата навлиза във вътрешността на стъблото и издълбава изцяло централната му част. Стъблото изсъхва. Неприятелят се пренася с заразени щеклинги и растения.

Южноамериканската се аклиматизира бързо
Най-опасна и с най-голямо значение у нас е южноамериканската листоминираща муха Liriomyza huidobreniis. Притежава значителна способност за аклиматизация. Многояден неприятел. Напада голям брой декоративни и зеленчукови растения, отглеждани на открито и в оранжерии. У нас се среща в някои оранжерии и е карантинен неприятел. Тя е дребна – 1,5-2 мм дълга, на цвят сиво-черна. Възрастните ларви достигат 3,25 мм дължина. Те са светложълти до жълто-оранжеви. Какавидата е жълтеникава, червено-кафява или тъмнокафява.
При оранжерийни условия развитието протича бързо. След излитането възрастните женски дупчат листата за хранене и снасяне на яйцата, като ги полагат под епидермиса. Ларвите се хранят с листата, при което се образуват мини, изпълнени с тъмни екскременти на ларвите. Горният и долният епидермис не се засягат. Местата на убожданията побеляват, по-късно покафеняват и изсъхват. Повредените при храненето на ларвите листа изсъхват и опадат. В оранжериите мухата развива 7-8 поколения.

Мухи минират листата на цветята
15717
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Айкън или Бандит – кое да изберем?
Как да се справим с вредителите по зелето в двора
Растителнозащитни мероприятия
Борба с неприятели по череша и вишна
Как да постигнем максимални резултати при отглеждането на пшеница?
Как да се справим с неприятелите наесен?
Неприятели по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини