Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.10.2017 г.

Защо овошките не дават редовно плод

За да регулирате процеса трябва да торите, подрязвате и прореждате

Нередовното или алтернативно плододаване при овощните растения се среща най-често при ябълката, крушата, сливата и др. Така е възможно през една година те да дадат обилен плод, а на следващата да няма никакви или много малко количество. Липсата на плодове през празната година създава благоприятни условия за залагане на много плодни пъпки, които осигуряват обилно плододаване през следващата година. Голямото количество плодове пък изтощава дърветата, растежът е незадоволителен и това се отразява на залагането на плодни пъпки за следващата година.

Причините
Нередовното плододаване се дължи на наследствените особености на вида и сорта. Има ябълкови сортове, които се отрупват с плод сравнително по-редовно. Такива са: Кокс оранжева ренета, Джонатан, Айдъред, Грени Смит, сортовете от групите на Златна и Червена превъзходна. Повечето от местните сортове, като Айвания, Карастоянка, Скренянка, Бухавица и др., са типично нередовно плододаващи.
Алтернативното плододаване може да се предизвика и от измръзване на цветовете и завръзите. След такова измръзване дърветата залагат много плодни пъпки за следващата година и така започва цикъл от нередовно плододаване, се преодолява само със специални мерки.

Торене и резитби
За преодоляване на това нежелано явление трябва да се подбират сортове, при които плододаването е сравнително регулирано. С помощта и на редица агротехнически мероприятия за по-силен растеж това може да се постигне. По този начин силният растеж намалява обилното цветообразуване през празната година, а през пълната се създават условия за изхранване на плодовете и залагане на плодни пъпки.
Най-ефективно влияние върху растежа оказва торенето с азотни торове и резитбите. Не трябва да се подценява напояването, растителната защита и обработките на почвата. Резитбата на дърветата със слаб растеж трябва да бъде по-силна. С премахването или съкращаването на част от плодните клонки, се намалява броят на плодните пъпки и се стимулират растежът. Това създава благоприятно съотношение между плодовете и листната маса. Плодовете могат да се изхранят и да се заложат плодни пъпки за следващата реколта.

Прореждане на завързите
Прореждането на завръзите подпомага регулирането на редовното даване на плод. Голямото количество завръзи през пълната година изтощава силно дърветата. Това води до слаб прираст, малко и дребни листа, и плодни пъпки. Хранителните вещества се насочват главно към плодовете и това осуетява цветообразуването. Ако отстраните част от завръзите, ще измените съотношението между листата и плодовете и така ще се получат по-качествени добиви и залагане на плодни пъпки. Прореждането се прилага основно при ябълката и прасковата.

Защо овошките не дават редовно плод
8166

Последни материали
Виж
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Опасни мигранти от горите към овощните градини
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини