Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.10.2017 г.

Майстори на специалните ефекти

Благодарение на различните листа с изящни форми и необичайно ярките есенни окраски японският клен (Acer palmatum), наричан още дланевиден, най-често става декоративен елемент на градината.
Японските кленове от високорастящите сортове като Atropurpereum, Osakazuki и Orange Dream, които достигат до 5 м височина, изглеждат великолепно в градината в качеството си на солисти. Във възрастно състояние те образуват красива корона във формата на голям “чадър”, който дарява с приятна сянка. Затова в малките градини такива дървета често се използват по едно за засенчване на зоната за отдих. Съвет на дизайнера: най-ефектно изглеждат груповите засаждания от няколко сорта клен – с различна височина и различна есенна окраска на листата. Класическият пример е триото от висорастящият зеленолистен Senkaki с контрастни червени клонки, средновисокият червенолистен Shaina и относително ниският Yasemin с тъмночервени листа. Най-ярък колаж може да се получи, ако поставите тези дървета на зелен фон от тис и ели. През есента, като правило, листата на червенолистните сортове имат карминеночервена окраска, а при зеленолистните – златно-жълта или оранжево-червена.

Красиви с дантелените си листа
С особен чар са надарени такива сортове на дланевидният клен като зеленият Dissectum и червенолистният Dissectum Garnet. Освен това растенията от тези сортове се отличават с особена изискана красота на нарязаните си листа за разлика от другите кленове, при които листната повърхност е по-цяла. Освен това те растат малко по-бавно. А тъй като клонките на тези дървета растат дъгообразно, те рядко достигат височина повече от 2 м, за сметка на това обаче те достигат двойно по-голяма ширина. Не си струва да садите такива дървета някъде в дълбочината на градината, защото когато те са млади много често се загубват сред другите растения. Най-доброто място за тях е близо до зоната за отдих, където в непосредствена близост можете безпрепятствено да се любувате на техните дантелени листа. Алтернативният вариант е близо до езерото или реката.

Могат да украсят и контейнер
Такива храстовидни форми като Red Pygmy и Sharps Pygmy идеално подхождат за отглеждане в контейнери не само заради малкият си ръст, но и защото корените на всички видове кленове са студоустойчиви, тъй че могат да зимуват и на открито.
Праотец на всички сортове се явява диворастящият дланевиден клен, а неговата родина е Япония и Корея. Затова сортовите растения се чувстват най-добре в защитени от вятъра и леко засенчени места, а не на открито слънце, където техните листа при недостатъчна влага в почвата могат лесно да пострадат от изгаряне. Те обичат водопроницаемата и богата на хумус почва, а ако трябва да избирате между тежки глинести и леки песъчливи почви, то за предпочитане са вторите. Застояването на влага значително повишава опасността от възникването на гъбични заболявания при тези растения и често води до гибел.


Почвата е важна
Съдбата на вашия японски клен, както и на всяко друго растение, зависи в голяма степен от това доколко правилно е подготвена почвата му за засаждане. Ако тя е глинеста и тежка, в дупката за засаждане (с дълбочина 50 см) трябва да се добави пясък и компост. И задължително с помощта на дренажен слой (10 см) от чакъл на дъното на ямата ще отстраните опасността от задържане на влага. Важно е да не преувлажнявате участъците и при близко разположение на подпочвени води дърветата е най-добре да се засаждат на изкуствено създадени земни хълмчета.

През пролетта червенолистните сортове Atropurpureum и Bloodgood се “обличат” в ярките си листа: първо те са светлочервени, а към края на лятото постепенно потъмняват. През есента тъмночервената корона придобива сияеща карминеночервена окраска и чак след това опадва.

През пролетта зелените кленове, като Dissectum се покриват с разноцветни листа – от зелени до червени, които в продължение на лятото се “изравняват” и стават изцяло зелени. През есента дърветата от зеленолистните сортове се “боядисват” в ярки златисто-жълти и оранжево-червени тонове.

Shaina е един от най-новите и все още малко известни среднорастящи сортове на дланевидния клен. Младите листа имат ефектна сияеща червена окраска.
Кленът се чувства добре и в саксия. Надарен от природата с бавен растеж, той е идеален за отглеждане в стил бонсай.

Майстори на специалните ефекти
7777
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Kubota Bulgaria зае второто място по регистрирани продажби на трактори в България
Трактори Kubota – с гаранция до 4 години, лизинг с 1% лихва
Японски технологии – за повече рентабилност в земеделското производство
За японския пъдпъдък
На втория месец от излюпването пъдпъдъците вече снасят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини