Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.10.2017 г.

Майстори на специалните ефекти

Благодарение на различните листа с изящни форми и необичайно ярките есенни окраски японският клен (Acer palmatum), наричан още дланевиден, най-често става декоративен елемент на градината.
Японските кленове от високорастящите сортове като Atropurpereum, Osakazuki и Orange Dream, които достигат до 5 м височина, изглеждат великолепно в градината в качеството си на солисти. Във възрастно състояние те образуват красива корона във формата на голям “чадър”, който дарява с приятна сянка. Затова в малките градини такива дървета често се използват по едно за засенчване на зоната за отдих. Съвет на дизайнера: най-ефектно изглеждат груповите засаждания от няколко сорта клен – с различна височина и различна есенна окраска на листата. Класическият пример е триото от висорастящият зеленолистен Senkaki с контрастни червени клонки, средновисокият червенолистен Shaina и относително ниският Yasemin с тъмночервени листа. Най-ярък колаж може да се получи, ако поставите тези дървета на зелен фон от тис и ели. През есента, като правило, листата на червенолистните сортове имат карминеночервена окраска, а при зеленолистните – златно-жълта или оранжево-червена.

Красиви с дантелените си листа
С особен чар са надарени такива сортове на дланевидният клен като зеленият Dissectum и червенолистният Dissectum Garnet. Освен това растенията от тези сортове се отличават с особена изискана красота на нарязаните си листа за разлика от другите кленове, при които листната повърхност е по-цяла. Освен това те растат малко по-бавно. А тъй като клонките на тези дървета растат дъгообразно, те рядко достигат височина повече от 2 м, за сметка на това обаче те достигат двойно по-голяма ширина. Не си струва да садите такива дървета някъде в дълбочината на градината, защото когато те са млади много често се загубват сред другите растения. Най-доброто място за тях е близо до зоната за отдих, където в непосредствена близост можете безпрепятствено да се любувате на техните дантелени листа. Алтернативният вариант е близо до езерото или реката.

Могат да украсят и контейнер
Такива храстовидни форми като Red Pygmy и Sharps Pygmy идеално подхождат за отглеждане в контейнери не само заради малкият си ръст, но и защото корените на всички видове кленове са студоустойчиви, тъй че могат да зимуват и на открито.
Праотец на всички сортове се явява диворастящият дланевиден клен, а неговата родина е Япония и Корея. Затова сортовите растения се чувстват най-добре в защитени от вятъра и леко засенчени места, а не на открито слънце, където техните листа при недостатъчна влага в почвата могат лесно да пострадат от изгаряне. Те обичат водопроницаемата и богата на хумус почва, а ако трябва да избирате между тежки глинести и леки песъчливи почви, то за предпочитане са вторите. Застояването на влага значително повишава опасността от възникването на гъбични заболявания при тези растения и често води до гибел.


Почвата е важна
Съдбата на вашия японски клен, както и на всяко друго растение, зависи в голяма степен от това доколко правилно е подготвена почвата му за засаждане. Ако тя е глинеста и тежка, в дупката за засаждане (с дълбочина 50 см) трябва да се добави пясък и компост. И задължително с помощта на дренажен слой (10 см) от чакъл на дъното на ямата ще отстраните опасността от задържане на влага. Важно е да не преувлажнявате участъците и при близко разположение на подпочвени води дърветата е най-добре да се засаждат на изкуствено създадени земни хълмчета.

През пролетта червенолистните сортове Atropurpureum и Bloodgood се “обличат” в ярките си листа: първо те са светлочервени, а към края на лятото постепенно потъмняват. През есента тъмночервената корона придобива сияеща карминеночервена окраска и чак след това опадва.

През пролетта зелените кленове, като Dissectum се покриват с разноцветни листа – от зелени до червени, които в продължение на лятото се “изравняват” и стават изцяло зелени. През есента дърветата от зеленолистните сортове се “боядисват” в ярки златисто-жълти и оранжево-червени тонове.

Shaina е един от най-новите и все още малко известни среднорастящи сортове на дланевидния клен. Младите листа имат ефектна сияеща червена окраска.
Кленът се чувства добре и в саксия. Надарен от природата с бавен растеж, той е идеален за отглеждане в стил бонсай.

Майстори на специалните ефекти
7730
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Kubota Bulgaria зае второто място по регистрирани продажби на трактори в България
Трактори Kubota – с гаранция до 4 години, лизинг с 1% лихва
Японски технологии – за повече рентабилност в земеделското производство
За японския пъдпъдък
На втория месец от излюпването пъдпъдъците вече снасят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини