Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Резенето – копър с аромат на анасон

Резенето (Foeniculum vulgare) се използва като подправка и зеленчук за супи и ястия. Листата, стъблата и семената се добавят в консерви и туршии. Имат приятен аромат, подобно на анасоновия и сладникав вкус, който напомня на копъра. Резенето расте по Средиземноморието, но и у нас може да се срещне – в Старозагорско, Хасковско, Свиленградско.
Резенето е многогодишно растение, но понякога се отглежда като двугодишно или едногодишно. По външен вид прилича на копъра, но се различава по силната си и специфична миризма на листата, стъблата и особено на семената. Стъблото е високо до 2 м, изправено, кухо, със силен восъчен налеп. Листата са сиво-зелени, последователно наредени по стъблото, не овласени, силно насечени на дълги, линейни дялове. Цветовете са дребни, жълти, събрани в съцветие. Семената запазват кълняемостта си само 1-2 години.

Обича обилната светлина
Резенето е силно чувствително към топлината, светлината и влагата, но и хранителните вещества да са в достатъчна и достъпна форма. Без обилно слънце и редовно поливане вирее трудно. Подходящи за отглеждането му са песъчливо-глинестите почви. За предпочитане е използването на прегорял оборски с минерални торове. Размножава се чрез семена. За доброто развитие на растенията преди сеитба почвата се обработва и наторява. Основната обработка се прави дълбоко, предварително се внася около 300 кг оборски тор, 5-6 кг суперфосфат и около 3 кг калиев сулфат на 100 кв.м.

Понася и предзимно засяване
Сее се през юли – август, редово на 60-70 см между редовете и не по-дълбоко от 3 см. За да поникнат растенията, са необходими около 20 дни. До идването на зимата резенето успява да се вкорени добре и бързо нараства. Необходимо е да се внимава, когато поникват семената да няма почвена кора, тъй като трудно я пробива. Растението понася и предзимно засяване, но не трябва да е много рано, за да не поникне през големите студове. Засятите предзимно семена поникват рано напролет. Те използват влагата от зимните валежи.
Важна грижа при отглеждането на резенето е редовното унищожаване на плевелите, които могат да заглушат посева. Правят се 3-4 окопавания и се подхранва с амониева селитра. Когато се отглежда за листната маса се прибира първата година. Набраната надземна маса се завързва на връзки.

Корените се прибират на втората година
Когато резенето се отглежда за семена или корени, те се получават през втората година. Корените, извадени през есента или през вегетацията, се измиват и се използват с листа, а извадените през зимата - без зелената маса.
Резенето цъфти в края на юни и началото на юли. Семената му зреят през август, но не едновременно. Затова може да се прибират целите растения, когато 2/3 от семенниците са с кафяви семена. Препоръчва се прибирането да става сутрин рано или вечер късно.

Резенето – копър с аромат на анасон
15942
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ТРГ - мнението на бранша
Лавандула, резене, мента, риган, маточина, валериана, жълт кантарион, чубрица, салвия и хизоп ще се подпомагат след 2023 г.
Информационни дни Кампания 2020
Резенето е новата култура за фермерите от Силистренско
Резенето може да се сее и в много студените дни
Резене - дава листа през първата година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини