Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Резенето – копър с аромат на анасон

Резенето – копър с аромат на анасон

Резенето (Foeniculum vulgare) се използва като подправка и зеленчук за супи и ястия. Листата, стъблата и семената се добавят в консерви и туршии. Имат приятен аромат, подобно на анасоновия и сладникав вкус, който напомня на копъра. Резенето расте по Средиземноморието, но и у нас може да се срещне – в Старозагорско, Хасковско, Свиленградско.
Резенето е многогодишно растение, но понякога се отглежда като двугодишно или едногодишно. По външен вид прилича на копъра, но се различава по силната си и специфична миризма на листата, стъблата и особено на семената. Стъблото е високо до 2 м, изправено, кухо, със силен восъчен налеп. Листата са сиво-зелени, последователно наредени по стъблото, не овласени, силно насечени на дълги, линейни дялове. Цветовете са дребни, жълти, събрани в съцветие. Семената запазват кълняемостта си само 1-2 години.

Обича обилната светлина
Резенето е силно чувствително към топлината, светлината и влагата, но и хранителните вещества да са в достатъчна и достъпна форма. Без обилно слънце и редовно поливане вирее трудно. Подходящи за отглеждането му са песъчливо-глинестите почви. За предпочитане е използването на прегорял оборски с минерални торове. Размножава се чрез семена. За доброто развитие на растенията преди сеитба почвата се обработва и наторява. Основната обработка се прави дълбоко, предварително се внася около 300 кг оборски тор, 5-6 кг суперфосфат и около 3 кг калиев сулфат на 100 кв.м.

Понася и предзимно засяване
Сее се през юли – август, редово на 60-70 см между редовете и не по-дълбоко от 3 см. За да поникнат растенията, са необходими около 20 дни. До идването на зимата резенето успява да се вкорени добре и бързо нараства. Необходимо е да се внимава, когато поникват семената да няма почвена кора, тъй като трудно я пробива. Растението понася и предзимно засяване, но не трябва да е много рано, за да не поникне през големите студове. Засятите предзимно семена поникват рано напролет. Те използват влагата от зимните валежи.
Важна грижа при отглеждането на резенето е редовното унищожаване на плевелите, които могат да заглушат посева. Правят се 3-4 окопавания и се подхранва с амониева селитра. Когато се отглежда за листната маса се прибира първата година. Набраната надземна маса се завързва на връзки.

Корените се прибират на втората година
Когато резенето се отглежда за семена или корени, те се получават през втората година. Корените, извадени през есента или през вегетацията, се измиват и се използват с листа, а извадените през зимата - без зелената маса.
Резенето цъфти в края на юни и началото на юли. Семената му зреят през август, но не едновременно. Затова може да се прибират целите растения, когато 2/3 от семенниците са с кафяви семена. Препоръчва се прибирането да става сутрин рано или вечер късно.

Резенето – копър с аромат на анасон
5126

Последни материали
Виж
Предприемат се действия за регулиране на броя на дивите животни
Руски мечки нападнаха телета в обор и изплашиха работещи по газопровод
Местните производители обаче са пренебрегнати за сметка на вноса
Търсенето на яйца и птиче месо във Великобритания расте от началото на карантината
Само по подадени сигнали са открити 500 метра
Продължава ваденето на бракониерски мрежи от бургаските водоеми
Абевето
Честит 24 май, българи!
Обзор 19-22 май 2020 г.
Продавачите на пшеница свалят цените на борсата до 310 лв. за тон
Покрай бума на домашните печива при ограниченията заради коронавируса
Британските мелници едва насмогват на нарасналото търсене на брашно
Свързани материали
Виж
Информационни дни Кампания 2020
Резенето е новата култура за фермерите от Силистренско
Резенето може да се сее и в много студените дни
Резене - дава листа през първата година
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам