Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.10.2017 г.

Резене - дава листа през първата година

Резенето е подправка, която е не е толкова популярна у нас, колкото в Италия и Испания. Използват се младите листа, дръжките и клонките за подправка и като зеленчук. Резенето има приятен аромат подобно на анасоновия и сладникав вкус, който напомня на копъра.
То расте на много места у нас, но се отглежда рядко като култура в Старозагорско, Хасковско, Свиленградско. В растението се съдържат етерично масло, захари, нишесте, белтъчни вещества, витамини и минерални соли. Семената съдържат 2,5% етерично масло, от което 60-80% е анатол. Резенето се използва главно при производство на мастика, и като билка за лечение на колики у децата, увеличаване на млякото у кърмачките и като откашлечно средство.

Устройство
Резенето (Foeniculum vulgare) е многогодишно растение, но понякога се отглежда като двугодишно или едногодишно. По външен вид прилича на копъра, но се различава от него по силната си и специфична миризма на листата, стъблата и особено на семената. Стъблото е високо до 2 м, изправено, кухо, със силен восъчен налеп. Листата са сиво-зелени, силно насечени, нишковидни, сложно перести, като долните са с дълги дръжки, а горните - приседнали. Цветовете са дребни, жълти, събрани в съцветие сенник. Семената запазват кълняемостта си само 1-2 години.

Обича обилната светлина
Резенето е силно чувствително към топлината, светлината и влагата. Хранителните вещества да са в достатъчна и достъпна форма. Без обилно слънце и редовно поливане растението трудно вирее. Подходящи за отглеждането му са песъчливо-глинестите почви. Бедните и сухи почви не са подходящи. Пресният оборски тор удължава вегетацията, но много добре понася прегорелия оборски тор с минерални торове. Размножава се чрез семена. За доброто развитие на растенията е необходимо да се обработи и натори добре почвата преди сеитбата. Основната обработка трябва да се направи дълбоко, предварително да се внесе около 300 кг оборски тор, 1,5 кг суперфосфат и 1-1,5 кг калиев сулфат на 100 кв.м.

Понася и предзимно засяване
Сее се през юли – август, редово на 60-70 см между редовете и не по-дълбоко от 3 см. До идването на зимата растенията успяват да се вкоренят добре и напролет започват бързо да нарастват. Резенето понася и предзимно засяване. Тогава семената поникват рано напролет. За да поникнат са им необходими 16 – 23 дни след сеитбата. Важна грижа при отглеждането на резенето е редовното унищожаване на плевелите, които могат да заглушат посева. Правят се 3-4 окопавания и се подхранва с амониева селитра

Цъфти в края на юни
Резенето цъфти в края на юни и началото на юли. Семената му зреят през август, но не едновременно. За получаване на етерично масло се прибират целите растения в млечно-восъчно зрялост на семената. Не трябва да се чака да узреят всички заедно, защото първите узрели семена ще се изронят. Препоръчва се прибирането да става сутрин рано или вечер късно.
Когато резенето се отглежда за листната маса се прибира първата година, когато листната петура достигне големината на готовите за прибиране листа на копъра. Набраната надземна маса се завързва на връзки.
Когато резенето се отглежда за семена, те се прибират когато семената от централните семенници са в восъчна зрялост. Остават се за доузряване и изсъхване на стъблата в проветриви помещения. Корените извадени през есента или през вегетацията, измиват се и се продават също на връзки с малка розетка, а извадените през зимата - без листа.

Резене  - дава листа през първата година
54157
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
ТРГ - мнението на бранша
Лавандула, резене, мента, риган, маточина, валериана, жълт кантарион, чубрица, салвия и хизоп ще се подпомагат след 2023 г.
Информационни дни Кампания 2020
Резенето е новата култура за фермерите от Силистренско
Резенето може да се сее и в много студените дни
Резенето – копър с аромат на анасон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини