Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2017 г.

Преди да дойде зимата се сее грах

Предвидливите стопани, особено тези от по-топлите , южни райони на страната ни засяват грах през ноември. Много подходящ за тази цел е сортът № 11 селекциониран в ИИРР в Садово, който успешно може да презимува даже във фаза 3-ти – 5-ти лист. Вкусните зелени зърна ще станат готови за консумация още през май. Освен вкусни са и хранителни. По хранителност са на едно от първите места между останалите зеленчуци. Те съдържат големи количества белтъчини, захари, витамини, минерални соли, а по калорична стойност превъзхождат всички зеленчуци с изключение на картофите. Характерно за граховите зърна е и това, че хранителните качества се запазват в голяма степен и когато се консервират. Това се отнася особено за запазването им при замразяване. Най-подходящи са обаче рано напролет, когато зеленчуците са все още оскъдни, те са ценна храна. Растението има и ценното свойство да обогатява почвата с азот.
Предполага се, че грахът произхожда от Средна Азия. Той е една от най-старите зеленчукови култури. В много европейски страни, грахът предимно за зрели семена, в години на слаба реколта е бил предпочитан заедно с картофите, лещата и др. растителни храни. Днес грахът е една от най-разпространените и с голямо стопанско значение зеленчукова култура в почти всички страни на Европа, Азия и Америка, особено в районите с прохладен и влажен климат. У нас такива условия има най-вече в по-високите планински райони , в които средните температури са по-ниски и валежите са по-правилно разпределени през годината.
Грахът като студоустойчиво и влаголюбиво растение може да използва рано напролет влагата от есенно-зимните валежи, преди още да е започнало характерно за страната ни пролетно засушаване. Най-добри, сигурни и качествени добиви грах се получават и при възможно най-ранна пролетна сеитба от сортовете с къс вегетационен период. Растенията се развиват и дават голяма част от продукцията си при благоприятни условия, като умерена температура и висока влажност на въздуха и почвата. Сортовете с гладки семена са по-студоустойчиви от сортовете с набръчкани семена.
Изискванията на граха към влагата са големи, но той не понася излишно овлажняване на почвата и застояване на водата на повърхността и , както и близки подпочвени води. Светлината за граха е много необходима. При засенчване стъблата силно се удължават, закъснява и намалява плододаването. Затова засявайте си грах на открити и слънчеви места. Избирайте и почвата, когато е за ранно производство, най-добре да е по-лека, но при късно производство може от всички видове , но да е дълбока, плодородна и достатъчно влагоемна почва. Не понася и силно вкисляване на почвата. Най-добри са резултатите при неутралната реакция на почвата. Вредно е отглеждането на граха на едно и също място няколко последователни години, намалява добива. Грахът заема площта сравнително малко време, затова е добре да се тори с бързодействащи торове. Не понася торене с пресен оборски тор. Обича да се настани след добре наторени култури, а след граха корените с кореновите грудки остават в почвата. Следващата култура намира обогатена почвата с азотни вещества.
С обработката на почвата през есента не трябва да се закъснява, особено за предзимните посеви, трябва да се изоре или да се обърне с права лопата дълбоко. Предварително да се натори с суперфосфат и калиев тор и непосредствено преди сеитбата с азотен тор. Отглежда се на кавали или ленточно. На кавали се засява предимно на по-малки площи. Семената се засяват по няколко (3-4) в гнезда в основата на кавала от към южната страна, с което младите растения се предпазват от студените северни и северозападни ветрове. Разстоянията при засяването на ниските сортове са 50 см между редовете и 30 см между гнездата в редовете. Високите сортове се засяват на разстояния 60-70 см между редовете и 50 см в редовете. Дълбочината на засяване на предзимните посеви е 5-7 см, а на пролетните 3-5 см. За 100 кв. м са ви необходими около 1-1,2 кг семена.
В градините се използва най-често двуредовата лента за сеитба по схема 60+20/5-6 см на равна повърхност. Зеленият грах в градината се окопава плитко два пъти през вегетацията или се плеви и на големи площи се използват хербициди.

Преди да дойде зимата се сее грах
15576
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
Позицията на България за развитието на протеинови култури
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Полезни практики при смесеното отглеждане на култури
Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах
Заради кризата с високите цени на изкуствените торове
Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите
Дори в началото на декември
Може да засеете грах преди студовете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини