Предвидливите стопани, особено тези от по-топлите , южни райони на страната ни засяват грах през ноември. Много подходящ за тази цел е сортът № 11 селекциониран в ИИРР в Садово, който успешно може да презимува даже във фаза 3-ти – 5-ти лист. Вкусните зелени зърна ще станат готови за консумация още през май. Освен вкусни са и хранителни. По хранителност са на едно от първите места между останалите зеленчуци. Те съдържат големи количества белтъчини, захари, витамини, минерални соли, а по калорична стойност превъзхождат всички зеленчуци с изключение на картофите. Характерно за граховите зърна е и това, че хранителните качества се запазват в голяма степен и когато се консервират. Това се отнася особено за запазването им при замразяване. Най-подходящи са обаче рано напролет, когато зеленчуците са все още оскъдни, те са ценна храна. Растението има и ценното свойство да обогатява почвата с азот.
Предполага се, че грахът произхожда от Средна Азия. Той е една от най-старите зеленчукови култури. В много европейски страни, грахът предимно за зрели семена, в години на слаба реколта е бил предпочитан заедно с картофите, лещата и др. растителни храни. Днес грахът е една от най-разпространените и с голямо стопанско значение зеленчукова култура в почти всички страни на Европа, Азия и Америка, особено в районите с прохладен и влажен климат. У нас такива условия има най-вече в по-високите планински райони , в които средните температури са по-ниски и валежите са по-правилно разпределени през годината.
Грахът като студоустойчиво и влаголюбиво растение може да използва рано напролет влагата от есенно-зимните валежи, преди още да е започнало характерно за страната ни пролетно засушаване. Най-добри, сигурни и качествени добиви грах се получават и при възможно най-ранна пролетна сеитба от сортовете с къс вегетационен период. Растенията се развиват и дават голяма част от продукцията си при благоприятни условия, като умерена температура и висока влажност на въздуха и почвата. Сортовете с гладки семена са по-студоустойчиви от сортовете с набръчкани семена.
Изискванията на граха към влагата са големи, но той не понася излишно овлажняване на почвата и застояване на водата на повърхността и , както и близки подпочвени води. Светлината за граха е много необходима. При засенчване стъблата силно се удължават, закъснява и намалява плододаването. Затова засявайте си грах на открити и слънчеви места. Избирайте и почвата, когато е за ранно производство, най-добре да е по-лека, но при късно производство може от всички видове , но да е дълбока, плодородна и достатъчно влагоемна почва. Не понася и силно вкисляване на почвата. Най-добри са резултатите при неутралната реакция на почвата. Вредно е отглеждането на граха на едно и също място няколко последователни години, намалява добива. Грахът заема площта сравнително малко време, затова е добре да се тори с бързодействащи торове. Не понася торене с пресен оборски тор. Обича да се настани след добре наторени култури, а след граха корените с кореновите грудки остават в почвата. Следващата култура намира обогатена почвата с азотни вещества.
С обработката на почвата през есента не трябва да се закъснява, особено за предзимните посеви, трябва да се изоре или да се обърне с права лопата дълбоко. Предварително да се натори с суперфосфат и калиев тор и непосредствено преди сеитбата с азотен тор. Отглежда се на кавали или ленточно. На кавали се засява предимно на по-малки площи. Семената се засяват по няколко (3-4) в гнезда в основата на кавала от към южната страна, с което младите растения се предпазват от студените северни и северозападни ветрове. Разстоянията при засяването на ниските сортове са 50 см между редовете и 30 см между гнездата в редовете. Високите сортове се засяват на разстояния 60-70 см между редовете и 50 см в редовете. Дълбочината на засяване на предзимните посеви е 5-7 см, а на пролетните 3-5 см. За 100 кв. м са ви необходими около 1-1,2 кг семена.
В градините се използва най-често двуредовата лента за сеитба по схема 60+20/5-6 см на равна повърхност. Зеленият грах в градината се окопава плитко два пъти през вегетацията или се плеви и на големи площи се използват хербициди.