Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2017 г.

Преди да дойде зимата се сее грах

Предвидливите стопани, особено тези от по-топлите , южни райони на страната ни засяват грах през ноември. Много подходящ за тази цел е сортът № 11 селекциониран в ИИРР в Садово, който успешно може да презимува даже във фаза 3-ти – 5-ти лист. Вкусните зелени зърна ще станат готови за консумация още през май. Освен вкусни са и хранителни. По хранителност са на едно от първите места между останалите зеленчуци. Те съдържат големи количества белтъчини, захари, витамини, минерални соли, а по калорична стойност превъзхождат всички зеленчуци с изключение на картофите. Характерно за граховите зърна е и това, че хранителните качества се запазват в голяма степен и когато се консервират. Това се отнася особено за запазването им при замразяване. Най-подходящи са обаче рано напролет, когато зеленчуците са все още оскъдни, те са ценна храна. Растението има и ценното свойство да обогатява почвата с азот.
Предполага се, че грахът произхожда от Средна Азия. Той е една от най-старите зеленчукови култури. В много европейски страни, грахът предимно за зрели семена, в години на слаба реколта е бил предпочитан заедно с картофите, лещата и др. растителни храни. Днес грахът е една от най-разпространените и с голямо стопанско значение зеленчукова култура в почти всички страни на Европа, Азия и Америка, особено в районите с прохладен и влажен климат. У нас такива условия има най-вече в по-високите планински райони , в които средните температури са по-ниски и валежите са по-правилно разпределени през годината.
Грахът като студоустойчиво и влаголюбиво растение може да използва рано напролет влагата от есенно-зимните валежи, преди още да е започнало характерно за страната ни пролетно засушаване. Най-добри, сигурни и качествени добиви грах се получават и при възможно най-ранна пролетна сеитба от сортовете с къс вегетационен период. Растенията се развиват и дават голяма част от продукцията си при благоприятни условия, като умерена температура и висока влажност на въздуха и почвата. Сортовете с гладки семена са по-студоустойчиви от сортовете с набръчкани семена.
Изискванията на граха към влагата са големи, но той не понася излишно овлажняване на почвата и застояване на водата на повърхността и , както и близки подпочвени води. Светлината за граха е много необходима. При засенчване стъблата силно се удължават, закъснява и намалява плододаването. Затова засявайте си грах на открити и слънчеви места. Избирайте и почвата, когато е за ранно производство, най-добре да е по-лека, но при късно производство може от всички видове , но да е дълбока, плодородна и достатъчно влагоемна почва. Не понася и силно вкисляване на почвата. Най-добри са резултатите при неутралната реакция на почвата. Вредно е отглеждането на граха на едно и също място няколко последователни години, намалява добива. Грахът заема площта сравнително малко време, затова е добре да се тори с бързодействащи торове. Не понася торене с пресен оборски тор. Обича да се настани след добре наторени култури, а след граха корените с кореновите грудки остават в почвата. Следващата култура намира обогатена почвата с азотни вещества.
С обработката на почвата през есента не трябва да се закъснява, особено за предзимните посеви, трябва да се изоре или да се обърне с права лопата дълбоко. Предварително да се натори с суперфосфат и калиев тор и непосредствено преди сеитбата с азотен тор. Отглежда се на кавали или ленточно. На кавали се засява предимно на по-малки площи. Семената се засяват по няколко (3-4) в гнезда в основата на кавала от към южната страна, с което младите растения се предпазват от студените северни и северозападни ветрове. Разстоянията при засяването на ниските сортове са 50 см между редовете и 30 см между гнездата в редовете. Високите сортове се засяват на разстояния 60-70 см между редовете и 50 см в редовете. Дълбочината на засяване на предзимните посеви е 5-7 см, а на пролетните 3-5 см. За 100 кв. м са ви необходими около 1-1,2 кг семена.
В градините се използва най-често двуредовата лента за сеитба по схема 60+20/5-6 см на равна повърхност. Зеленият грах в градината се окопава плитко два пъти през вегетацията или се плеви и на големи площи се използват хербициди.

Преди да дойде зимата се сее грах
12651

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Полезни практики при смесеното отглеждане на култури
Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах
Заради кризата с високите цени на изкуствените торове
Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите
Дори в началото на декември
Може да засеете грах преди студовете
Можете да заложите на консервиран или пресен, но трябва задължително да подхраните преди да хвърлите въдицата
Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах
В градината
Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини