Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2017 г.

Домашната изба

В България се увеличи потреблението на качествени вина. Част от ценителите на тези напитки вече имат събрани колекции от елитни напитки в своя дом. Не последна роля тук играе и престижа. Разполагането с добра винена колекция свидетелства за заможност на стопанина и неговия вкус. Но къде да се съхраняват вината, така че те да не загубят своите свойства и към тях да се прибавят и нови достойнства?

Ясно е, че идеалното място за съхранение и съзряване на виното е специалната винена изба. Но как този въпрос може да бъде решен при градското жилище, познавача и колекционера на качествени вина? Винените климатични шкафове са идеално решение на проблема.- такъв шкаф е модел на класическата винена изба, нещо като собствено мазе за спъко вино в градското жилище или частия дом. Той прилича на обикновен хладилник, но видимо е по-млад от него. Той се появява на запад преди около 25 години. А нивото на материалите е достатъчно високо. Та нали главното предназначение на винения шкаф е да пази покоя на ценното вино.

Технологията, използвана в полевето “професионални” винени шкафове е основана на пет принцилпа, които са необходими за отпималното съхранение и съзряване на вината: усилена топлоизолация, автоматичен температурен контрол, поддържка на специално ниво на влажност, естествена вентилация, отсъствие на вибрации.

Режимите на работа на винения шкаф се установяват с помощта на панела за управление. Достатъчно е един път, при пуска на шкафа да зададете определените параметри, а след това е ще бъдат поддържани от контролера.

Според предназначението си шкафовете се правят моно и мултитемпературни. Монотемпературните са аналог на избите, които се използват за продължително съхранение на вина и температурата в тях винаги е от 10 до 14 градуса.

А има и модели, предназначени за пдгтовка на напитки за масата. Констурктивно те се различават по количеството изолирани температурни зни, числото на които рядко надминава три. Защо са необходими? Ценителите на доброто вино знаят, че неговия букет (вкус и аромат) се разкрива само при определена температура. Прекалено охладеното вино не може да разкрие напълно аромата си. В топлото вино пък се усеща само вкуса на алкохол. Температурата в мултимедийния шкаф се “охлажда” постепенно от горните към долните лавици. Най- често температурата отгоре е около 18 градуса и подхожда за съхранението на издържани червени вина, по-надолу е 14 – 16 градуса – за млади червени и розови вина, още по-надолу – 10 – 12 градуса- за благородни бели вина, 8 – 10 градуса е за млади бели вина, а в дъното – 6- 8 градуса – за пенливи вина.

Освен това различните зони в добрите шкафове са надеждно топлоизолирани една от друга.

Да отворим един такъв шкаф и да погледнем в него. Вътрешното пространство поразява със своите функционални характеристики и изискан дизайн. Зандия панел може да бъде декориран, например с глоздове – прекрасен фон да съхраняваните в него вина. Вътрешното осветление позволява да гледата колекцията си на достойна светлина.

Отделно трябва да поговорим да лавиците. Освен от температурата и влажността, отсъствието на вибрации и слънчева светлина, получаването на добри резултати зависи и от такива факотри, като положението на бутилките. По правилата на винопроизводството съхранението на бутилките трябва да става в лежащо положение, за да може тапата да има съприкосновение с виното. При това положение тапата не изсъхва, остава елестична и надеждно запушва бутилката, виното е добре защитено от проникването на въздух. Затова в шкафа има подвижни лавици, на които лежат два реда бутилки, а също и лавици за поставяне на бутилки една върху друга под формата на пирамида. Обикновено всички мдели се комплектуват с едните и другите видове рафтове. Има и трети вид лавици – демонстрационните: предния ред бутилки са строени в редица. Това често се използва в мултитемпературните шкафове. Благодарение на устойвичите подвижни лавици виното може и да се види и лесно да се поднесе.

Някой призводители снабдяват шкафовете си с гумени възглавнички за бутилките. По този начин ще ги защитят от пагубното влияние на вибрациите.

Несъмнен важна роля иглае и осветлението, всъщност неговото отсъствие. Тъмнината гарантира защита от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват ускорено окисление на танина, което пък от своя страна понижава вкусовите качества на виното, особено при леките бели вина. Доколкото ултравиолетовите лъчи влияят пагубно на виното, към вратите на шкафа също се предявяват особени изисквания. Най- добре е, ако те са напълно непрозрачни. Въпреки че в този вид виненият шкаф не е много привлекателен, той е атрибут предимно на икономичните модели. В по- съкпите шкафове вратата представлява сама по себе си вакуумен стъклопакет, при който външното стъкло е тонирано. Такова относително прозрачно стъкло позволява на собственика на енотеката бързо да намери нужната му марка вино или да покаже на гостите си своята колекция, но заедно с това слънчевите лъчи почти да не нарушават “покоя” на съдържанието в бутилките, плюс обезпечението на прекрасна топлоизолация. Изолацията е важна и за това, че виното е доста възприемчиво към страничните аромати и за да ги изключи, в климатичните шкафове има доста добра вентилация.
Благодарение на циркулационната система на охлаждане качеството на въздуха остава доста високо. Вратата трябва много плътно да се затваря, зтова обикновено рамката й е метална, а лицевата й част – дървена.
Освен размерите (в това отношение най- преуспели са американските фирми, в отделните модели на които могат да се поставят до 1500 бутилки) и техническите решения, винените шкафове се различават и по своя дизайн, дори можем да кажем, че поразяват с великолепието си и многобразните стилни решения. Диапазонът на моделите и толкова широк, че се осигурява възможност да избирате както отделно стоящи шкафове, така и за вграждане. Това не е удивително дотолкова доколкото климатичните шкафове се явяват пълноправен елемент на интериора, и например, в градското жилище могат да се поставят не само в кухнята, но и в гостната, спалнята или кабинета. А доколкото хората, които се увличат по колекционирането на вино, могат да си позволят да превърнат разкошния винен шкаф с фасада от дъб, ишна или клен в по нищо неотстъпваща на другите мебели част от интериора. Същото могат да свършат и моделите декорирани с неръждаема стомана. Решенията са най- разнообразни: от хай- тек до барок. Разнообразен е и цвета.

У много производители асортимента на шкафовете се състои от модели, които леко се комбинират един с друг. С такива модули вие можете да съберете цял винен бокс, в който при желание едни секции могат да бъдат моно-, а други мултитемпературни, а охлаждащите контури за всеки модул да бъдат независими. Още повече, днес се предлагат дори шкафове със специални секции за съхранение на цигари и тютюн.

Да назовем някои производители. Това са френските компании -
TRANSTHERM, EUROCAVE, американските - VIKING, MARVEL, LE CACHE, VINOTHEQUE, канадскките - VIHTAGE KEEPER, датските – DERBY, италианските – SCAIOLA.
Не трябва да се забравя, че виното е обект на капиталовложение и често е изгодно да купиш вино, младо вино и да го съхраняваш в собствено винохранилище, отколкото да купиш узряло вино на многократно по- висока цена. Така че, ако колекционирате вино или го приемате като хоби, задължително ви трябва винен шкаф.

Домашната изба
6816
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Ново злато в колекцията на винарна ДиВес Естейт от Винария 2023
Време е
Дезинфекцирайте избата, преди да внесете ябълките или картофите за зимата
Новите в бранша
Как младата винарна „Либера“ ухажва любителите със стари български сортове
Можете да използвате препарат, който изпуска газ
Обгазете семената, за да се избавите от зърнояди
Измръзнали дървета раждат болни плодове
Как да запазим ябълките в избата
Български изби представиха вина в Шанхай и Гуанджоу
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини