Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Къде да настаним овошките

За доброто развитие на дръвчетата изберете мястото според нуждите им

Наближава най-благоприятния срок за засаждане на овощните дръвчета. Предварително се подгответе, избирайки най-подходящите площи за новата овощна градина. Фиданките се засаждат на постоянно място, където ще се развиват и плододават в продължение на десетки и повече години. Ако условията не са подходящи, от тях не могат да се очакват добри резултати и дълъг живот. Това най-често се установява чак когато дърветата встъпят в плододаване и допуснатите грешки вече са непоправими.

Почвата е основният фактор, от който зависи растежът, родовитостта и дълголетието на овошките. От нея те се снабдяват с вода, хранителни елементи и кислород. Освен това тя е средата, в която те се закрепват, за да растат в изправено положение. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 60-80 см, а отделни корени проникват и до 2-3, а в някои случаи и до 6-8 м. Овощните дървета ще се развиват и плододават добре, когато почвата е пропусклива най-малко на дълбочина до 1,5 м. При лоша водопропускливост, която се дължи на плитко разположен пласт от тежка и плътна глина или непрекъсната скална маса, освен че корените трудно проникват на дълбочина, се получава и преовлажняване и задушаване. Същото явление се наблюдава и при високо ниво на подпочвените води. Не бива да се създават овощни градини и в места, където подпочвените води се повишават, макар и временно, по-високо от 80 см. Това лесно може да се установи, като се постави по-широка тръба на дълбочина 1-1,50 м и целогодишно се наблюдава нивото на подпочвените води.

Механичният състав на почвата също оказва влияние върху дърветата. В планинските и полупланинските райони, където валежите са повече и изпарението е по-слабо, те растат по-добре на по-леки и пропускливи почви. В по-топлите и с по-малко валежи райони глинестите и по-влагоемки почви са за предпочитане. Изборът на видовете и подложките също така трябва да бъде съобразен с механичния състав на почвата. Ябълката, дюлята и джанковата подложка при сливата, кайсията и прасковата понасят сравнително по-добре по-тежките и преовлажнени почви. Кайсията върху кайсиева подложка, прасковата върху прасковена подложка, черешата и донякъде крушата се развиват по-добре върху по-леки и пропускливи почви.
Овощните растения се развиват и плододават най-добре на по-богати и запасени с достатъчно хранителни вещества почви. Успешно могат да се отглеждат и на по-бедни почви, но при условие, че редовно и по-обилно се торят.
Химическият състав на почвата също оказва съществено влияние върху силата на растежа, дълголетието и родовитостта на овощните растения. Повечето видове се развиват най-добре върху почви с неутрална до слабо кисела реакция. Сравнително по-добре понасят слабо алкални почви бадемът, кайсията, черешата и вишната, присадени върху махалебка.

При избора на място за овощна градина трябва да се обърне внимание и на климатичните фактори. Не бива да засаждаме праскови и бадеми в райони, където температурите през зимата падат под минус 22-23С. Ябълката, сливите, вишните могат да понесат температури до минус 28-30С, а останалите видове измръзват под минус 25-27С. В районите, където късните зимни и повратни пролетни застудявания са често явление, не се засаждат раноцъфтящите видове, като бадем, кайсия, праскова, джанка и череша.
Валежите също са с решаващо влияние върху развитието на овощните растения. Особено чувствителни в това отношение са ябълката, дюлята, крушата и ягодоплодните видове, които трудно успяват в повечето райони у нас без напояване.

Релефът оказва съществено влияние върху интензивността на климатичните фактори и почвените условия. Най-подходящи са равнинните и леко наклонени терени – от 5 до 12C. На такива площи се засаждат ябълка, круша, дюля, праскова и ягода. Сливи, череши, вишни, бадеми, орехи и кайсии могат да се засаждат и на по-наклонени терени, но не повече от 12C. При по-голям наклон е необходимо да се извърши терасиране.

Къде да настаним овошките
5999
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини