Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.10.2017 г.

Висока ограда за любопитни

Тази година, сме свидетели на много климатични промени. Имаше наводнения. Сушата и жегата също взеха големи размери. Ако есента е благоприятна, можете да си направите жива ограда от различни високи храсти. Много подходящ за това е храстът Ligustrum vulgare или “птиче гнездо”. Той е подходящ, защото еднакво добре вирее високо в планината и ниско в равнината. Издържа на припек и бедни почви. На височина достига до 2-2,5 м.
Този храст се разклонява бързо благодарение на клоните, които започват от основата на храста. Листата са разположени срещуположно, опадливи през зимата. Цветовете са в бяло. Те са дребни, но ароматни, събрани в гроздчета. Цъфтят през май. Семената са готови и се берат през август и септември. На цвят са кафяви и са обвити в сочна черна обвивка. Имат добра кълняемост, която запазват до две години. След събирането се сеят веднага на дълбочина 3 пъти размера на семената. Птичето грозде освен чрез семена се добива и по вегетативен път, чрез зрели резници, които се събират през януари и се садят през април.

Люлякът не е капризен
Друг подходящ храст е люлякът. У нас той не достига размерите на дърво, а остава и расте като храст. Може да се насели на стръмни, рушещи се брегове и скалисти почви. Не издържа на кисели, заблатени почви. Уханните му цветове са в бяло, розово, синьо и виолетово. Люлякът издържа на суша и ниски температури. От сушата могат да опадат листата му, но напролет той се възобновява напълно. Образува многокоренови издънки и така може чрез тях да се възобновява. Така обаче могат да не се запазят ценните наследствени качества. Не се запазват характеристиките на растението и при семенното размножаване, което е много бавен процес. Най-често се практикува размножаване със зелени резници след прецъфтяването.

Симфорикарпусът украсява с плодове
Друг предпочитан висок храст е симфорикарпусът Symphoricarpus orbiculatus r S. racemosus. Тези два вида виреят у нас. На тънките гъвкави клони, кафяви на цвят, са разположени срещуположно листата, които са с елипсовидна форма. Те са дребни, наситенозелени и гладки по края. На височина храстът достига метър и половина. Много е търсен, заради издръжливостта му на бедни почви. Докато цъфти с дребните си цветчета е почти незабележим. През септември обаче, когато белите и пурпурночервени плодове, събрани в гроздове, се появят по върховете, картината се променя. Плодовете се запазват на храстите дори когато листата окапят през зимата.
Симфорикарпусът се размножава вегетативно чрез зрели резници, които се режат през януари. Заровени и съхранени през зимата, са готови в края на март и през април за засаждане.

Висока ограда за любопитни
5025
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Кадрови промени
Скандалът с оградата срещу глиганите свали от поста шефа на агенцията по горите
Откриване на Добричкия панаир
Оградата срещу глиганите стана най-обхожданият обект в страната
Мерки срещу африканската чума
Цената за оградата с Румъния порасна от 300 хиляди на 1,1 милиона лева
Мерки
Оградата срещу чумавите глигани от Румъния е почти готова
Срещу африканската чума
Изградени са 81 км от общо 133-километровата ограда по границата с Румъния
Свинете ще засилят миграцията след прибиране на царевицата
До момента има изградени 11 км ограда срещу дивите свине
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини