Начало » Новини » Страната
13.10.2017 г.

Наредбата за преработвателите е готова, 15 точки получават преработватели на българска продукция

sinor

Две седмици преди последния прием по подмярка 4,2 за преработка на селскостопанска продукция, насрочен за началото на ноември, министерството на земеделието е качило на интернет страницата си проекта с промени в наредбата за прилагането на приема. Следва едномесечен срок за обсъждане, така че явно приемът няма да започне от първи ноември, каквито бяха предварителните очаквания.

Според новите изменения сериозно предимство се дават на преработватели, които изкупуват суровина от родни фермери. Техните проекти ще печелят цели 15 бонус точки, което не фигурираше при първия прием. За да получат тези точки обаче, кандидатите трябва да отговарят на определени критерии.

Според наредбата средносписъчният брой на персонала за всяка от последните 3 години трябва да бъде най-малко 5 души и той трябва да бъде запазен след изпълнението на инвестициите по проекта. Изрично е посочено обаче, че кандидатът не трябва да е получавал финансова помощ от старата селска програма по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за преработка (ПРСР 2007-2013 г.) или подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“  (ПРСР 2014-2020 г.).

Другата промяна в наредбата е свързана с преференциите, които са дават на селскостопански производители, които кандидатстват с проект за преработка.

Тези проекти ще получават по 10 бонус точки, но с допълнителни условия. Средносписъчният брой на персонала за всяка от последните 3 години трябва да бъде най-малко 5, като този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта, като кандидата е получавал финансова помощ по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за преработка (ПРСР 2007-2013 г.) или подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“  (ПРСР 2014-2020 г.). Тези изисквания на практика обезсмислят преференцията, защото досега нито един земеделски производител не е притежавал фирма за преработка, за да има списъчен персонал от петима работника. Друг е въпросът, ако наредбата умишлено е забавена, за да могат някои земеделци да регистрират подобни фирми, така че да отговорят на новите условия.

Така че администрацията си е измила ръцете с новите критерии.

С промените в наредбата подобни преференции се предоставят и на съществуващите преработвателни предприятия, така че при тях 15-те бонус точки ще носят успех в предстоящия прием. Тези точки ще се дават в случай, че средносписъчният брой на персонала за всяка от последните 3 години е най-малко 15 и този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта, като кандидатът не е получавал финансова помощ по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за преработка (ПРСР 2007-2013 г.) или подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“  (ПРСР 2014-2020 г.).

Другата новост е, че износителите също ще имат предимство при кандидатстването, като бонус точките ще варират от 8 до 12 в зависимост от процента на продукцията, реализирана зад граница.

Проектът на наредбата ще бъде обнародван след съгласуване с отделните ведомства.

Наредбата за преработвателите е готова, 15 точки получават преработватели на българска продукция
5986
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
По подмярка 4,2 от ПРСР
На 17 май се отварят приемът за преработка с бюджет от 387,1 млн. лв.
Резултати
Три проекта на преработватели се проверяват за измами от фонд „Земеделие”
Писмо до министерството на земеделието
Бизнесът с храни настоява бюджетът по подмярка 4,2 да се раздели за фермери и за преработватели
Позицията на бранша
Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша
Фонд Земеделие
Ще се сключват договори между 45 и 42 точки по подмярка 4,2 за преработка
Машината се задейства
Грудев: До 30 август ще се одобрят проектите от втория прием по подмярка 4,2
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини