Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.10.2017 г.

Растения за тъмни помещения

Тези 15 растения не страдат от отсъствието на слънце. Те могат да растат на сянка, далече от прозореца, добре се чувстват в тъмна стая, прозорците на която не са обърнати към слънчевата страна. Преките слънчеви лъчи за много от тях дори са пагубни. Болшинството растения, които са описани в тази статия, се отнасят към листнодекоративните, тоест те не са красиви с цветовете си, а с окраската и формата на листата си. Но и това не е малко, а се има предвид „безслънчевата” диета, на която те са подложени обикновено в нашите жилища.

1. Аглаонема
Красотата на аглаонемата е в нейните продълговати пъстри листа. Растението се развива много бавно, затова трябва да го пресаждате веднъж на 3-4 години. Аглаонемата обича подхранването, топлината и влажния въздух. Ще ви се наложи често да я опръсквате. Но имайте предвид, че не понася въздушните течения и цигарения дим. Засадете растението в ниска саксия и го пазете от преките слънчеви лъчи. Не трябва обаче да прекалявате: на пълна сянка жълто или бяло-зелените й листа губят своята декоративност и от пъстри се превръщат в обикновени зелени.

2. Аспидистра
Това е едно от най-устойчивите растения, неслучайно англичаните го наричат „чугунено”. Аспидистрата не се страхува нито от замърсяването на въздуха, нито от рядкото поливане, нито от сухия въздух. Преките слънчеви лъчи могат да изгорят листата й, затова настанете растението със саксията по-далече от прозореца. Пресаждайте цветето само в случай на крайна нужда – веднъж на петилетка.

3. Асплениум
Асплениумът е известна папрат, която англичаните наричат много поетично „папрат птиче гнездо”. Това растение е от семейство Папрати и е много голямо: мечевидните му листа достигат 60 см дължина. Асплениумът, както истинските папрати обичат сянката и влажният въздух. Задължително редовно опръсквайте. В никакъв случай не поставяйте саксията с растението редом до радиатора на парното отопление. Сухият, топъл въздух е пагубен за растението. Още едно ограничение – не трябва да докосвате младите листа на асплениума – те не обичат това.

4. Хелксине
Хелксинето прилича на мъх с нежни къси листенца, които изглеждат красиво във висящи кошници, а също така и в саксии в съседство с големи, високи растения. Хелксинето покрива почвата с изящен зелен килим. Но бъдете внимателни: не засаждайте растението около ниски видове – то може да ги задуш. От вас се изисква често поливане и опръскване. Можете да размножите хелксинето много просто: отщипете малка туфа с почва с няколко стебълца и закопайте в нова саксия.

5. Сансевиера
Сансевиерата или още тъщин език, расте на слънце и на сянка, понася сухият въздух, въздушните течения и рядкото поливане, можете да не го пресаждате с години и при това растението ще оставя здраво и красиво. Изберете това, което харесвате – високи до 1 м листа или ниски и плътни розетки. И едните, и другите разновидности не са претенциозни. Единственото, което не понася сансевиерата е преовлажняването на почвата. През зимата можете въобще да забравите за напояване.

6. Сциндапсус
Във Великобритания тази лиана с пъстри восъчни листа се нарича дяволски бръшлян. Жълтите или белите филизи са украсени с яркозелени листа. Но бъдете готови за това, че при пълна сянка те могат леко за избледнеят. Това популярно растение изглежда прекрасно във висящи кошници и пуснато на стената. Не понася въздушни течения, сух въздух и пряко слънце. Трябва по-често да опръсквате сциндапсуса. За да може растението да се разклонява добре, края на стеблата трябва да прищипвате.

7. Лазещ филодендрон
Филодендронът е тропическо растение, което обича много влажния въздух и разсеяната светлина. Лазещият филодендрон е с яркозелен, блестящи листа. Той е най-малкият и най-непретенциозният вид от цялото семейство. Расте добре на сянка. Това е лиана, затова в саксията задължително трябва да поставите покрито с мъх стълбче, което ще стане опора за растението. И не забравяйте редовно да опръсквате.

8. Драцена
Драцената наричат още „лъжлива палма” заради външното си сходство с палмите. Драцената е с тънки и дълги (до 70 см) листа и е една от най-непретензциозните от семейството си. Тя лесно понася засенчването, нередовните грижи и понижението на температурата през зимата (дори по-ниска от 10 градуса). Драцената се чувства най-добре на лека сянка, до източен или западен прозорец. Дори и рядко, трябва да я опръсквате.

9. Папрати
Повече от 2000 вида папрати могат да се отглеждат в домашни условия. Това са тропически растения, които могат да издържат сянка, но няма да изтърпят сухия въздух. Най-простите за обгрижване папрати са цитромиумът, давалията, птерисът, нефролепсисът, пелеята и др. Но дори те се нуждаят от често опръскване на листата, особено по времето на отоплителния сезон. Следете почвата в саксията с папратите да е винаги влажна.

10. Бръшлян
Бръшлянът е много популярна лиана, която бързо се развива и покрива със зелен „водопад” стените. Видовете бръшлян са много – с овални и звездовидни, равни и гофрирани листа. Растенията с едноцветна окраска на листата е по-малко ефектна, отколкото пъстрите – жълти и бяло-зелени. Тайните на успеха при отглеждането на бръшляна са полусянка, задължително опора, често опръскване (в това число и през зимата), пресаждане веднъж на две години в саксия с по-голям размер.

11. Толмия
Този храст от „мъхести” яркозелени листа е едно от най-устойчивите стайни растения. То прекрасно се чувства в прохладно помещение по-далече от прякото слънце. За толмията не са страшни въздушните течения. Но горещият и сух въздух за нея е пагубен. Толмията образува издънки на листата, които лесно се вкореняват, като се превръщат в ново растение.

12. Фатсия
Фатсията се отглежда от викторианските времена заради блестящите си листа. Растението обича прохладата и ярката светлина, но може да се приспособи към всякакви условия. Най-добре да си вземете малко растение – то бързо ще израсне (ако го подхранвате и ежегодно го пресаждате) и вече след няколко години ще достигне височина от 1 м. За да получите обемен храст, всяка пролет подрязвайте края на филизите. Фатсията обича честото опръскване, а също така и приемането на душ от време на време.

13. Дребен фикус
За разлика от своя „голям брат” – знаменитият каучуков фикус – това е дребно почвопокривно растение, което може да се увие около зелена опора, и обича почва в широка саксия. Има тънки, приличащи на конци, стебла и дребни (до 2,5 м) сърцевидни листа. Не понася ярката слънчева светлина и сухият въздух, затова дръжте малкия фикус по-далече от прозореца, по-често опръсквайте и поливайте с топла вода. Не понася честите пресаждания.

14. Фатсхедера
Фатсхедерата е хибрид между фатсията и бръшляна и е също така непретенциозен, както и неговите прародители. Предпочита прохладата, но през зимата издържа температура до 20 градуса. Може да расте като храст, като фатсията, или да се вие по опора, като бръшляна. Ако през лятото държите фатсхедерата в дълбочината на стаята, през зимата е най-добре да я поставите на перваза на прозореца. Опръсквайте листата колкот се може по-често и следете почвата в саксията да не пресъхва.

15. Фитония
Това растение е лесно за разпознаване, тъй като от пръв поглед можете да забележите характерната мрежичка в бяло, розово или червено върху мъхестите му овални листа. То расте прекрасно на полусянка, но само при едно условие – ако вие можете да му осигурите постоянна висока влажност на въздуха. Именно затова фитонията предпочита да бъде отглеждана в терариум или „бутилкова градина”. През пролетта оголените филизи се подрязват, а самото растение се дели.

Растения за тъмни помещения
8807
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Ново законодателство
Земеделската комисия в Европарламента прие промени в Закона за здравето на растенията
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини