Пъпешът е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Семената поникват при температура не по-ниска от 12-14С, а оптимална за растежа и развитието му е 25-35С. Почвите, на които ще се отглежда, трябва да са добре влагозапасени. Това е особено важно в началото на развитието им, при изграждане на кореновата система. След това те по-лесно понасят засушаванията. Облачното и дъждовното време към края на вегетацията е нежелателно, защото понижава съдържанието на захари, кората надебелява и става обект за развитие на брашнеста мана. Добре се развива на варовити почви и не понася кисели. Основните агротехнически мероприятия – есенна оран, предсеитбена подготовка на почвата, торене и напояване се извършват по същия начин и в същите срокове, както при динята. Не бива да се тори с високи дози азотни торове, защото това води до удължаване на вегетационния период, намаляване на добива и понижаване на вкусовите и ароматични качества. Сеитбата се извършва след 10 април, в гнезда, с размери 1,50 / 0,5-1 м, на дълбочина 10 см, като се оставят да се развиват по 2 растения в гнездо. При по-големи площи, когато почвите са богати, структурни и добре обработени, може да се извърши редова сеитба с редосеялка. Грижите през вегетацията са както при дините. Особено внимание трябва да се обръща на борбата срещу листните въшки и брашнестата мана. Зреенено и прибирането обикновено започва около 15-ти юли.
На пазара могат да се намерят семена от около 10-12 сорта, повечето от които са български. Представяме ви няколко по-широко разпространени с доказани добри качества.
Победител е средно ран сорт. Вегетацията е 98-104 дни. Плодовете са едри, с удължено елипсовидна форма. Кората е тънка, окраската е жълто-зелена, с бразди и гъста мрежа от коркови образувания. Месестата част е средно дебела с наситено оранжев цвят. Вкусът е много добър, с много добре изразена сладост, аромат и сочност.
Видински коравци е средно ран български сорт. Плодовете достигат до 10 кг. Формата им е продълговата, кората е средно дебела, светлокафеникава, с ясно очертани резани. Месестата част е дебела, оранжева, в някои случаи светла, сочна, задоволително сладка. Плодовете не се напукват и са издържливи на транспорт.
Галя е нов сорт. Вегетационният период е 120-133 дни. Плодовете са кръгли до елиптични, със средно тегло около 860-880 г. Повърхността на кората по време на зрялост е жълта, с плитки, зелено оцветени бразди и средно гъсти мрежовидни и тънки коркови образувания. Месото е с дебелина 4,5-5 см, светлозелено, нежно и сочно.
Медена роса е късен сорт. Плодовете зреят в края на август. Те са кръгли до слабо елипсовидни, с тегло около 2-3 кг. Кората е гладка, сравнително дебела, жълтеникаво-бяла, при неблагоприятни условия се набръчква. Месестата част е дебела, бледозеленикава, хрускава, която след лагеруване става много сочна, сладка и нежна, но почти без аромат.