Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.10.2017 г.

Какво да садим около розите

Като правило, цветарите не се ограничават с покупката само на една роза. Колкото е по-близо времето, когато могат да се засаждат растенията, толкова по-усърдно собствениците на вили търсят в каталозите нови и нови сортове. И нерядко след това в лехите се появяват цели редове великолепни рози.

Не садете растенията сами
Ладншафтните архитекти, които също така са очаровани от царицата на цветята, не препоръчват да отглеждаме розата сама в градината. Цветните лехи изглеждат много по-привлекателно, когато розите се намират сред тревисти многогодишни видове, луковични цветя и малки храсти. Освен това, розите, които растат в компанията на други растения, не боледуват толкова много. Ако засадите само рози, то почвата бързо ще се изтощи. Имунитетът на цветята ще отслабне, ще се повиши риска от поразяване от болести, например, ръжда, която се появява на листата. За да избегнете това, засадете в лехата само по един храст рози или направете от тях малки групи, като задължително комбинирате с тревисти многогодишни цветя.

Съвет: Ако забележите около лехата мравуняк, не го разрушавайте. Тогава няма да ви се наложи да обработвате розите с химически препарати, за да се избавите от въшките. Те служат за храна на мравките.

Тревистите многодишни са добра компания
Прекрасни компаньони за розите са тревистите многогодишни цветя. Розите, формирани като дръвчета, а също така и силните храстовидни и английски рози изглеждат много по-ефектно, когато около тях има пъстър килим от други цъфтящи растения. Само трябва да следите за това сред тях да няма такива, които образуват коренови издънки и угнетяват розите.

Съвет: засадете в лехата три английски рози и те отдалече ще изглеждат като един пищен храст. Между тях сложете ниски сенкоустойчиви цветя, например теменужки, иглики и медуница. През пролетта те ще скрият оголената почва, а по-късно няма да страдат от това, че ще се окажат в сянката на храстите рози.

Здравецът, царичето и кочата билка са придворни
Като добри съседи за розите се препоръчват здравецът, царичето и кочата билка. Но ролята на придворни дами на царицата на цветята могат да изпълняват и високите флоксове, верониката и ралицата. Тези високи тревисти многогодишни растения обаче не трябва да се садят прекалено близо до розите. Между растенията трябва да циркулира въздух иначе бързо ще се разпространят болести.

Лавандулата също я допълва
Не можете да не се възхитите на композицията от рози и средиземноморска лавандула. Сортовете, които цъфтят нееднократно, се нуждаят от открити слънчеви места. Те се харесват и на лавандулата. Найните листа със сребристо-сива окраска и виолетовите цветове хармонично се съчетават с всякакви рози. Но не само тревистите многогодишни видове могат да правят компания на царицата на цветята. Не по-малко ефектен е дуетът от катерливи рози от сорта Mme Alfred Carriere и виолетовият клематис Etoile Violette. Разкошните кичести розово-кремави цветове на катерливите рози с омаен аромат изглеждат възхитително на фона на тъмновиолетовите цветове на клематиса.

Какво да садим около розите
56017
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
За или против
Какво представляват пасивните къщи
На какво може да се дължи безплодието при сливовите дръвчета
Тревогите започват още преди сеитбата
Разсадите – какво трябва да знаем
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини