Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.08.2017 г.

Какво представляват пасивните къщи

За или против

Често хората се притесняват, че техните пасивни къщи няма да бъдат достатъчно топли през зимния сезон. Това обаче е неоснователно, тъй като са проведени редица тестове на пасивни обитаеми сгради, с които е установено, че къщата може да остане топла и без наличието на отоплителна инсталация. В Европа климатът е подходящ за такъв тип строителство и къщи имащи нискоенергийни изисквания за топлина, която се добавя прелива) към входящия свеж въздух. По този начин къщата остава топла и приятна за обитаване и през студените зимни месеци. Доказано е, че енергийните разходи (текущи и бъдещи) могат да бъдат предвидени с голяма точност, като се калкулира общата консумация за година спрямо обитателите.

Всичко това разбира се струва доста пари. Пасивните къщи на пръв поглед изглеждат доста по-скъпи от една обикновена къща, но това не е така в по-дългосрочен план. Висококачествените енергоспестяващи и изолационни елементи рефлектират върху първоначалната инвестиция, но те могат да бъдат съпоставени със спестяванията, които ще реализирате от разходи за отопление/охлаждане за няколко години. Вложените средства ви се връщат под формата на спестени пари всеки месец, но също така здравословен сън, липса на болести и прах, по малко хапчета за гълтане, и не на последно място – морално удовлетворение, че живеете в еко къща и използвате даденостите на природата, без да й вредите.

Една от основните характеристики на пасивните (еко) къщи е, че те сами се захранват със свеж въздух. Това става посредством вентилационна система, която дава възможност за подобряване качеството на въздуха в къщата до отлично ниво, независимо от обитателите в този момент. Вентилационната система е снабдена с фини филтри, които улавят прахта и цветния прашец, и се управлява от едно единствено копче. На практика, не е необходимо да отваряте прозорците, за да проветрите сградата – вентилационната система го прави вместо вас, и то непрекъснато. Ако все пак искате да проветрите през прозорците, можете да го направите винаги, когато желаете.

Принципът на изграждане на вентилационната система е различен от този на климатичната инсталация. В нея въздухът не циркулира, каквато е масовата заблуда. Бактериите са проблем на циркулационните системи, а шумовете от клапани и вентилатори са елиминирани, чрез ниска скорост на въздуха, качествен монтаж срещу вибрации, акустични заглушители във въздушните канали. Входящият въздух постъпва посредством въздушни дюзи на тавана, което на практика е безшумно.

Една пасивна къща лесни за употреба, живеене и поддръжка. Не е необходимо да сте специалисти, за да се справите сами с елементарната вентилационна система – тя далеч не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед.

Какво представляват пасивните къщи
9139
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Какво да садим около розите
На какво може да се дължи безплодието при сливовите дръвчета
Тревогите започват още преди сеитбата
Разсадите – какво трябва да знаем
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини