Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.09.2017 г.

Как и къде се натрупват нитратите в зеленчуците

Полезни съвети

Мнозина смятат, че нитрати има само в масово произвежданите зеленчуци и плодове, но всъщност те могат да се натрупат и в отглежданите екологично в собствената градина. По-склонни към трупането на нитрати са салатите, тревистите подправки, цвеклото, пресния кромид и репичките, докато в бобовите култури, брюкселското зеле, сладките чушки, картофите, доматите и праза те се образуват в най-малки количества по естествен път.

В самите зеленчуци нитратите са разположени неравномерно. Така например в зелето най-много нитрати има във външните листа и в кочана. При магданоза и копъра те се натрупват в дръжките, а в листата са в почти 2 пъти по-малки количества. Най-вредните части на краставиците са кората и върхът, а при морковите е обратното – нитратите се натрупват в обособената по-светла средна част.

Торовете са основният източник на нитрати, но далеч не само минералните – и оборският, птичият и всички останали органични торове. Затова оборският тор се препоръчва да се използва, след като престои година. Все пак зеленчуците натрупват повече нитрати след използването на амониева селитра, карбамид и други азотни торове.

Торовете обаче не са единствените източници на нитрати за зеленчуците. Те могат да се натрупат в относително големи количества и при рядко поливане или напротив, при престараване с поливането.

Недостигът на светлина осигурява същия неблагоприятен ефект като прекаленото поливане. Най-добре е зеленчуците да бъдат засаждани в добре огрявани от слънцето лехи. Колкото по-силни са температурните колебания при растежа на растенията, особено ако са засадени нагъсто, толкова по-голям е рискът реколтата да е прекалено богата на нитрати.

Колкото и странно да изглежда, между болестите по зеленчуците и нитратите в тях има пряка връзка – здравите растения дават реколта с по-малко нитрати, а в недозрелите има повече.

И дори обраните сутрин зеленчуци ще съдържат повече нитрати от откъснатите вечер.

Как и къде се натрупват нитратите в зеленчуците
12389
 

Последни материали
Виж
До 22 април е отворен прием за подпомагане на занаяти в селските райони
Образци на възраженията се генерират автоматично до 7 февруари 2025 г.
Фермерите могат да се запознаят с обхвата на проекта на слой Физически блокове в СЕУ
Вече пазарната конюнктура определя износа, а не логистичните ограничения
Цялото зърно е печелившо за украинските фермери за пръв път през войната
Тайланд закупи 195 000 тона фуражна пшеница от Австралия
Българската хлебна пшеница отново не успя да спечели търга в Йордания
Европейската банка за възстановяване и развитие ще финансира разминирането на земеделски земи в Украйна
Ученици от земеделската гимназия в Добрич гостуваха на Аграрния университет
Свързани материали
Виж
Рекордна продукция от дини и домати през 2024
Втора промяна на Стратегическия план
До 80% е субсидията за проекти в агроекология на групи и организации
Секторът е приоритет в държавната политика само на хартия
Българските градинари не определят цените на плодовете и зеленчуците
Електронните формуляри за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци са на сайта на ДФЗ
Практика
Ползите от минусовите температури и замръзването през зимата
Цени на едро от стоковите борси и тъжища в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини