Със сигурност всички знаем, че модерното земеделие активно използва нитрати и пестициди за борба с различни насекоми и плевели. Цялата химия впоследствие води до "замърсяване" на земята и нейните продукти, отравяне на екосистемата и човешкото здраве.
Как да предпазите себе си и семейството си от тези вредни вещества, ако не може да отгледате ваши собствени плодове и зеленчуци, като контролирате целия процес, а трябва да купувате продукти от магазините и пазара? Ще ви дадем няколко практически съвети как да се намали съдържанието на вредни нитрати и пестициди в някои зеленчуци и плодове:
Диня. Не купувайте диня, разрязана на половина и увита с полиетиленово фолио - това е добра база за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици, значи е и наторявана. Можете да направите един малък тест: поставете месестата част за момент в чаша с вода, ако водата променя цвета си в розово или червено - означава, че динята е с наднормени нитрати, ако тя просто помътнее - значи е чиста.
Грозде. За да се съхранява гроздето дълго време се третира с фунгициди. За да се избавите от тях е достатъчно гроздето да се измие добре.
Круши и ябълки. Когато купувате плодове трябва да имате впредвид, че те се третират с дифенил, за да се съхраняват по-дълго време. В Европейския съюз и САЩ, дифенилът е забранен заради своите силни канцерогенни и алергизиращи свойства. Обработените с дифенил плодове трябва да се белят.
Картофи. При картофите нитратите са под кората и в сърцевината на клубена, така че добре обработени с торове картофи са негодни за храна или топлинна обработка. Ако ги купувате от непознато място, пробийте кожата с нокът - ясното хруптене ще е свидетел на това, че картофът е чист.
Тиквички и краставици. Краставиците трябва да са тревистозелени на цвят, ако те са тъмнозелени това показва, че са с наднормено количество нитрати. Първо трябва да обелите тиквичките. Отрежете областта с дръжката - това е най-токсичното място.
Зеле. Най- много нитрати се съдържат в горните зелеви листа и кочана, така че те трябва да се изхвърлят.
Маруля, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупват в стъблото и дръжките - няма нужда да ги ядете. Зеленините винаги бързо абсорбират нитратите и преди да ги добавите към ястието, добре е да ги накисвате за един час във вода.
Домати. Колкото е по-дебела е кората на доматите, толкова повече тя съдържа химикали. Не купувайте домати с бяло по месото - това е сигнал за голямо съдържание на химия. Ако все пак сте купили такива домати, добре е да ги накиснете в студена вода за около 1 час.
Цвекло, моркови, репички. Огромно количество нитрати се откриват във върховете на кореноплодите, отрежете ги преди употреба. Да не се купува цвекло с извита опашка. При морковите отрязвайте 1 см от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.
Най-замърсени плодове и зеленчуци идват при нас от Холандия, Турция, Израел и Египет. Там почвата е бедна и не може да даде богата реколта без значителни количества тор./fermera.bg