Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.09.2017 г.

Контейнери за малката градинка

Градинските контейнери (саксии, сандъчета, висящи кошници и др.) – с прекрасен начин да подчертаете красотата и уникалността на вашата градина през целия сезон. Те са отлични за малки градинки, където особено важно е оптималното използване на всяко парченце от територията. Композицията от сезонни растения в контейнери внася акцент във всеки сезон. Градинските контейнери ще ви позволят бързо и лесно да измените дизайна на вашия балкон, вътрешен двор или градина. В композициите от няколко растения при нужда винаги можете да замените отделната саксия с прецъфтелите растения, можете да получите цъфтящи лехи през цялата година. Правилно подбраните контейнери ще станат интересен елемент на ландшафтния дизайн и ще подчертаят красотата и особеностите на повечето градински растения. И накрая, създаването на градински композиции е прекрасен начин да проявите творчество и да удивите гостите си с ширината на въображението си.

Да създадете своята градина в контейнери от самото начало, тоест от засяването на семена, не е никак трудно, ако предварително измислите какви растения искате да използвате. Избраните растения трябва да са подходящи за отглеждане в контейнерите, с които разполагате. Почти всички растения могат да се отглеждат в съдове и отлично изглеждат там, ако са правилно подбрани. Растенията също така трябва да могат да се съчетават помежду си по цвят, размери и особености на вегетацията. Ако не сте уверени в себе си, опитайте да започнете с най-простите варианти, например, със саксия с някакви сезонни растения. За тази цел са много подходящи пролетните луковични видове.
Има още един по-прост начин за създаването на композиция – това е използването на готов собствен или купен разсад или млади растения. Те трябва да са здрави и силни и трябва правилно да се разположат в контейнери близо едно до друго. Някои цветя отлично понасят пресаждането непосредствено до или дори по време на цъфтежа (незабравки или момини сълзи), други обаче са много чувствителни. Последните трябва да се засяват непосредствено в контейнера (макове) или да се преместят в контейнера дълго преди образуването на пъпките (синчец).
Основното правило при създаването на композиции е правилното съчетаване на растенията в контейнера по време на цъфтежа, окраската, размера и особеностите на растежа им. Някои растения са традиционни фаворити в тези градини. За висящи кошници са много подходящи обичките, здравецът, лобелията, петунията, бегонията, ароматният грах. Основните нужди тук са цветята да висят красиво от кошниците, образувайки разноцветни каскади. За наземните контейнери изборът на растения е по-широк, тук могат да се използват практически всички растения – от дебелецът в малки, широки саксии до миниатюрни дръвчета в големи кашпи. Великолепно изглеждат в контейнери и художествено подстригани дръвчета и храсти.

Ако се огледате около себе си с творчески поглед, то можете да намерите много предмети, които ще послужат като градински контейнери. Старите кухненски съдове, саксии и купи, градинските лейки, които не се ползват, кофите, дървените сандъчета, кошничките от всички типове, автомобилните гуми и др. Някои особено креативни градинари използват дори стари обувки за създаването жанрови композиции в градината. Ако сте по-консервативни, използвайте традиционни глинени или пластмасови саксии с различни размери. Но не се бойте да експериментирате: например, да ги боядисате с различни бои, за да подчертаете дълбочината и яркостта на цветните съчетания на вашите растения.
Най-главното правило за всеки контейнер е да осигурите отличен дренаж. Убедете се, че избраните съдове имат на дъното си дренажен отвор и че използвате подходящ дренажен материал (парчета тухла, дървени стърготини, чакъл, дренажни гранули или стиропор).
Плетените кошници изглеждат възхитително, те могат да бъдат поставени на пода или закачени. Всички те трябва да бъдат застлани със специален материал преди използването им. За плетените кошници ви е нужен полиетилен, за да не протече водата, ако планирате да ги използвате повече от един сезон. За металните кошници използвайте специални картонени или полиетиленови подложки или жив мъх.

Редовното поливане е жизнено важно за растенията, които се отглеждат в контейнери. В горещите дни те могат да изсъхнат много бързо, тъй като за разлика от обикновените градински растения, техните корени могат да използват само ограничено количество вода от почвата, която е в съда. За да избегнете пресъхването на контейнерните растения, поливайте ги два пъти в горещите летни дни (рано сутрин и късно вечер). Закачените кошници трябва да се поливат също по два пъти през лятото. По време на поливането изчакайте водата да започне да изтича през дренажните отвори.
Не позволявайте на компоста в контейнерите да пресъхва, тъй като след това той няма да може да попива вода. Ако това се е случило, поставете контейнера с растението в по-голям съд, напълнен с вода, за няколко часа и се убедете, че компостът се е намокрил напълно. Много удобно е също така да използвате специални гелове, които задържат водата, които се продават в градински центрове и при засаждане се смесват с компост. Ще ви е от помощ и мулчът, който не само украсява контейнерите, но и помага да се задържи влагата и топлината в почвата, като възпрепятства растежа на плевели. За мулчиране може да използвате наситнена кора, дренажни гранули, камъчета или жив мъх.

[Илюстрация: Интернет]

Контейнери за малката градинка
5462
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Градина и дом с положително излъчване
Градински аромати
Време е да погледнем към градинските инструменти
Градинският чай – лекарството на древните гърци
Растението живее на едно място 30 години
Градинският чай ще ни сгрява в студените дни
Водата през топлите летни месеци
Градински маркучи, фитинги и макари
Нужна му е топлина над 12 градуса
Градинският фасул
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини