Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.08.2017 г.

Градински маркучи, фитинги и макари

Водата през топлите летни месеци

Житейската участ на маркуча е да пренася вода от крана на чешмата до насажденията в двора. По-често ще го видим, обаче, бездействащ, небрежно захвърлен между лехите, изложен на жарките лъчи на слънцето и всякакви други влияния, отслабващи “имунната му система”. За да се възползваме по-дълго от този непретенциозен и верен помощник в градината, при закупуването му е необходимо да съобразим типа маркуч с функциите, които ще му възложим, и внимателно да подберем прилежащите му аксесоари. На кои аспекти да обърнем внимание и какви са начините да удължим живота на градинския маркуч?

Видове градински маркучи

Градинските маркучи се различават основно по вида на материала, от който са изработени, и степента им на защита от външни въздействия. Дебелината и дължината на маркуча зависят от отреденото им предназначение и личния избор на потребителя. Основните материали, използвани за производството на градински маркучи, са синтетичният каучук и винила. Произвеждат се и каучуково-винилови маркучи, които съчетават най-доброто от двата материала, тъй като каучукът увеличава здравината и устойчивостта на маркуча, а винилът го прави по-лек и лесен за пренасяне. Виниловите маркучи обикновено са най-евтини, но пък имат и най-кратък живот. Тези, произведени само от каучук, са малко по-гъвкави и устойчиви на натиск и това определя по-голямата им здравина. За сметка на това са по-тежки и местенето им из градината изисква повече усилия. Структурата на качествените маркучи е изградена от няколко слоя усилваща мрежа от оплетени полиамидни влакна или друг материал. Това ги прави по-здрави, устойчиви на огъване, натиск или случайно пробиване. Броят на слоевете при градинските маркучи обикновено варира от 3 до 6, като тези с шест, естествено, са най-здрави. Освен еластичност, качествените градински маркучи трябва да притежават и висока термоустойчивост, която е съществен фактор за дълготрайността им.

Капкови маркучи

Освен стандартния тип маркучи за поливане, които се ползват самостоятелно или с някакъв накрайник, на пазара се предлагат и капкови маркучи като алтернативен метод за напояване на цветни и зеленчукови градини. Този тип маркучи са ефективни и икономични, тъй като използват до 70% по-малко вода за поливане от обикновените маркучи. През микропорестата им структура водата се просмуква директно в корените на растенията и се усвоява, преди да се изпари от почвата. За направата им отново се използват синтетичен каучук или винил. За да не се подмятат из градината, може да се заровят на определена дълбочина в земята и така да се подобрите вида на напояваната площ.

Диаметър и дължина

Колко вода може да пренесе градинският маркуч за единица време, зависи от неговия диаметър и налягането на водата. Градинските маркучи се предлагат със стандартен диаметър от 1/2", 5/8", 1/4" или 1". Логично, маркучите с по-голям диаметър имат и по-голям капацитет. За сравнение, маркуч с диаметър 1/2" може да пренесе средно 90 литра вода за минута, докато този с диаметър 5/8" – около 70 литра вода за минута, при еднакво налягане на водата. Дължината на маркуча, който е необходим, се определя от разстоянието между водоизточника и най-отдалечената точка в градината, подлежаща на напояване.

Фитинги за маркучи

Когато бъде взето прагматичното решение относно вида на градинския маркуч, трябва да се обърне внимание на възможностите за свързване, които той предлага. Фитингите се използват за свързване на маркучите към водоизточника, свързване на два маркуча един към друг, както и за връзка между маркуча и избрания разпръсквач. Изборът на вида на фитинга и материала, от който е изработен, зависят от приложението му. Изработват се от алуминий, неръждаема стомана, както и разнообразни метални сплави, сред които месинг и бронз. Предлагат се и фитинги, изработени от пластични материали. Пластмасовите обикновени са по-лесни за свързване, но пък отстъпват по здравина на металните фитинги. Най-добре е да се подбере фитинг с ергономичен дизайн, който да позволява лесно сглобяване и разглобяване, дори когато е мокър.

Съхранение и транспортиране на маркуча

Ако ви е писнало да се препъвате в небрежно захвърления в градината маркуч, или да го влачите насам-натам в опит да достигнете някое отдалечено плодно дръвче, може да се снабдите с мобилно или статично приспособление за неговото по-лесно опъване, прибиране и съхранение. Освен че предпазват маркуча от вредни атмосферни влияния и прегъване, тези приспособления значително улесняват неговото транспортиране и прибиране. Пък и намаляват шансовете да бъде „подстриган” с косачката някоя сутрин. На пазара се предлагат модели за всякакви нужди, които най-общо могат да се диференцират в две категории – статични и мобилни приспособления. Статичните са пригодени за хоризонтално или вертикално закрепване на външната стена на къщата или друга постройка, на подходяща височина. Най-често конструкцията им включва две колела, свързани в общ алуминиев корпус, със или без пластмасов или метален капак. Маркучът се навива на макарата с подобна на манивела ръкохватка. При по-усъвършенстваните модели, прибирането на маркуча в стойката може да става не на ръка, а автоматично.

В случай че имате преден и заден двор, но разполагате само с един маркуч, закрепената за стената стойка не е удачно решение. По-добрият вариант е да се снабдите с количка за маркуча или свободно стояща стойка с която да го транспортирате бързо и лесно, където пожелаете. Като изключим колелцата, конструкцията им е подобна на стойките за стена – макара, ръкохватка и корпус. Голямо предимство и на двата вида приспособления е, че когато решите да ги използвате, не трябва да развивате целия маркуч, а само дължината, необходима ви за момента. Благодарение на специалния дизайн на количките и стойките, водата преминава безпроблемно през маркуча, дори и когато по-голямата му част си остава навита на макарата.

При закупуването на подобна макара не е задължително да вземате специален нов маркуч. Може да ползвате и вече наличния, тъй като повечето макари се предлагат в комплект с всички необходими аксесоари за свързване на маркуча към макарата и към крана за вода.

Градински маркучи, фитинги и макари
9868
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Градина и дом с положително излъчване
Градински аромати
Време е да погледнем към градинските инструменти
Контейнери за малката градинка
Градинският чай – лекарството на древните гърци
Растението живее на едно място 30 години
Градинският чай ще ни сгрява в студените дни
Нужна му е топлина над 12 градуса
Градинският фасул
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини