Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2017 г.

Тайните на малката градинка

Колкото по-малко, толкова по-добре! Ако имате малка площ и искате да я превърнете в градинка, то тогава трябва да я използвате възможно най-ефективно. За да създадете чувство за елегантност и простор, засадете растения в студени светли тонове – бяло, синьо, розово. Ако пък трябва да подтиквате към действие обитателите на градината, то тогава се спрете на огнените цветове. За всички идеи обаче трябва да имате предварителен план, с който да се съобразите, за да създадете своя зелен рай.

Симетрия
Толкова много идеи и толкова малко място за реализацията им. Затова често в малки градинки, на площ на 1 кв.м площ се струпват неоправдано количество растения и елементи на декора. Поставянето на много детайли правят пространството още по-тясно. Главното в оформлението на малката градинка е отвличане на вниманието от нейните размери. В такъв случай най-ефективно действа принципа на симетрията и чистите, резки линии.
Можете да засадите розов храст в чемширов пръстен, за да привлича вниманието и да ви провокира да се вгледате още по-далеч. Чемшировият бордюр на цветните лехи пък ще усилят ефекта на тунела и градината ще получи допълнителна дълбочина.
Розовият храст изпълнява още една функция – засенчва разположения в близост ъгъл за отдих с красива пейка под обсипана с рози арка. Това неизменно предизвиква желание да се приближиш и да узнаеш, какво се крие в тази недостъпна за погледа зона. Белият чакъл положен около пръстена с розовия храст зрително разширява пространството и създава илюзия за простор.
Четири опори-обелиски за виещи се растения, поставени в цветарниците служат не само в качеството на симетричен акцент, но и като елемент на вертикалното озеленяване.

Кръг
Ако градината е организирана на кръгли и отчасти преминаващи една в друга площадки, те ще бъдат възприемани като едно цяло, доколкото в основата им лежи една ненадмита по своето съвършенство форма – кръг.
Такава планировка има интересен оптически ефект: дългите и тесни участъци изглеждат по-просторни. Своята динамичност тази градина дължи на различните по големина зони. Размерът на кръга практически определя предназначението на отделните места.
Съвет: за да не се нарушава общата хармония, масата на кръглата тераса по възможност трябва да следва същата форма. До терасите се стига по кръгла морава обградена от цветни лехи в сдържана гама. Тя свързва терасата с още един ъгъл за отдих с по-малък размер – покрита с бял чакъл площадка заемаеща място толкова, колкото да се постави там пейка. За финал на картината служат дървета и храсти с кълбовидни корони.

Многостаен вариант
Участъците около дома много често са не само малки, но също тесни и дълги. Те обаче притежават преимуществото лесно се поддават на планиране. А това на свой ред позволява да се използват различни стилове на оформление, които да подчертаят практическото значение на една или друга зона.
В тази мини градина има тераса, изпълняваща ролята на гостна под открито небе, ъгъл за уединение и отдих, а също и стопанска постройка и грижливо подредена зеленчукова леха. Пълноценната почивка се гарантира от удобна лежанка под разклоненото дърво. За по-добро изолиране помагат дървени решетки със стелещи се по тях растения. Те заемат малко място и изглеждат по-леки от масивни стени или гъсти живи плетове.
Особеност при оформяне на задната част на градината се явяват високите цветарници с подпорни стени от кирпич. Освен своята декоративна функция при необходимост те идеално нивелират в случай, че тесния и дълъг участък се намира на склон.
Решетъчните опори за лиани и защитни стени не са просто елемент за маскиране на купчината компост или контейнера за отпадъци. Те не позволяват да се обхване с един поглед целия участък и така зрително увеличават размерите му.

Семейна идилия
Когато в семейството има деца, при оформяне на градината трябва да се направи компромис. Доколкото е възможно проявете разбиране към най-малките членове на семейството. Организирайте за тях детски кът с пясъчник, люлки и място за игри с грижливо направени цветни лехи и красива морава.
В случая за “детска градинка” е отредена далечната част на двора. Там е оборудвана площадка за игри, пясъчник и вигвам от върбови клонки, където може да се забавляват и малки и големи.
Важно: въпреки, че градината е разделена на зони чрез приказно увита в рози арка и дървета с гъсти корони, то мястото за игра на малчуганите е добре видимо от всички страни на дома.
Близката половина на градината с терасата и лехите е приспособена за останалите членове от семейството. Тя е оформена в свободен стил – терасата има извит край, а цветните лехи – неправилна форма.

/Илюстрация: Интернет/

Тайните на малката градинка
22872
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини