Производството на круши в държавите-членки на Европейския съюз през тази година се оценява на 2,17 млн. тона, или с 9% под резултата от миналата година и под средния показател за последните 3 години, съобщи електронното издание Fresh Plaza. Ръст на реколтата се очаква само в Холандия, при това с минималния 1%, докато в Португалия прогнозите са за реколта колкото миналогодишната.
На другия полюс е положението във Франция, където се очертава спад от 14%, Испания (12%), Белгия (10%) и Италия (11% до 678 хил. тона).
Качеството на италианските круши обаче ще бъде много добро, с плодове с еднакви размери благодарение на по-малкия им брой на дърво и на благоприятните метеорологични условия през май и юни, подпомогнали развитието им.
В областта Емилия Романя, която осигурява близо 70% от цялото производство на страната, предварителните данни сочат реколта от 448 хил. тона – с 13% по-малко от 2015 г. и с 12% под средния резултат за периода 2011-2014 г., като само през 2012 г. там са събрани по-малко круши.