Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.09.2017 г.

От какво се страхуват краставиците

Вирусни и гъбни заболявания са най-опасни за зеленчуците
От какво се страхуват краставиците

Краставиците са култура, която се отглежда във всяка оранжерия. През вегетацията им се явяват вирусни или гъбни болести, от които можете да ги предпазите, ако забележите промяна в растенията. Ето някой от най-разпространените:

Краставична мозайка
При ранно заразяване растенията се развиват слабо. По листата се явяват хлоротични зони с разнообразни форми – пръстени, дъги и причиняват деформация. Подобни петна се развиват и върху плодовете. Болестта се причинява от вируса Cucumber mosaic virus CMV, който се запазва в голям брой многогодишни и едногодишни растения. Разнася се чрез листните въшки.

Инфекциозна жълтеница
Проявява се по старите листа, като хлоротично избледняване между жилките и неправилни тъмнозелени петна. Постепенно целите листа стават златистожълти. Периферията им се завива надолу. Причинителят е вирус от групата на Closterovirus. Разпространява се в оранжериите посредством белокрилката.
Борбата срещу вирусните болести се води единствено срещу насекомите преносители – листни въшки и белокрилка.

Бактериален пригор
Бактериалният пригор се причинява от бактерията Psendomonas syringae pv. Lachrymans. По листата се забелязват дребни оводнени петна. Централната част на петната умира и се продупчва. По листата се образуват многобройни дупчици.
Бактерията се намира в растителните остатъци и прониква в растенията през устицата.
За да предотвратим това заболяване трябва да поливате гравитачно, да поддържате по-висока температура в оранжериите и да засявате здраво семе. През вегетацията трябва да пръскате с медни препарати – косайд 101ВП, фунгуран ОН50ВП, шампион ВП – 30 г за 10 литра вода.

Кубинска мана
Кубинската мана се причинява от гъбата Pseudoperenospora cubensis, чийто спори заразяват при температура 18-22ºС и наличие на водна капка. По листата на краставиците се появяват едри петна с неправилна форма и ограничени от жилките. Те пожълтяват и от долната им страна при влага се образува синкаво-виолетов до черен налеп. За да запазите растенията здрави, трябва да осигурите добър въздушен и влажен режим и да пръскате през вегетацията с дитан М-45, манкоцеб 80ВП, санкоцеб 80ВП – 20 г за 10 литра вода.

Брашнеста мана
Причинител на заболяването е гъбата Sphaerotheca fuligima. По горната страна на листата се появява бял- кремав брашнест налеп,. Развива се целогодишно със спори и се влияе от възрастта на растението. Младите листа не се нападат, а предимно интензивно развиващите се. Умерената температура и слабата светлина благоприятстват развитието на болестта.
Борбата е трудна. Пръскане през вегетацията с един от следните препарати: вектра 10СК – 3 мл, тилт 250ЕС – 1,5 мл, топсин М70ВП – 10 г, рубиган 12ЕК – 2 мл.

От какво се страхуват краставиците
2591

Последни материали
Виж
Пред криза
Пикът в цените на свинското месо ще удари месната индустрия
Българска компания с постижение във ветеринарната сфера
Хювефарма ще получи от САЩ изключителен лиценз за експериментална ваксина срещу африканска чума по свинете
Горски педагози и ученици отбелязаха Международния ден на Земята
След протеста
Порожанов обещава нов зам. министър за биоземеделието и уволнения след вторите протести
Представяме решенията за чисти царевични посеви на CORTEVA AGRISCIENCE за 2019!
Новите технологии в помощ на фермерите
Сензори предвиждат с точност времето и развитието на растенията
Свързани материали
Виж
Мерки за предпазване
Сиво гниене по краставицата
Мерки за борба с болестта черен крак по краставицата
Календар за месец декември – болести по зеленчуците
Актуално при оранжерийните зеленчуци през декември
Чайот - италианска краставица
Практика
Как да отгледаме корнишони, които не горчат
Вкусно, красиво и полезно
Градина на прозореца
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам