Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.08.2017 г.

Подложки и присадници при овощните дървета

Присаждането е основният начин за размножаване на дървесните овощни видове. По този начин се запазват качествата на получените сортове в продължение на много години. Някои любители овощари се интересуват какво влияние оказва подложката на сорта върху която е присаден и какви подложки трябва да избираме за отделните видове и сортове. Трябва да се знае, че подложката не оказва влияние върху биологичните особености и стопанските качества на сорта. Влиянието се изразява върху размера на дърветата, времето за встъпване в плододаване, количеството на добива, дълголетието и някои други растежни и репродуктивни прояви. Влиянието върху силата на растежа се дължи на развитието на кореновата система, характера на срастването между подложката и присадника и приспособимостта на различните видове подложки към различните почвени условия.
Подложките се делят на два типа – семенни и вегетативно размножавани. Семенните подложки се получават от семена на културни сортове и диворастящи форми. Те развиват помощна коренова система и индуцират по-силен растеж в присадника. Има известни различия между подложките, получени от различни сортове и форми, но те са незначителни. Присадените върху семенни подложки дървета встъпват по-късно в плододаване и живеят много по-дълго. Когато ще засаждаме дървета при сравнително по-бедни и по-сухи почви, трябва да използваме семенните подложки. Това се отнася предимно за по-маломерните любителски градини. Засега в широката практика основно върху семенни подложки се присаждат сливата, черешата, вишната, прасковата, кайсията, орехът, бадемът и дрянът. При сливата, черешата, вишната и прасковата са получени и слаборастящи, вегетативно размножаване подложки, но у нас почти не се използват в широката практика.
Вегетативно размножаваните подложки, повечето от които индуцират слаб растеж в присадника сега масово се използват при размножаването на ябълката, крушата, дюлята и мушмулата. Трябва да се има предвид, че тези подложки при ябълката са доста голям брой и съществено се различават то отношение силата на растежа. Присадените върху повечето от вегетативно размножаваните подложки сортове имат слаб растеж, встъпват много по-рано в плододаване и животът им продължава обикновено около 20-25 години.От едно дърво присадено върху такава подложка се получават много по-малко плодове, но в единица площ се засаждат много повече дървета и добивите са много добри. При правилно отглеждане и подходящи условия освен по-високите добиви и качеството на плодовете е много по-добро. Грижите за дърветата, присадени върху слаборастящи подложки по отношение на резитбите, растителната защита и беритбата на плодовете, са много по-ефективни. Поради тези предимства ябълката, крушата и дюлята вече се присаждат основно върху такива подложки. Добри резултати обаче могат да се постигнат, ако засаждането е върху по-богати почви, при поливни условия и се полагат повече грижи при отглеждането.
Друг фактор от който зависи развитието и дълголетието на дърветата е съвместимостта между подложките и присадниците. Тази съвместимост се изразява в здрава спойка между тях в мястото на присаждането. Когато няма съвместимост присадниците загиват още след присаждането. Има случаи на т. нар. късна несъвместимост, когато срастването е частично. Такива присадници не се развиват добре и по-рано или по-късно загиват. Пример в това отношение е присаждането на някои крушови сортове върху деля. Такива прояви има и при присаждането на праскова и кайсия върху джанка и други случаи. Непълната съвместимост се изразява в загиване на присадниците още в разсадниците, лошо развитие на присадените растения, нееднакво надебеляване на подложката и присадника, лесно отчесване на дърветата в мястото на присадката и др.
Когато се присажда даден вид и сорт върху определена подложка, винаги трябва да се знае каква е съвместимостта. При присаждането на крушата върху дюля тази несъвместимост се преодолява, като се използва т. нар. междинник, който добре се сраства с дюлята. Такива са Попската круша, Хардиевата масловка и др. По принцип най-добра съвместимост има когато подложката е от същия вид – ябълка върху ябълка, круша върху круша, праскова върху праскова и т.н. Много често се използват и подложки от друг вид, но това изисква предварително проучване.

Подложки и присадници при овощните дървета
18081
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Практика
Поливните подложки – идеални за напояване на разсада и домашните цветя
Семенните обещават по-дълъг живот
Как да си произведем подложки?
Подложките за костилковите и орехоплодни видове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини