Начало » Хоби земеделие » Цветарство
28.08.2017 г.

Растения синоптици предсказват времето

Преди дъжд цветовете се затварят

В последните години от времето се интересуват не само ленивите. Горещото лято принуди милиони хора да търсят знак за разхлаждане не само от синоптичните прогнози. За предричане на времето са впрегнати много научни сили, но даже с помощта на мощни компютри не винаги синоптиците успяват да направят точна и навременна прогноза. А обикновените хора са се научили отдавна да познават времето и то с помощта на самата природа. Умението да се предсказва времето по природни явления и растенията не е загубило значение и в наши дни.
Особено точни прогнози правят растенията, които за разлика от животните не могат да се скрият от дъжд, мъгла, горещини и захлаждане.

Преди дъжд цветовете се затварят
В очакване на дъжда, някои растения започват да затварят своите цветове и да променят положението им така, че да не попада влага върху тях и да се намали топлообмена. Така постъпва полската поветица, която затваря преди да вали цветовете си грамофончета. Така постъпва и растението врабчови чревца известно още като звездица. Ако не разтвори цветовете си сутринта, значи след обяд трябва да чакаме дъжд.
Подобна реакция има и прекрасната водна лилия, която може изобщо да не се появи на повърхността на водата или пък да не отвори цветовете си, дори ако се е показала. Други растения сгъват листенцата си, за да не попадне вода в тичинките.
Някои растителни видове реагират на прогнозата за дъжд като променят позицията на клоновете и листата си. По този начин реагира каменоломката, която 15 – 20 часа преди дъжд започва да огъва листата си. Ясно показват приближаването на облаците смърча и хвойната. В сухо време те са с вдигнати нагоре клони, а преди дъжд короната им се разпуска.

При силен аромат – вземете си чадъра
Много цветя започват да миришат силно преди дъжд. Така постъпва например някои от лечебните растения, които 9-12 часа преди да завали рязко засилват аромата си като целят да привлекат насекомите. Затова вечер като видите растения покрити с пеперудки – имайте едно на ум.
Бялата и жълтата акация също засилват аромата си преди буря, а цветовете им също се покриват с насекоми. С цел да привлече повече насекоми, своя аромат усилва също така и детелината. Ако видите свитите и листенца – тичайте за чадър.


Калата рони сълзи
Някои растения буквално започват да плачат преди дъжд. Едно от цветята, които предсказват времето със сълзи е калата. Понякога може да се наблюдава следното: навън е 30 - 40-градусов студ, а от краищата на големите изумрудени листа на калите започват да падат една след друга прозрачни капки. Калата плаче. Това означава, че след 1 - 2 часа времето ще се затопли. Ако калата заплаче сутрин - през деня ще завали. Калите са сигурен жив барометър, който никога не греши, разказа преди време варненски физик.
Ленивчето пък дори понякога се нарича плачеща трева. То вирее край бреговете на реките и близо до блатата. Листата му никога не грешат, ако блестят по тях капчици вода – чакайте дъжд. Стига да не объркате тези капки с обикновена роса.


Листата на кестените потъмняват
В очакване за дъжд листата на кестена потъмняват. Много дървета също реагират н асиноптичните промени, но това става дълго преди да се измени времето. Два – три дена преди началото на дъждовното време от листата на клена започва да капе вода. Не случайно и върбата се нарича плачеща. Това дърво започва да сълзи преди дъжд, а преди сериозни изменения на времето земята под дървото дори остава мокра, полкова е силен плачът му. Вгрледайте се в конските кестени, които са едни от любимите градски дървета. Преди дъжд техните листа стават тъмни, изглеждат направо като лакирани. Причина за това са капчиците лепкав сок, който отделят. Повече влага има и в листата на тополата преди дъжд.

Растения синоптици предсказват времето
11540
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Ново законодателство
Земеделската комисия в Европарламента прие промени в Закона за здравето на растенията
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини