Начало » Новини » Коментари
25.08.2017 г.

Чиновниците са потънали във ваканционна дрямка по наредбите за ПРСР

sinor

В разгара на най-усилния за земеделците сезон жътвата чиновниците са потънали във ваканционна дрямка и нито спазват сроковете по индикативния график за прием на проекти по някои от мерките на селската програма, нито са се засилили да подготвят наредбите за мерките, очаквани до края на годината. Още на първи август т.г. фонд „Земеделие“ трябваше да започне приемът по подмярка 4.1.2  за инвестиции в малки стопанства по тематичната подпрограма (ТПП), но заповедта на министър Румен Порожанов още не е издадена. И липсва обяснение за тази отсрочка, което би трябвало да се даде от министерството на земеделието.

Вярно, че индикативният график не фиксира задължителни дати по тези приеми, но всички помним в какъв зимен сън беше изпаднала администрацията по време на служебния кабинет, в резултат на което програмата за развитие на селските райони (ПРСР) взе да се влачи с мравешки обороти, а обработката на проекти дори при големите приеми за подмерки 4,1 и 4,2 беше тотално забавена.

Та се питаме дали зимният сън на чиновниците не продължава и през лятото, защото освен с подготовката на един мониторингов комитет по ПРСР, проведен през юли, администрацията е успяла да се справи само с промените в наредбата по подмярка 4,2 - и с нищо друго.

По молба на наши читатели Синор.БГ попита министерството дали е започнала работа по наредбата за подмярка 6.4.1 за инвестиции в неземеделски дейности, чийто прием се очаква през декември. По отношение на неземеделските дейности се оказа, че най-големият интерес е точно към къщите за гости и затова хората искат отрано да са запознати с намеренията на чиновниците за декемврийския прием, който не би трябвало да повтаря грешките от старата селска програма.

Не мислете, че изработването на новата наредба по подмярка 6.4.1 ще бъде лесно начинание, тъй като при първата ПРСР точно с къщите за гости родната администрация се издъни тотално, та за малко да се наложат санкции за неизпълнение на програмата.

Защото точно администрацията позволи да се допуснат нередности по предишните мерки 311 ,,Разнообразяване към неземеделски дейности" и 312 ,,Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от старата програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Затова и днес страната е осеяна с частни вили на близки до депутати, кметове или бизнесмени, свързани с властта, които с евросредства от селската програма под формата на къщи за гости си настроиха собствени резиденции. Добре че европейските контролни органи засякоха нарушенията, та далаверата секна.

След последните проверки във фонд „Земеделие“ се установи, че от одобрените 700 договора с къщи за гости 70 не се ползват като такива. Според законовите изисквания тези къщи трябва да са натоварени поне 200 дни в годината с гости и собствениците им да се отчитат пред данъчните. Как ще се процедира с нарушителите е тема, по която от фонда не дават обяснение.

Големият въпрос сега е свързан с новата наредба, която трябва да представи точни критерии за одобрение на проектите, така че старите грешки ще бъдат избегнати. В едно от изказванията си през пролетта земеделският министър посочи, че в наредба 6.4.1 проектите на къщи за гости ще отпаднат като финансиране. Кандидатите ще могат да разчитат единствено на стратегиите на местните инициативни групи МИГ, където подобни проекти ще се подпомагат. Дали обаче това е окончателното решение, никой от ведомството не дава конкретен отговор. Защото и по 6,4 също би трябвало да има прием, тъй като тази подмярка е ориентирана към младите хора, които все още се колебаят дали да започнат собствен бизнес. 

Колкото до въпроса на Синор.БГ какво ще включва бъдещата наредба по подмярка 6.4.1, от министерството на земеделието отказаха да дадат дори общи насоки, защото не била сформирана работната група. Казано в прав текст - да ги оставим на ваканционната им дрямка.

Екатерина Стоилова

Чиновниците са потънали във ваканционна дрямка по наредбите за ПРСР
16104
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
След 47-то Народно събрание
И този парламент ще решава казуса с къщите за гости
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
Европейската прокуратура погна измамниците с къщи за гости за агротуризъм
Казус с десетгодишна история
Фонд „Земеделие” не е приключил кореспонденцията с ОЛАФ по казуса с „къщите за гости”
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини