Начало » Новини » Коментари
15.08.2017 г.

След 15 август ще лъснат маса нови „бели петна“ за кампания 2018-а

Скандалът с белите петна 3

sinor

На 15 август изтича последният срок, в който земеделските производители можеха да изчистят документално регистрациите на договорите за наем и аренда за стопанската 2018 г. Според указанията на министерството на земеделието, обявени в края на юли, фермерите, които ползват така наречените „бели петна“, но все още не са представили удостоверения за наследници от собствениците, трябваше да го направят до 31 юли 2017 г., в противен случай земята остава „бяло петно“ и те не могат да я обработват.

Проблемът е голям, защото без правни основания и удостоверения за наследници администрацията не може да регистрира арендните договори в общинските земеделски служби.

„Ситуацията е изключително сложна, тъй като немалко колеги не са успели да се сдобият с удостоверенията, защото често има стотици наследници за един имот“, посочи пред Синор.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов.

За да се разреши този казус, днес ръководството на асоциацията има насрочена среща с експерти от дирекция „Поземлени отношения“ в министерството. Дискусиите ще бъдат по следните текстове, разписани в инструкциите на министерството:

При регистриране на представените договори общинската служба по земеделие ОСЗ прави проверка дали наемодателят/арендодателят е отразен в регистър собственици към картата на възстановената собственост (КВС) на землището, като собственик в партидата на съответния имот, въз основа на документа за собственост (влезлите в сила решения за възстановяване на правото на собственост, нотариални актове и пр.). Ако има промяна в собствеността на имота, то регистрация на договора се извършва след нейното отразяване по реда на Наредба № 49 за поддържане на картата на възстановената собственост.

Когато като основание за първоначално регистриране на имота в регистрите към КВС на землището е отразен документ за собственост, издаден на наследниците на починал собственик, каквито са част от решенията за възстановяване на собствеността, и представеният за регистриране договор е сключен от наследник/наследници, то регистрацията се извършва след представяне на удостоверение за наследници на отразения в партидата на имота собственик.

От друга страна арендаторите са силно притеснени и от лавината спекулативни сделки с „белите петна“, разкрити през последните две седмици. Явно мошениците „лешояди“, които с фалшиви документи са започнали да преотдават под наем „белите петна“, уж купени от техните собственици, по всяка вероятност са имали вътрешна информация за това, че тази година терените с тези бели петна ще се разраснат неимоверно.

Остава да чакаме решението на министерството на земеделието по скандала „бели петна“ и арендоване на земята. Този път ролята на браншовите организации е изключително голяма, защото без тях фермерите трудно могат да защитят интересите си пред незаконните схеми на грабежи на земя.

Екатерина Стоилова

След 15 август ще лъснат маса нови „бели петна“ за кампания 2018-а
20470
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни
Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години
Важно за фермера
Казусът с белите петна доведе до три нови законопроекта, два от които са одобрени на първо четене в комисия
Депутатите задължиха Порожанов да подготви нов Кодекс на земята до следващия октомври
В парламента се обсъждат законовите промени, насочени срещу кражбите на „бели петна“
Агроминистерството е готово със законови промени срещу измамите с „белите петна“
Дали омбудсманът ще неутрализира бомбата с кражбата на „бели петна“, заложена от предишния парламент
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини