Начало » Новини » Коментари
04.09.2017 г.

Дали омбудсманът ще неутрализира бомбата с кражбата на „бели петна“, заложена от предишния парламент

Снимка: Институцията на Омбудсмана

След редица срещи с фермери, собственици на земеделски земи, нотариуси и експерти от Агенцията по вписванията омбудсманът на републиката Мая Манолова събра днес представители на държавни ведомства и на големите земеделски асоциации, за да обсъдят нови законови промени, които да пресекат скандалните кражби на земя, извършени чрез пренаемането на така наречените „бели петна“.

Скандалът избухна през юли т.г., когато арендатори и собственици на земеделски земи в Монтанско, Врачанско и други региони от страната установиха, че ползваните от арендаторите „бели петна“ изведнъж са станали собственост на няколко свързани помежду им фирми, които са се възползвали от „дупки в законодателството“ и с фалшиви договори са присвоили тези земи.

Схемата е следната – лице, което не е собственик на земята, отдава под наем на свързано с него лице (тоест на себе си) „бялото петно“ с фалшив договор, като успешно го регистрира пред нотариус, а впоследствие и пред Агенцията по вписванията, защото по закон те не са длъжни да изискат от него документ, че той е реалният собственик на този имот, обясни Манолова.

Лъжата лъсва едва при регистрацията на тези договори в общинските служби по земеделие, където са всички електронни регистри с реалните собственици на тези имоти. Със заповед на земеделския министър Румен Порожанов от края на юли се забранява тези договори да бъдат регистрирани. Оказва се, че обаче, че неговата заповед е в противоречие с промени в Закона за арендата, приети тихомълком в последните дни на предишното Народно събрание, които дават възможност за регистрация на подобни договори. "Забележете тези промени са взети с пълно мнозинство от 99 депутати при присъстващи 101, посочи Манолова.

В член 1 на този закон с алинея 4 се казва, че „договор за аренда може да се сключи със съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 50 на сто идеални части от съсобствен имот или със съсобственик, упълномощен от съсобственици, притежаващи общо с него повече от 50 на сто идеални части от съсобствения имот. Пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите и съдържанието. В тези случаи отношенията между съсобствениците се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността.“, гласи промяната.

Незаконната схема е станала възможна и след обявяването на тълкувателно решение на Върховния касационен съд по Закона за задълженията и договорите, направено в края на юли т.г., отворило врати за преотдаване под наем на вещи, дори и на земеделски земи от хора, които не са техни собственици, посочи адвокат Асен Цолов.

Потърпевшите обясниха, че всички фирми-нарушители са регистрирани веднага след изработването на правилника за прилагане на промените в Закона за арендата и малко преди излизане на тълкувателното решение на касационния съд, което ги навежда на мисълта, че нелегалната схема е покровителствана на високо ниво. Целта е белите петна да се присвоят, така че за тях да се получават субсидии. Плюсът е, че временно земеделското министерство спря далаверата, но за да успее, трябва да получи гръб от новите законодателни промени.

През 2016 г. всичките парцели с „белите петна“ станаха обществено достояние, така че нарушителите са имали лесен достъп до информацията за парцелите, обясни преди време министърът на земеделието Румен Порожанов. Така, получавайки над 50 на сто от собствеността върху тези „бели петна“, новите фалшификатори набързо са спретнали договори върху 43 хиляди декара „бели петна“ в цялата страна, съобщиха от Асоциацията на съдиите по вписванията.

Според председателя на Асоциацията на земеделските производители в България големият проблем е в това, че с промените в Закона за арендата, приети от 43-то Народно събрание, е позволено договорите за аренда да се сключват от собственици, притежаващи над 50 на сто от земята, като по този начин „се отваря врата за увеличаване на белите петна“, а оттам и разрасване на тези незаконни схеми.

„Няма как измамите да не са ставали с участието на държавни органи“, посочи Върбанов. И настоя новите промени, които омбудсманът ще предложи на парламента, да бъдат обсъдени внимателно.

Подобно становище изказа и Светослав Русалов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Той одобри предложението на Мая Манолова в член 4б от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи да остане само алинея 1. Ето и пълният текст на тази алинея:

„Договор за наем на земеделска земя се сключва от:

1. собственика или от упълномощено от него лице;

2. лице, на което това право е предоставено по силата на договор за наем, за аренда или за съвместно обработване, сключен от собственика или упълномощено от него лице;

3. лице, което притежава права върху земеделските земи, включващи правомощие за ползване или за управление на земите, предоставено писмено с нотариална заверка на подписа от собственика или от упълномощено от него лице;

4. лице, на което правото за отдаване под наем на чужд имот е предоставено по силата на акт на държавен орган.“

Русалов обаче се противопостави на предложените промени в алинея 2, според които „договор за наем се сключва от съсобственик или съсобственици на земеделска земя, чиято собственост е повече от 50 или 25 на сто идеални части от съсобствения имот или от упълномощено от тях лице. Пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите и съдържанието. В тези случаи отношенията между съсобствениците се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността.“. Според Русалов и Върбанов тези текстове отново ще затруднят честните арендатори, които тепърва трябва да сключват нови договори, а по този начин ще се отвори врата за увеличаване на белите петна в страната, защото хората отново трябва да търсят реалните собственици, за да сключват договори за ползване на земите.

Самият Русалов настоя да се премахнат текстовете от Закона за задълженията и договорите, които на практика са довели до свободната кражба на земя чрез „изфабрикуване“ на тези договори за наем. Омбудсманът обаче обясни, че евентуални корекции в този закон ще отнемат много време, тъй като това е основен закон и промените в него се правят след широко обществено обсъждане с юристи и учени.

„Нашата цел е бързо да решим проблема с фалшивите договори, защото въз основа на тях така наречените „нови собственици“ спокойно могат да приберат реколтата на арендаторите, които законно са обработвали тези земи преди юли т.г.“, посочи омбудманът.

Ето и промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предложени от институцията Омбудсман на Република България.

  1. Изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имотите.
  2. При съсобственост – варианти за сключване на договорите за наем от 50 на сто идеални части или 25 на сто идеални части.
  3. Нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и аренда.
  4. Да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда.
  5. Общинските служби по земеделие да не регистрират договори, сключени от несобственици.
  6. Вече сключени договори от несобственици могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация.
  7. Декларацията се подава в службата по вписванията, а за едногодишните договори за наем – в общинската служба по земеделие.
  8. Таксата за нотариалната заверка на декларацията да бъде 5 или 6 лева.
  9. Служебно заличаване от Агенцията по вписванията и от общинската служба по земеделие на договорите с несобственик.

Промените са внесени от омбудсмана в парламента, като част от тях ще подлежат на дискусии.

Дали омбудсманът ще неутрализира бомбата с кражбата на „бели петна“, заложена от предишния парламент
26872
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни
Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години
Важно за фермера
Казусът с белите петна доведе до три нови законопроекта, два от които са одобрени на първо четене в комисия
Депутатите задължиха Порожанов да подготви нов Кодекс на земята до следващия октомври
В парламента се обсъждат законовите промени, насочени срещу кражбите на „бели петна“
Агроминистерството е готово със законови промени срещу измамите с „белите петна“
Среща при омбудсмана за „белите петна“ и „черните дупки“ в законите за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини