Начало » Новини » Коментари
02.08.2017 г.

Как Цвети от Брезник върна на пазара мътеницата на баба

Цветелина Алексова с нейната вкусна мътеница Снимка: Личен архив

Не само тийнейджърите, но и мнозина от поколението след 80-те не правят разлика между мътеницата и айряна, добил популярност особено през последните 30 години. Нещо повече – те дори не знаят, че в мътеницата няма вода като при айряна и че по старата рецепта на баба тази напитка е спасявала жетварите в горещините през лятото, а през зимата е осигурявала необходимите протеини и калций за отпадналия организъм.

С тези спомени от детството и с предприемчивостта си на фермер Цвети Алексова от Брезник решава да върне на трапезата ни традиционната българска мътеница. Всяка сряда тя предлага своя продукт на фермерския пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите в София, организиран по българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.

Докато айрянът, както всеки знае, се прави от кисело мляко, разбито с вода, то мътеницата е избито кисело мляко, което допълнително се заквасва с българската закваска „лактобацилус булгарикус“. Така неговите полезни качества на пробиотик преминават в нея и тя става най-вкусната напитка, която не само ни храни, но и "подмладява", коментира Цвети.

Заедно със семейството си тя гледа около 20-на крави из екологично чистите ливади около Брезник. Стопаните не използват антибиотици или хормони на растежа. Кравите пасат свободно, а през зимата се хранят с ливадно сено и житно-бобови треви (ексарзета,звездан и  детелина).

От няколко месеца Цвети Алексова има регистрация по наредба 26 за директни продажби от фермата, като немалка помощ са й оказали експертите от Фондация „Биоселена“.

За Цвети мътеницата е незаменимата напитка за летните горещини, защото освен хубав вкус тя има богато съдържание на витамини и белтък, като в същото време е обезмаслена и е подходяща за всякакви възрасти.

Тя е натурален продукт без овкусители, ароматизатори, оцветители, стабилизатори или консерванти. „Дори при по-дълго съхранение мътеницата не се разваля, а се газира, придобивайки резлив вкус, който освежава“, пояснява животновъдката .

В миналато, а и сега мътеницата може да се използва и за производството на хляб.

Съвременната наука в областта на млякото също е потвърдила ценните качества на мътеницата, посочва проф.Николай Тодоров, експерт в тази област.

„Комбинацията от млечни продукти, които са богати на живи млечнокисели бактериии с естествени източници на фитонциди и други биологично активни съставки осигурява продължително преживяване на млечнокиселите бактерии в червата и предотвратява развитието на вредните бактерии, които причиняват образуването на токсини и ускоряват състаряването на хората“, посочва професор Тодоров, цитиран от Цвети.

По традиция и днес фермерският пазар се провежда пред сградата на министерството на земеделието, като щандовете се закриват в 18,30 часа. Посещавайте го всяка сряда до края на октомври, съветват потребители.

Как Цвети от Брезник върна на пазара мътеницата на баба
12834
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини