Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.07.2017 г.

Засадете си тайбери

Практика

sinor

Тайберите са хибрид между малина и къпина и през последните години привличат вниманието с едрите си вкусни плодове. Ако сте решили да си засадите тайбери, ще трябва да го направите през есента. Желателно е да избирате растения с няколко клонки, които трябва да изглеждат здрави и силни. Обърнете внимание на листата - те трябва да са зелени, свежи и без петна. Корените трябва да са здрави, да не са сухи и чупливи.

Избирайки участък за засаждане, отдайте предпочитанията си на добре осветените места, които не са брулени от ветрове. Тайберите обичат топлината и слънцето, а също така и хранителната почва. Имайте предвид, че тя трябва да е предварително почистена от многогодишните плевели. Тъй като културата достига значителна височина, осигурете й опора, по която тя ще се катери.

Пристъпвайки към засаждането на тайберите, изкопайте на подготвеното място ямки с диаметър и дълбочина около 50 см. Пригответе почвена смес, като разбъркате градинска почва с 5 кг оборски тор, 100 г суперфосфат и 50 г калиеви торови. Храстите се закопават до нивото на кореновата шийка.

След засаждането растенията трябва да се подрежат, като се съкратят филизите им до 25-30 см. Трамбовайте около храста, полейте с достатъчно количество вода, като на храст трябва да осигурите поне 5 л течност. Мулчирайте с торф или компост. Слоят трябва да е с височина 7-8 см.

Периодът на развитие на тайберите е около 2 години. В първия сезон на храста се появяват пъпки, а на втората година - започва да плододава. В това време на растението отмират старите филизи. Именно през този период трябва да формирате короната на храстите, за да може в последствие да ви е удобно да работите и да събирате реколтата. Най-разпространеният метод за формиране на храстите тайбери е ветрилообразният. Това означава, че клоните от предишната година, на които в текущия сезон са узрели плодове, се връзват към шпалир и се насочват на една страна. Младите филизи се насочват на другата страна, като създават подобие на растително ветрило.

Трябва да осигурите на тайберите системно поливане. Най-важният период за това е активния растеж и плододаването. Торете три пъти през годината с голямо количество компост, като осигурите по 4-5 кг на всяко растение. 

Засадете си тайбери
54042
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Времето за такова вкореняване е доста разтеглено, но най-подходящото е през юли, защото младите леторасти са доста дълги и удобни за целта
Ако искате да размножите къпината
Най-добре се чувства на места с дълга и топла есен
Къпината не обича крайностите
Къпините също боледуват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини