Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.04.2004 г.

Къпините също боледуват

Болестите не подминават и къпината. Много често те предизвикват предивременен листопад, забавят нарастването на леторастите, прореждат и състаряват насажденията, намалява добива и качеството на плодовете. Най-голямо значение при къпината имат гъбните болести.

Силно заразените издънки се изрязват Една от най-разпространените болести както по културната, така и по дивата къпина е антракноза. Засяга листата, листните дръжки, издънките и плодовете. По листата петната са много дребни, закръглени, сиви, с широк пурпурен венец. По стъблата се образуват дълбоки язви. Нападнатата тъкан вкоренява и се напуква. Болестта се причинява от гъбата Elsimoe veneta. Зимува във вид на мицел по нападнатите стъбла и окапалите листа. Разсейването и заразяването става при наличие дъжд или роса. Във всички райони, където се отглежда къпината, сортът Бойсен проявява много висока чувствителност (фиг. 17). С неприятната болест може да се справим като се използва здрав посадъчен материал. Силно заразените издънки се изрязват. Редовете се поддържат чисти от плевели. В райони с чести превалявания растенията трябва да се пръскат с един от следните препарати - дитан М-45 (2 %), купроцин (-,4 %), пероцин (0,25 %), около средата и края на май.

Необходимо е проветряване на редовете Септериозата/листните петна/ е друга често срещана болест по къпината. Тя напада и поразява листата и издънките. По листата се наблюдават закръглени петна, които първоначално са бледо кафяви, а по-късно избледняват в средата и центърът им опада. По издънките първоначално се образуват светли петна, върху които по-късно се появяват плодни тела и повредената тъкан се разкъсва. Те са основен източник за разпространяване на болестта. При благоприятни за нея условия - по-ниски температури и чести превалявания тя може да предизвика предивременна деформация, намаляване на количеството и качеството на добива и общо отслабване на растенията. За да се предпазят насажденията от болестта трябва да се осигурява по-добро проветряване на редовете. Срещу болестта са ефикасни медсъдържащите фунгициди, както и заместителите им.

Къпините също боледуват
23212
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Времето за такова вкореняване е доста разтеглено, но най-подходящото е през юли, защото младите леторасти са доста дълги и удобни за целта
Ако искате да размножите къпината
Практика
Засадете си тайбери
Най-добре се чувства на места с дълга и топла есен
Къпината не обича крайностите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини