Начало » Новини » Интервю
19.07.2017 г.

Димитър Мачуганов: Унищожителната градушка в Ловешко ни върна с 12 години назад

sinor

Десет дни след страшната градушка в Ловешко, която унищожи десетки хиляди декара ниви и нанесе невъобразими щети на хора и сгради, фермерите трудно намират начин да се свестят от стреса и да изчислят загубите за бизнеса. „За толкова години в земеделието никога не съм преживявал подобен ад, когато в окото на бурята земята и небето се сляха и стихията не пощади нищо по пътя си“, с тъга в гласа си разказва зам. председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Димитър Магучанов, който е един от крупните фермери в региона.

За един ден градушката е „ожънала“ голяма част от 35-те хиляди декара обработваема земя, които семейство Мачуганови обработват, като близо една трета от площите са напълно унищожени. Подобно е положението и с останалите арендатори в региона.

„Вчера се опитахме да приберем рапица от 300 декара, които като площи изглеждаха по-незасегнати, но извадихме само 300 килограма – останалото беше боклуци. Комбайните ни се превърнаха в косачки, които само събират трева и се чудим каква жътва ще има“, заключава фермерът от Летница.

Хората се силно притеснени и заради поведението на застрахователните компании, които при оценката на щетите специално за земеделските култури прилагат доста субективен подход, и то в ущърб на земеделеца.

„Миналата година също имах поражения, като щетите бяха за 180 хиляди лева, а ми изплатиха едва 40 хиляди, което покрива само плащанията ми по тази застраховка“, припомня си Мачуганов. Това обезсмисля застраховката, затова и през тази година той се е отказал да застрахова площите си, възмутен от системата, прилагана в земеделието.

 „Това бедствие ни върна с 10-12 години назад, когато стартирахме бизнеса, и затова сега ще трябва да се възпроизведем наново от нулата“, пресмята зърнопроизводителят от Летница. Най-страшното за Мачуганов е, че ще трябва да съкращава хора, за да може фирмата да оцелее. „Не знаете колко трудно се създават добри професионалисти в нашия занаят. В момента във фирмата работят 60 души, но след това бедствие не съм в състояние да плащам на всички“.

Стопанинът се е опитал да разпродаде част от земята си, но купувачи не се явили. Никой от региона не е могъл да си позволи покупка, тъй като заради бурята всички стопани тази година ще са на минус. По това време на годината е късно да се сади и втора култура, затова фермерите трудно биха могли да покрият поне част от пораженията.

Като председател на Ловешкия съюз на зърнопроизводителите Мачуганов изразява единствената си надежда в по-адекватно отношение от страна на държавата. „Всичките арендатори от региона сме хора със сериозен бизнес, които години наред стриктно си плащаме данъците. Надяваме се министър Порожанов като икономист да отчете размера на щетите, които природното бедствие ни нанесе, и да вземе решение, което да ни подкрепи в този изключително труден момент“, коментира фермерът.

На този етап няма яснота нито как ще се изчисляват компенсациите, нито дали бюджетът ще стигне за покриване на всичките искания. До миналата година държавата заделяше по 5 млн. лв. за подобни обезщетения, но тази година този бюджет е намален почти наполовина. През минали години компенсациите за декар рапица бяха около 30 лв., а при останалите култури – около 40 лв., но от министерството не дават точна информация за формулата, по която се изчислява размерът на компенсациите.

Пред консултативния съвет по зърното земеделският министър обеща да се потърсят нови резерви за увеличаване на бюджета за държавната помощ, така че до края на годината стопаните да бъдат обезщетени.

Димитър Мачуганов: Унищожителната градушка в Ловешко ни върна с 12 години назад
23052
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Позиции
Мачуганов: Целият бранш се вдигнахме в подкрепа на малките в сектора
Тенденции
Високите ренти са на път да откажат фермерите от плодородните земи
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
Заседание на парламентарната икономческа комисия
Икономическата комисия отказа защита на фермерите от украинския внос
Димитър Мачуганов от НАЗ
Фермерите дават 2 седмици отсрочка на Гечев, за да осигури 14 млн. лв. за безплатно напояване
Преди жътвата
Мачуганов: Ковид кризата удари планирания износ на люцерна за Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини