Често реколтата от ябълки бива заразявана с краста. Тя поразява и цветове, и листата, и клонките и плодовете на дървото. Признаците на крастата са кафявите, покрити със зелен налеп петна на листата. Покритите с такива петна листа съхнат и окапват. Поразената от краста ябълка също така може да се разпознае по кората – тя постепенно се издува и се разпуква. Клоните на дървото забавят своето развитие и отмират. Плодовете на болното дърво обикновено са с уродлива форма. Дори ако на ябълката се развие нормален плод, той няма да се съхранява добре – бързо ще завехне и ще изгние.
Поразяването на ябълките с краста често става в годините, когато през пролетта и лятото има прохладно време и често падат дъждове. Но заразеното дърво може да се спаси.
Най-доброто средство срещу крастата е профилактиката. През есента трябва да съберете всички окапали от дървото листа и плодове и да ги изгорите. Останалите без листа ябълки трябва да се обработят с разтвор на урея или карбамид (500 г на 10 л вода). Освен това трябва да се прекопае почвата в областта на пристволните кръгове. Прекопават се и междуредията, но това се прави с голямо внимание, за да не се повредят корените на дърветата.
Срещу крастата много помага и чесъна. За да приготвите разтвор за опръскване, трябва да вземете 2 големи глави чесън и да ги смачкате. Кашицата се залива с олио и се кисне в продължение на 24 часа. В готовата настойка се влива топла вода, добавят се няколко капки течен сапун. Всички съставки се разбъркват добре и се оставят да престоят. С това средство трябва да обработвате ябълката есента и пролетта. Освен срещу крастата действа и срещу кафявото гниене. Чесновата настойка не е обичана и от гъсениците.
В ранна пролет трябва да направите санитарна резитба на дърветата, при която да почистите всички болни и сухи клонки.