Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.07.2017 г.

Съветите на Специалиста: 7 стъпки за повишаване на млеконадоя в овцефермата

Мирослав Симеонов, асистент в Земеделския институт в Стара Загора, посещава овцефермата на Николай Христов от село Деветаки, област Ловешка. В стопанството се отглеждат 350 животни от породата Плевенска Черноглава. Целта на посещението е да се направи обстоен оглед на животните и да се проследи как се отразява в стопанството използването на протеиновия концентрат ProteMix. След разговор с фермера експертът е повече от доволен, тъй като млеконадоят и плодовитостта във фермата са повишени. Ето какви съвети отправя Мирослав Симеонов към овцевъдите - как да постигнат по-добри резултати в стопанството и на какво да обърнат внимание при храненето.

1. Използвайте протеинови фуражи

Използването само на зърнен фураж не е достатъчно за добър млеконадой. Голям процент от овцефермите в България използват само зърнени фуражи и се надяват с тях да постигнат големи резултати на доеното мляко, но уви. Млечността няма как да бъде вдигната само с царевица, ечемик или пшеница. В хранителния режим на животните трябва да присъстват и протеиновите фуражи. За съжаление голяма част от фермерите все още не се доверяват и използват само фуража, с който разполагат. Въпреки това оставят животните да бозаят до 60-70 дневна възраст, като това изразходва потенциала на животните. Според изчисления в такава ситуация млеконадоят е по-нисък с около 50 литра мляко от овца.

2. Грижете се да набавяте нужните аминокиселини, те са пряко свързани с млечната продуктивност

Фермерите смятат, че пашата е достатъчна да покрие млечната продуктивност или да увеличи млеконадоя. Повечето пасища в България са естествени. Богати са на житни култури, но не и на бобови, които да задоволяват нуждите на животните от протеин. Това налага  използването на протеинови фуражи. Фермерите обикновено се насочват към използването на слънчогледов шрот, който, освен че не е сравнително евтин, е богат само на метионин. Животните имат нужда и от двата вида незаменими аминокиселини - лизин и метионин. За да се осигури лизин, трябва да добавим към храненето и соев шрот, което допълнително оскъпява храненето. Тук  продуктите на ProteMix определено са решението, защото те съдържат всички нужни компоненти,  които са добре балансирани и задоволяват нуждите от аминокиселини на животните през всички периоди - както на лактиращите и подрастващите, така и на сухостойните.

3.Обърнете внимание на периода на пресушаване и подготовката за новата осеменителна кампания

Идвайки период на пресушаване, фермерите започват да прилагат подхранване единствено със зърнени фуражи. В края на юли става много горещо, няма вече зелена трева и консумацията на пасищна трева намалява. Зърнените фуражи изсъхват и балансираното хранене се нарушава. За да се увеличи консумацията на пасищна храна, трябва да се добавя и протеинов концентрат за лактиращи или бременни овце в количество от порядъка от 150 до 300 грама на животно, като конкретното количество зависи от основната дажба и състоянието на пасищата. Добавяйки концентрат, ние не само увеличаваме консумацията на суха трева, но и подготвяме животните за новата осеменителна кампания.

Един много мъдър човек преди време ми каза една голяма истина. Когато изкарахме първата агнилна кампания, си стиснахме ръцете с колегата и аз казах „Край, готово“. Тогава той ми каза „Не, нищо не е готово, сега в момента трябва да мислим за следващата агнилна кампания“. Дори и нашата агнилна кампания да е свършила, ние трябва да започнем да мислим за следващата - как ще я подготвим и какво искаме да постигнем, в случая - по-висока плодовитост, по-висок прираст.

4. Проследявайте телесното състояние - той е показател за състоянието и храненето на животните.

Когато агнетата са почти отбити и овцете са изкарани на паша, трябва да се следи телесното състояние на животните. Това е един много добър показател за състоянието на самите животни, но най-вече за тяхното хранене. Имайки предвид, че индексът на телесното състояние на животните /ОТС/ варира от 1 до 5, то колегите от  HL-TopMix и аз лично препоръчвам то да бъде от 2,7 до 3,2 през този период. Така избягваме затлъстяването на животните. Всички много добре знаем, че затлъстелите животни дават по-малко мляко, трупат повече мазнини на гърба си, в резултат на което млечността намалява. Освен това животните трудно се разгонват, а последствието е трудно раждане, ако тези животни се осеменят. Проверката на телесното състояние не отнема много време и трябва периодично да се прилага поне 2-3 пъти в месеца.

5. Прилагайте хранене на воля при агнетата - така оптимизирате разхода за фуражи

Все повече се налага методът на хранене на воля с груби фуражи в яслата, както при агнетата, така дори и при овцете. Какво означава хранене на воля? Това означава в яслите да има остатъци 5 до 10% и животните да ядат остатъците на следващия ден. В някои ферми, както и в случая тук, забелязахме, че яслите се тъпчат и на другия ден се изхвърлят част от грубите фуражи или животните ги разпиляват на земята. Това води до повишаване на себестойността на изхранване. Трябва да знаем, че едно агне с тегло до 40 кг., независимо в каква възраст, изяжда около 200-250 гр. люцерново или ливадно сено и около 120 грама пшеничена слама. Консумацията на фураж през този период, ако се хранят с продукти на HL-TopMix или - както в случая - с ProteMix и груб фураж, варира около 550 гр. царевично брашно и около 400-450 гр. протеинов концентрат на едно агне. Това се отнася за целия период на угояване или в случая до достигане на 30 кг. средна възраст.

6.Защо е важна калкулацията на разход за килограм прираст и кои са основните фактори, които му влияят?

Много от фермерите не правят с калкулация какъв е разходът за един килограм прираст. Това означава, че когато имаме средната консумация на една животно и я разделим на средно дневния прираст, получаваме какъв е разходът ни на фураж за 1 кг. прираст на нашето животно. Ако той не надвишава 1,50 кг., това означава, че в нашата ферма има неща, които трябва да коригираме. Дали те са свързани със храненето или с поенето на животните, следва да проследим. Това е една от малкото ферми, където водата се сменя ежедневно. В много от фермите не я сменят, а само допълват коритата, като за миене на коритата въобще не може да говорим. Двата фактора храна и консумация на вода са взаимно свързани - колкото по-висока е консумацията на храна толкова по-висока е консумацията на вода и обратно, колкото по-висока е консумацията на вода, толкова по-висока е консумацията на храна от самите животни независимо в каква категория ще бъдат.

7.Храненето на подрастващите животни играе ключова роля в средно-дневната млечност в стадото

Моментът да подготвим подрастващите животни - както тези, които ще оставим в стадата, така и тези, които ще продаваме за месо - е много важен за устойчивото развитие на фермата. Следва да се погрижим за овцете така, че да имаме по-висока средно-дневна млечност от тях, а това единствено може да стане с храненето. Именно затова специалистите в HL-TopMix изготвят схеми за изхранване на животните според индивидуалните нужди във фермата. Тези схеми са свързани с основните фуражи, които се използват в България - царевичен силаж, люцерново сено, ливадно сено и пшеничена слама и основните зърнени фуражи - царевица, ечемик, пшеница и овес.

Ако желаете да получите  схема за изхранване във вашето стопанство, може да се обърнете към специалистите по хранене в HL-TopMix, които ще ви окажат висока експертна консултация и подкрепа. Запитване може да направите на sales@hl-topmix.bg, на фирмената интернет страница: www.hl-topmix.bg или във Facebook страницата на компанията - TopMixLtd

Съветите на Специалиста: 7 стъпки за повишаване на млеконадоя в овцефермата
5547
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини