Начало » Пазари » Животинска продукция

В скандинавските страни млякото е най-често пропусканият алерген на етикетите

Синор.БГ / 06.07.2017 г.

sinor

Млякото в състава на шоколада и хлебопекарните изделия се оказва най-често срещаният в тях алерген, който не е посочен върху опаковките, сочи изследване на шведската агенция за безопасност на храните, цитирано от електронното издание Dairy Reporter.

В рамките на изследването, проведено в Дания, Норвегия, Финландия и Швеция, са извършени анализи на 351 хранителни стоки, произведени както в Европейския съюз, така и извън него. Продуктите са били проверени за наличие на най-разпространените хранителни алергени – млечен протеин, фъстъци, глутен и др. В 12% от пробите е открито мляко, което не е било посочено от производителите, най-често в бонбоните, шоколадите и хлебопекарните изделия.

Според токсиколога Рикард Биерселиус въпреки ограничения обхват на изследването резултатите сочат, че най-значителните проблеми са при шоколадите, където млякото не е посочено като съставка. „Докато има толкова грешки в обозначението на продуктите, ние сме длъжни да уведомим потребителите за алергиите и рисковете, както и да ги информираме какво е необходимо да направят, за да не пострадат”, изтъкна Биерселиус. 

В скандинавските страни млякото е най-често пропусканият алерген на етикетите
5796
 

Последни материали
Виж
Търгът за хлебна пшеница бе отменен и пренасрочен за 23 декември
Йордания пак закупи само половината от планирания фуражен ечемик
Предстои унищожаването им съгласно действащото законодателство
Иззеха над половин тон внасяни от Сърбия храни без нужните документи
До тук ЕК е раздала 178 млн.
МЗХ очаква отговор от Брюксел за европейска помощ за царевицата
Законодателни промени
Пакет Омнибус ускорява въвеждането на пестициди и маха дневниците за третиране
За периода от 2022 до 2024 г.
Доходите в земеделието се сриват: Аграрният доклад показва тревожни данни
Заедно с Винария и Фудтех
Пловдивският панаир подготвя селскостопанската изложба АГРА 2026
Свързани материали
Виж
Повишаване на цените на говедата, птиците и яйцата, намаление на цените на млякото в Германия
Заради шарка по дребни преживни
Очаква се по-малко и по-скъпо сирене Фета заради шарката в Гърция
Евростат за 2024 г.
В България средният добив от млечна крава е 3,7 хил. кг, в ЕС е 8,1 хил.
По-голямата част от млякото в ЕС е използвано за производство на сирене и масло
Стабилен растеж на производство на сурово мляко в ЕС
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 0,6% спрямо август
По ПРСР 2014-2020 и мярката за инвестиции в земеделски стопанства
Над 300 милиона лева безвъзмездна помощ са разплатени в млечния сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини