Млякото в състава на шоколада и хлебопекарните изделия се оказва най-често срещаният в тях алерген, който не е посочен върху опаковките, сочи изследване на шведската агенция за безопасност на храните, цитирано от електронното издание Dairy Reporter.
В рамките на изследването, проведено в Дания, Норвегия, Финландия и Швеция, са извършени анализи на 351 хранителни стоки, произведени както в Европейския съюз, така и извън него. Продуктите са били проверени за наличие на най-разпространените хранителни алергени – млечен протеин, фъстъци, глутен и др. В 12% от пробите е открито мляко, което не е било посочено от производителите, най-често в бонбоните, шоколадите и хлебопекарните изделия.
Според токсиколога Рикард Биерселиус въпреки ограничения обхват на изследването резултатите сочат, че най-значителните проблеми са при шоколадите, където млякото не е посочено като съставка. „Докато има толкова грешки в обозначението на продуктите, ние сме длъжни да уведомим потребителите за алергиите и рисковете, както и да ги информираме какво е необходимо да направят, за да не пострадат”, изтъкна Биерселиус.