Начало » Пазари » Животинска продукция
06.07.2017 г.

В скандинавските страни млякото е най-често пропусканият алерген на етикетите

sinor

Млякото в състава на шоколада и хлебопекарните изделия се оказва най-често срещаният в тях алерген, който не е посочен върху опаковките, сочи изследване на шведската агенция за безопасност на храните, цитирано от електронното издание Dairy Reporter.

В рамките на изследването, проведено в Дания, Норвегия, Финландия и Швеция, са извършени анализи на 351 хранителни стоки, произведени както в Европейския съюз, така и извън него. Продуктите са били проверени за наличие на най-разпространените хранителни алергени – млечен протеин, фъстъци, глутен и др. В 12% от пробите е открито мляко, което не е било посочено от производителите, най-често в бонбоните, шоколадите и хлебопекарните изделия.

Според токсиколога Рикард Биерселиус въпреки ограничения обхват на изследването резултатите сочат, че най-значителните проблеми са при шоколадите, където млякото не е посочено като съставка. „Докато има толкова грешки в обозначението на продуктите, ние сме длъжни да уведомим потребителите за алергиите и рисковете, както и да ги информираме какво е необходимо да направят, за да не пострадат”, изтъкна Биерселиус. 

В скандинавските страни млякото е най-често пропусканият алерген на етикетите
4926
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини