Начало » Пазари » Животинска продукция
17.05.2015 г.

Агроминистерството се ангажира с намирането на нови пазари за българското сирене

Нови мерки

Снимка: МЗХ

Министерството на земеделието се ангажира с търсенета на нови пазари извън Европейския съюз за българските млечни продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите, съобщиха от агроведомството. Днес Танева заминава за Катар в състава на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Пред браншовиците агроминистърът заяви, че „управляваме в една изключително тежка ситуация с оглед на планираното отпадане на млечните квоти и налагането на руското ембарго”.

Като припомни натиска, който се оказва върху българските животновъди от конкуренцията на европейските производители, Танева обясни, че министерството е в непрекъснат диалог с браншовиците, като се работи към намаляване на административната тежест върху бизнеса.

За първа година държавата подпомага млекопреработвателите за участия в специализирани изложения с цел стимулиране и насърчаване на износа на български млечни продукти. Това подпомагане ще бъде от полза не само на млекопработвателите, но и на производителите на мляко, съобщи още министър Танева.

Готвим промени, свързани с етикетирането на продуктите и с държавен стандарт за суровината за мляко. Първата е поисканата от млекопреработвателите с отворено писмо и е свързана с промяна в наредбата за етикетиране на продуктите с националния флаг. Втората е по отношение на българския държавен стандарт (БДС), където ще направим промяна за ползването на суровина за мляко, произведена в България, заяви още Танева.

Министърът на земеделието заяви, че се прави всичко възможно за осъществяване на ефективен контрол на етикетирането на продуктите. От агенцията по храните също контролират, за да не се допуска заблуда за потребителите.

„Поискали сме млечните продукти да се включат в рисковите стоки по отношение на контрола на вътрешнообощностните доставки”, каза още министърът.

Агроминистерството се ангажира с намирането на нови пазари за българското сирене
8909
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Браншови организации
Важни решения на общото събрание на млекопреработвателите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини