В съответствие с новите, по-строги правила, въведени от Европейската комисия, целият внос на птиче месо от Бразилия в Европейския съюз ще бъде проверяван за салмонела, съобщи електронното издание Meatinfo. Източници от Брюксел твърдят също, че ЕК може да отнеме разрешителните на всички бразилски месопреработвателни предприятия, които до момента са можели да внасят и конско месо в ЕС.
Действията на изпълнителния орган на общността са предприети след извършената през миналия месец проверка на бразилски заводи за преработка на месо от служители на Директората по здравеопазване и безопасност на хранителните стоки на ЕС.
В публикувания отчет за проверката, която бе назначена след скандала в месния сектор в Бразилия през март, се посочва, че контролът в заводите за преработка на говеждо в страната като цяло отговаря на стандартите, спазвани в ЕС. Въпреки това ЕК е въвела по-строги изисквания за предприятията, които искат да получат разрешителни за внос на месо в ЕС.
Според източниците заради сериозните недостатъци, установени при проверката на бразилските месопреработвателни предприятия, европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис е уведомил бразилския министър на селското стопанство Блайру Маджи, че целият внос на птиче месо и на продукти, произведени от месо, от Бразилия в ЕС трябва да премине през задължителни микробиологични проверки преди експедирането, подкрепени с ветеринарни сертификати, в които да бъде посочено, че партидата е била проверена и анализирана за наличие на различните щамове на салмонелата. Освен това процесът по одобрение на нови заводи за износ на месо за ЕС ще бъде извършван на място от специализирани служби към ЕК, а не от отговорните бразилски органи. Също така всички кланици и компании, свързани с износа на конско месо, ще бъдат извадени от списъка на имащите право на внос на месо в ЕС.