Начало » Пазари » Животинска продукция
24.06.2017 г.

ЕС увеличи изискванията за вноса на говеждо и птиче месо от Бразилия

Предприятията-износители ще бъдат проверявани на място от служби към ЕК
ЕС увеличи изискванията за вноса на говеждо и птиче месо от Бразилия

В съответствие с новите, по-строги правила, въведени от Европейската комисия, целият внос на птиче месо от Бразилия в Европейския съюз ще бъде проверяван за салмонела, съобщи електронното издание Meatinfo. Източници от Брюксел твърдят също, че ЕК може да отнеме разрешителните на всички бразилски месопреработвателни предприятия, които до момента са можели да внасят и конско месо в ЕС.

Действията на изпълнителния орган на общността са предприети след извършената през миналия месец проверка на бразилски заводи за преработка на месо от служители на Директората по здравеопазване и безопасност на хранителните стоки на ЕС.

В публикувания отчет за проверката, която бе назначена след скандала в месния сектор в Бразилия през март, се посочва, че контролът в заводите за преработка на говеждо в страната като цяло отговаря на стандартите, спазвани в ЕС. Въпреки това ЕК е въвела по-строги изисквания за предприятията, които искат да получат разрешителни за внос на месо в ЕС.

Според източниците заради сериозните недостатъци, установени при проверката на бразилските месопреработвателни предприятия, европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис е уведомил бразилския министър на селското стопанство Блайру Маджи, че целият внос на птиче месо и на продукти, произведени от месо, от Бразилия в ЕС трябва да премине през задължителни микробиологични проверки преди експедирането, подкрепени с ветеринарни сертификати, в които да бъде посочено, че партидата е била проверена и анализирана за наличие на различните щамове на салмонелата. Освен това процесът по одобрение на нови заводи за износ на месо за ЕС ще бъде извършван на място от специализирани служби към ЕК, а не от отговорните бразилски органи. Също така всички кланици и компании, свързани с износа на конско месо, ще бъдат извадени от списъка на имащите право на внос на месо в ЕС. 

ЕС увеличи изискванията за вноса на говеждо и птиче месо от Бразилия
4397

Последни материали
Виж
Грижи и профилактика на костилкови овощни видове през април
Произвовството се опитва да навакса на увеличеното с 50 на сто търсене
Хранителните запаси на британците нараснаха с милиард паунда за 3 седмици
За да се запазят цените при породения от коронавируса спад в търсенето
Експерти призовават за доброволно свиване на производството на мляко в ЕС
Доставките за Китай през януари са се увеличили над 2 пъти на годишна база
Износът на свинско от ЕС продължава да расте
При рапицата обаче се прогнозира ръст от близо 7 на сто
Експерти очакват спад в добивите на основни зърнени култури в ЕС
Четирима души в микробус носели ловни пушки без разрешителни за ловуване
Горски инспектори предотвратиха бракониерски лов в Сливенско
Свързани материали
Виж
Грижи и профилактика на костилкови овощни видове през април
При рапицата обаче се прогнозира ръст от близо 7 на сто
Експерти очакват спад в добивите на основни зърнени култури в ЕС
Бюджетът да се формира от недоговорираните средства по ресорните програми
Предлагаме на ЕК специална мярка за коронавируса в селското стопанство
На работниците в производството се налага да дават допълнителни смени
Продажбите на консервирано месо в Дания скочиха 10 пъти
Съвет на земеделските министри на ЕС
Танева предлага неусвоените пари от еврофондовете да се пренасочат към уязвимите от кризата фермери
Според практическите съвети на ЕК към указанията й за управление на границите
Всички стоки трябва да бъдат пропускани през границите в ЕС за максимум 15 минути
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам