Начало » Пазари » Животинска продукция
17.06.2017 г.

Оригиналните сирена Камамбер скоро могат да изчезнат от пазара

sinor

В близко бъдеще едни от най-популярните сирена в света, тези от типа „Камамбер”, може да изчезнат напълно, съобщи „Блуумбърг”. Всяка година във Франция се произвеждат по 360 милиона пити от прочутото сирене, но само 4 млн. от тях са маркирани със специалното обозначение PDO, което показва, че са произведени в съответствие с историческата традиция.

За да бъдат отличени от останалите, за тях е прието наименованието „Нормандски камамбер”. Мекото сирене се приготвя от нефилтрирано сурово мляко с масленост не по-ниска от 38%, издоено от крави в северната френска провинция Нормандия, които са пасли и са хранени със сено от местните ливади.

Млякото се обработва ръчно в специални многослойни форми и се превозва на къси разстояния. Всяка година произвежданите количества оригинален камамбер намаляват и „Златният стандарт” вече се осигурява само от 3 преработващи предприятия - La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup и Fromagerie Durand.

През 2007 г. обаче започна „война на сирената”, след като няколко големи производители на камамбер, сред които Lactalis и Isigny-Sainte-Mere, поискаха чрез съда да бъдат променени правилата за производство, като целта им бе да бъде разрешено използването на пастьоризирано мляко вместо сурово. Френското правителство обаче излезе с решение, че за обозначаване на камамбера с официалната маркировка PDO в производството му трябва да се използва само сурово мляко.

Какво е значението на производството на сиренето по оригиналната рецепта? При използването на пастьоризирано мляко вместо сурово намаляват производствените разходи и съответно – цената на продукта. Качеството на оригиналния камамбер пък зависи от здравословното състояние на кравите, качествата на потребяваната от тях трева и грижите, които стопаните им полагат за тях.

Компаниите, желаещи да индустриализират производството, съвсем целенасочено се стремят към стандартизиране на използваното мляко. „Те възприемат млякото просто като основа за производството, а не се стараят да разкрият потенциала на сиренето”, пише Франсис Пърсивал, съавтор на книгата „Поредното изобретяване на колелото наново”.

Оригиналните сирена Камамбер скоро могат да изчезнат от пазара
7025
 

Последни материали
Виж
Увеличава се делът на биологичните и тези от свободни кокошки
Производството на яйца в Германия нарасна с над 4 на сто през 2024 година
България е сред страните с най-голям принос за спада през януари и февруари
Преработката на маслодайни култури в ЕС намаля до 3-годишно дъно
Партньорите на БАСФ залагат на сдружаването и иновациите в земеделието
В рамките на Sofia Spring Fest
Близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май
Горските педагози са обучили над 15 000 деца през 2024 г.
От 11 до 19 април ще продължи инициативата на МЗХ „Великденска кошница“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини