Начало » Новини » Страната
16.12.2014 г.

Нито един български продукт не фигурира в европейската система за опасни храни

Системата за известяване RASFF

Farmer.bg

От октомври 2013 до октомври 2014 г. европейската система за бързо известяване на опасни вещества в храните и фуражите (RASFF) е сигнализирала за 260 случая на наличие на вредни вещества в продукти, внесени в Европейския съюз или произведени от държави-членки. В системата не съществува нито един български продукт, което показва, че родните производители спазват стриктно изискванията за качество на храните.Това показва едногодишният отчет на международната институция, предаден от Българската агенция по безопасността на храните. Най-много 206 вредни вещества са открити при храните, които не са били допуснати до пазара. От тях 115 са случаите на опити за внос на некачественипродукти, които са били върнати след съответните анализи. В 73 от случаите става въпрос за проблемни стоки, произведени от държави, членки на ЕС. 

Сред най-фрапиращите са наличието на живак в риба меч от Испания и Португалия, хистамин в консервирана риба аншоа от Испания и Италия и в консервирани сардини от Индонезия, Listeria monocytogenes в пушена сьомга от Полша и пастет от херинга от Швеция, наличие на забранената субстанция нитрофуран в рибни филета от Виетнам.

При месните продукти е открита бактерията Listeria monocytogenes в шунка и мортадела от Италия и в пастет от Белгия, шигатоксин продуцираща Escherichia coli в сирене камембер от сурово мляко от Франция и замразено месо от кенгуру от Белгия, високи нива на окситетрациклин над допустимите стойности в телешко месо от Полша.

При фуражите и материали в контакт с храни е открит nthracis в телешко месо от Полша, Salmonella spp. в пушени колбаси от Белгия, наличие на неразрешения препарат диклазурил в охладени конски трупове от Португалия, олово в пастет, съдържащ фазаново и еленово месо от Германия, Salmonella typhimurium в замразено свинско месо от Германия.

Проверките при плодовете и зеленчуците са показали съдържание на карбендазим, ометоат, диметоат и тиофанат-метил в грозде от Тунис, анормална миризма и недеклариран сулфит в изсушен кокосов орех от Малайзия, Campylobacter в зеленчукови миксове от Дания, хлорталонил и диметоат в прясна ендивия (Cichorium endivia) от Белгия, афлатоксин В1 в сушени смокини от Турция, риск от химична контаминация (алуминиев

фосфид) от кафяв боб с неизвестен произход, високи нива на йод във водорасли от Испания, стъклени фрагменти във вишни от Унгария и недеклариран сулфит в сушени кайсии от Обединеното кралство.

При птичето месо са открити Salmonella enteritidis в пилешко месо от Полша и в охладено пиле от Франция, Salmonella spp. в пилешка кайма от Холандия, Salmonella Indiana в цяло замразено и охладено пиле, пилешки изрезки и вътрешности от Дания, Salmonella infantis в замразени пилешки филета от Украйна, Salmonella typhimurium в замразени пилешки бутчета от Белгия.

Нарушения има и при млечните продукти. Анализите са показали наличие на Listeria monocytogenes в сирена от Дания и в меко сирене от сурово мляко от Белгия, Salmonella Dublin в сирене от сурово мляко от Франция, високи нива на водороден пероксид в шоколадов десерт от Германия.

Нередности са открити също в диетични храни и хранителни добавки, внос от Канада и ХонгКонг.

Установени са два случая на отрови във фуражите – на афлатоксин В1 в царевица от Сърбия и на възможно наличие на Bacillus anthracis в телешки кости за фуражни цели от Словакия.

Проверките при вносните стоки сочат, че вредни вещества са засичани в стоки от Африка, Азия, Турция, Узбекистан, Северна и Южна Америка и др.

 

Нито един български продукт не фигурира в европейската система за опасни храни
16081
 

Последни материали
Виж
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Карантинна опасност – картофен молец
Шумен и Плевен
Главчев разпореди на екоминистерството да се задейства за разрешаване на водната криза
Сушата преди това обаче забавя развитието на посевите с 2-3 седмици
Условията бяха удовлетворителни за есенниците в Украйна през октомври
Приемът ще започне през януари 2025 г.
Готови са критериите за подбор на браншови проекти за обучение на фермерите
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 20 ноември ще се проведе годишната конференция на Съюза по храните
Предстоящо
На 14 ноември се провежда Международен симпозиум по храните
Билетите за посещение са налични онлайн
Над 500 изложители от хранително-вкусовия сектор се събират в Интер Експо Център от 13 ноември
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Предстоящо
На 29 октомври в Пловдив ще се проведе младежка конференция по храните
Заради несъответствия с нормативните изисквания в областта на храните
ОДБХ-Враца спря дейността на кулинарен магазин в града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини