Начало » Пазари » Зърно
14.06.2017 г.

Добрев: Прогнозите са за над 5 милиона тона реколта от пшеница

Снимка: МЗХ

Над 5 милиона тона се очаква да бъде реколтата от пшенично зърно тази година. Прогнозите са въз основа на майското състояние на посевите и развитието им през последния месец. По оперативни данни засетите през миналата есен площи надхвърлят 11 милиона дка пшеница и 1 300 000 дка ечемик. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Карнобат при днешното откриване на жътвената кампания 2017, съобщиха от агроминистерството.

Според Добрев и тази година се очаква добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната. Прогнозата за ечемика е в рамките на миналогодишното количество. Допълнително има засети 62 000 дка ръж, 153 хиляди дка тритикале и над 1 650 000 дка маслодайна рапица. 

Добрев информира, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли т.г. заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите.

Заместник-министър Добрев обясни, че данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, подчерта заместник-министърът.

Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава и това е добра база за старта на новата реколта, посочи зам.-министър Добрев.

Преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица - 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.

„Ние, като ръководен екип на Министерство на земеделието, храните и горите имаме сериозен ангажимент и отговорност към хляба на България и към тези, които с труда си го създават. Затова и днес сме заедно с вас, за да зажънем заедно и да засвидетелстваме уважение към сектора и към неговата най-важна грижа в годината - прибирането на зърното от новата реколта”, заяви заместник-министърът. Той пожела богата жътва и берекет на стопаните и потвърди готовността на ръководството на министерството за поддържане високото доверие на бранша.

Началото на жътвата беше дадено от Националната асоциация на зърнопроизводителите и на него присъстваха кметът на Карнобат Георги Димитров и заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов. Заместник-министърът подчерта високият над 65% дял на есенните култури сред цялото земеделско производство в областта, което изгражда на Бургас и региона авторитет на една от житниците на България.

Добрев: Прогнозите са за над 5 милиона тона реколта от пшеница
7422
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Заради свиването на засетите площи през есента във Франция и Германия
Реколтата от мека пшеница в ЕС се очертава най-слабата от 4 сезона
(„Early outlook for 2024 crops)
Перспективи за пшеница реколта 2024 г.
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини