Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.06.2017 г.

Ако сте трезвеници, може да използвате водка срещу плевелите в градината

Практика

sinor

Тазгодишната влажна пролет осигури на тревата всички необходими условия да избуи максимално и да се извоюва пространство за културите в градината не е толкова просто. Ето няколко варианта за борба с излишната зеленина в лехите.

1. Прекопаването е традиционният способ за борба с плевелите. Процесът е трудоемък, но дава възможност да се избавим от всички бурени за около 2 седмици. Когато се подадат отново, вече няма да е толкова трудно да се справим с тях.

Има обаче градинари, които се обявяват срещу прекопаването. Но ако градината е превзета от троскот и кострец, няма по-добър начин. Още повече, че сега това може да се свърши с култиватор.

2. Хербицидите изглежда са неизбежното зло в борбата с плевелите. На ранен етап, преди покълването на културите, може да се използва и „Раундъп”. За предпочитане обаче е „Лонтрел 300 СЛ”, особено при ягодите, които ще преживеят пръскането, а тревата ще изчезне. Но за да останат екологично чисти, процедурата не трябва да се прилага между цъфтежа и събирането на реколтата.

Трудно е да бъдат упрекнати противниците на хербицидите, още повече, че някои плевели успяват да оцелеят и след прилагането на химическите вещества. В тяхна полза може да се изтъкне единствено, че са най-лекото и просто средство срещу бурените. Особено ако ножът е опрял до кокала, изборът изглежда предрешен.

3. Особено успешно в борбата с плевелите в градината е мулчирането. Има наблюдения, че ако се използва слой слама с дебелина 7 сантиметра, бурените буквално загиват от изтощение. За да бъде отмиван мулчиращият слой при поливане обаче е желателно той да е дебел между 10 и 15 сантиметра.

Ако пък нямате слама, купете черно фолио, което пропуска под 20% от светлината. Под него плевелите ще загинат без изключение.

4. Колкото и да е странно, водката също може да се включи в борбата със затревяването на лехите. Още по-странно е, че методът не е изобретен в Русия – предложението идва от САЩ. Американски учени установили, че 6-процентов разтвор на етилов спирт (150 грама водка на кофа вода) стимулира покълването на семената, плевелите прорастват дружно, след което участъкът се прекопава или се обработва с хербициди.

Ако сте трезвеници, може да използвате водка срещу плевелите в градината
6192
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Половин кубически сантиметър на зеленчук осигурява реколта след 10 дни
Водката ускорява узряването на доматите и повишава добивите
И това го има
Британски фермер прави водка от мляко
Създаване на отводки между две главни паши
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини