Начало » Новини » Света
06.06.2017 г.

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм

Макар и фанорит на диетолозите, пилешкото не е на първо място

Диетолозите отдавна са обявили месото за ценен продукт, най-вече заради високото съдържание на пълноценни животински белтъчини, които са необходими за изграждането на тъканите, хормоните и ферментите в човешкия организъм. Месото на отделните животни, опитомени от човека, обаче се различава доста по състав и вкусови качества, а битуват и много митове по въпроса кое все пак е най-полезното, припомнят от електронното издание Ptichki.

Оказва се, че на първо място е заешкото месо. В него се съдържат рекордно количество белтъчини, а най-важното е, че за разлика от останалите видове месо се усвоява 90% от човешкия организъм. Освен това не е тлъсто – мазнините са до 9%, а и на практика не предизвиква алергии.

Едва на второ място идва пилешкото месо, обикновено определяно като фаворит. То се усвоява лесно от организма, а съдържанието на холестерин и мазнини е ниско. Най-полезни са пилешките гърди.

Кой не е чувал, че свинското е рекордьор по съдържание на холестерин? На практика обаче холестеринът в него е 2 пъти по-малко, отколкото в маслото, и 3 пъти по-малко от яйцата. Понеже е много калорично месо, препоръчва се за консумация през зимата и при тежко физическо натоварване, тъй като прекрасно възстановява силите.

От всички видове месо от домашни животни говеждото е с най-голямо съдържание на желязо, затова се препоръчва при дефицит на този елемент в организма. Тъй като не е мазно, се усвоява лесно, подпомага поддържането на нормално ниво на киселинност и регулира дейността на храносмилателната система.

Овчето месо е най-подходящо за хората над 50-годишна възраст, а при децата агнешкото е за предпочитане. Мазнините в овчето месо са 2 пъти по-малко, отколкото в свинското.

Най-добре от всичко обаче е различните видове меса да се редуват и да не се прекалява с консумацията. Най-полезно е вареното месо, следвано от печеното и сготвеното на яхния, а пърженото трябва да се сведе до минимум.

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм
34259
 

Последни материали
Виж
Европейски политики
Българският фермерски съюз и КОПА КОДЖЕКА с отворено писмо до Урсула фон дер Лайен
Селскостопанската продукция на ЕС намалява през 2023 г.
Резитба и оформяне на короната на орехи и лешници
Живеем в най-горещата година от човешката история - 2024
Важно за фермерите!
Среща на НАЗ за несъответствията при мониторинга на площите, установени от ДФЗ
Има начин да неутрализираме дъха на загоряла ракия
Свързани материали
Виж
Есенни изненади
От днес до 16 ноември посетете 5-те изложения за храни в „Интер Експо център“
Ограничаване на вноса от Бразилия
Европейските фермери настояват за спешно преразглеждане на търговската сделка между ЕС и Меркосур
Архангел Михаил е и професионалният празник на работещите в този сектор
На МЕСОМАНИЯ 2024 браншовата асоциация ще отбележи 30-годишния си юбилей
Предстоящо
На 14 ноември се провежда Международен симпозиум по храните
Билетите за посещение са налични онлайн
Над 500 изложители от хранително-вкусовия сектор се събират в Интер Експо Център от 13 ноември
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини