Начало » Новини » Света
06.06.2017 г.

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм

Макар и фанорит на диетолозите, пилешкото не е на първо място

Диетолозите отдавна са обявили месото за ценен продукт, най-вече заради високото съдържание на пълноценни животински белтъчини, които са необходими за изграждането на тъканите, хормоните и ферментите в човешкия организъм. Месото на отделните животни, опитомени от човека, обаче се различава доста по състав и вкусови качества, а битуват и много митове по въпроса кое все пак е най-полезното, припомнят от електронното издание Ptichki.

Оказва се, че на първо място е заешкото месо. В него се съдържат рекордно количество белтъчини, а най-важното е, че за разлика от останалите видове месо се усвоява 90% от човешкия организъм. Освен това не е тлъсто – мазнините са до 9%, а и на практика не предизвиква алергии.

Едва на второ място идва пилешкото месо, обикновено определяно като фаворит. То се усвоява лесно от организма, а съдържанието на холестерин и мазнини е ниско. Най-полезни са пилешките гърди.

Кой не е чувал, че свинското е рекордьор по съдържание на холестерин? На практика обаче холестеринът в него е 2 пъти по-малко, отколкото в маслото, и 3 пъти по-малко от яйцата. Понеже е много калорично месо, препоръчва се за консумация през зимата и при тежко физическо натоварване, тъй като прекрасно възстановява силите.

От всички видове месо от домашни животни говеждото е с най-голямо съдържание на желязо, затова се препоръчва при дефицит на този елемент в организма. Тъй като не е мазно, се усвоява лесно, подпомага поддържането на нормално ниво на киселинност и регулира дейността на храносмилателната система.

Овчето месо е най-подходящо за хората над 50-годишна възраст, а при децата агнешкото е за предпочитане. Мазнините в овчето месо са 2 пъти по-малко, отколкото в свинското.

Най-добре от всичко обаче е различните видове меса да се редуват и да не се прекалява с консумацията. Най-полезно е вареното месо, следвано от печеното и сготвеното на яхния, а пърженото трябва да се сведе до минимум.

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм
32204
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини