Начало » Новини » Света

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм

Макар и фанорит на диетолозите, пилешкото не е на първо място
Синор.БГ / 06.06.2017 г.

Диетолозите отдавна са обявили месото за ценен продукт, най-вече заради високото съдържание на пълноценни животински белтъчини, които са необходими за изграждането на тъканите, хормоните и ферментите в човешкия организъм. Месото на отделните животни, опитомени от човека, обаче се различава доста по състав и вкусови качества, а битуват и много митове по въпроса кое все пак е най-полезното, припомнят от електронното издание Ptichki.

Оказва се, че на първо място е заешкото месо. В него се съдържат рекордно количество белтъчини, а най-важното е, че за разлика от останалите видове месо се усвоява 90% от човешкия организъм. Освен това не е тлъсто – мазнините са до 9%, а и на практика не предизвиква алергии.

Едва на второ място идва пилешкото месо, обикновено определяно като фаворит. То се усвоява лесно от организма, а съдържанието на холестерин и мазнини е ниско. Най-полезни са пилешките гърди.

Кой не е чувал, че свинското е рекордьор по съдържание на холестерин? На практика обаче холестеринът в него е 2 пъти по-малко, отколкото в маслото, и 3 пъти по-малко от яйцата. Понеже е много калорично месо, препоръчва се за консумация през зимата и при тежко физическо натоварване, тъй като прекрасно възстановява силите.

От всички видове месо от домашни животни говеждото е с най-голямо съдържание на желязо, затова се препоръчва при дефицит на този елемент в организма. Тъй като не е мазно, се усвоява лесно, подпомага поддържането на нормално ниво на киселинност и регулира дейността на храносмилателната система.

Овчето месо е най-подходящо за хората над 50-годишна възраст, а при децата агнешкото е за предпочитане. Мазнините в овчето месо са 2 пъти по-малко, отколкото в свинското.

Най-добре от всичко обаче е различните видове меса да се редуват и да не се прекалява с консумацията. Най-полезно е вареното месо, следвано от печеното и сготвеното на яхния, а пърженото трябва да се сведе до минимум.

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм
38539
 

Последни материали
Виж
Приемът ще е 9-11 септември
Отворено е ново кандидатстване по схемите Училищен плод и Училищно мляко
Плащането ще е с редукция от 0,6%
Финансова помощ за свиневъдите: Подробности за втория транш
Реколтата, отчетена към септември 2025 г.
Статистиката отчете сривовете в овощарството за 2025 г.
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
Износът е за близо 22 млрд. евро, вносът за 17 млрд.
Стабилност на износа на селскостопански храни от ЕС през май 2025 г.: Тенденции и ключови пазари
Безапелационният победител Bunge ще достави планираните 125 000 тона
Меката пшеница поевтиня на международния търг за внос в Тунис
Свързани материали
Виж
На 12 ноември ще стартира изложение ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО
Консумацията се увеличи както извън дома (9 %), така и в дома (1,5 %).
Испания увеличи производството на говеждо месо с 12 процента
Месо, млечни продукти, яйца и други са поскъпнали с до 15 процента в Германия
Повече свинско месо и по-малко говеждо месо
Производство на месо в Германия през първото полугодие на 2025 г
Пазарните тенденции в селското стопанство през следващото десетилетие
Предстоящо
Покана към бизнеса за изложението МЕСОМАНИЯ през ноември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини