Начало » Новини » Света
06.06.2017 г.

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм

Макар и фанорит на диетолозите, пилешкото не е на първо място

Диетолозите отдавна са обявили месото за ценен продукт, най-вече заради високото съдържание на пълноценни животински белтъчини, които са необходими за изграждането на тъканите, хормоните и ферментите в човешкия организъм. Месото на отделните животни, опитомени от човека, обаче се различава доста по състав и вкусови качества, а битуват и много митове по въпроса кое все пак е най-полезното, припомнят от електронното издание Ptichki.

Оказва се, че на първо място е заешкото месо. В него се съдържат рекордно количество белтъчини, а най-важното е, че за разлика от останалите видове месо се усвоява 90% от човешкия организъм. Освен това не е тлъсто – мазнините са до 9%, а и на практика не предизвиква алергии.

Едва на второ място идва пилешкото месо, обикновено определяно като фаворит. То се усвоява лесно от организма, а съдържанието на холестерин и мазнини е ниско. Най-полезни са пилешките гърди.

Кой не е чувал, че свинското е рекордьор по съдържание на холестерин? На практика обаче холестеринът в него е 2 пъти по-малко, отколкото в маслото, и 3 пъти по-малко от яйцата. Понеже е много калорично месо, препоръчва се за консумация през зимата и при тежко физическо натоварване, тъй като прекрасно възстановява силите.

От всички видове месо от домашни животни говеждото е с най-голямо съдържание на желязо, затова се препоръчва при дефицит на този елемент в организма. Тъй като не е мазно, се усвоява лесно, подпомага поддържането на нормално ниво на киселинност и регулира дейността на храносмилателната система.

Овчето месо е най-подходящо за хората над 50-годишна възраст, а при децата агнешкото е за предпочитане. Мазнините в овчето месо са 2 пъти по-малко, отколкото в свинското.

Най-добре от всичко обаче е различните видове меса да се редуват и да не се прекалява с консумацията. Най-полезно е вареното месо, следвано от печеното и сготвеното на яхния, а пърженото трябва да се сведе до минимум.

Кое е най-полезното месо за човешкия организъм
37720
 

Последни материали
Виж
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Свързани материали
Виж
Преходно ще продължат до края на тази година
Квотите на Украйна за внос на селскостопански продукти в ЕС падат от 2026 г.
Птичи грип
Великобритания разреши вноса на месо от ваксинирани френски патици
Най-много се пада на глава от населението в Кипър и Ирландия
Потреблението на месо в ЕС нарасна за пръв път от 5 години
Професионални организации призоваха правителството за извънредна подкрепа
Месният бранш в Испания е загубил 190 милиона евро от спирането на тока
Резултатите недвусмислено показват зависимостта от доставките от чужбина
Китай увеличи както вноса, така и производството на свинско
Доставените за трети страни над 6 милиона тона през 2020 и 2021 година остават мираж
ЕС увеличи слабо износа на свинско месо през 2024 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини