Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.05.2017 г.

Коев: Българските вина вече са в листата на качествените напитки

Коев: Българските вина вече са в листата на качествените напитки

sinor

Ако преди 20 години България беше известна с износа на големи количества не дотам качествени вина, то имиджът й днес се гради като производителка на добри напитки извън ниския ценови клас. Това съобщи председателят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев в интервю за националното радио. Поводът е 40-то издание на Световния конгрес на виното, чийто домакин за първи път е България.

За последните 20 години в бранша бяха инвестирани сериозни средства, така че от 80 винарни днес предприятията, които преработват винено грозде, са 264.

Обработваемите площи намаляха от 970 хиляди декара на 600 хил. дка, но инвестициите в нови насаждения продължават, така че годишно се засаждат по 10-12 хил. дка нови масиви.

Бутиковите винарни намериха своята ниша, като през последните три години страната увеличава износа си с по 2 милиона литра вино годишно.

През 2016 г. сме експортирали 62 млн. л вино. Също през миналата година български вина са спечелили 150 награди на различни световни конкурси, което е ново доказателство за високото качество на географските ни лозарски пояси.

Другият плюс е, че с повишаване на качеството все повече расте и вътрешното потребление. През миналата година в страната са изпити около 120 млн. л вино, а вносът е символичен. Чуждото вино по рафтовете в магазините е било само 5 млн. л.

1733
Последни материали
Виж
Протест
Гръцките фермери отново изкарват тракторите по пътищата
Всяко нарушаване на покоя на пчелите вреди на доброто презимуване
В пчелина през януари
Рецепта с кайма
Кремсупа с топчета
От 1 януари
Турция понижи митото върху вноса на орехи и бадеми до 15 на сто
Румъния е на първо вясто по заети в биологичния сектор
България е лидер в ЕС по ръст на площите с биоземеделие през настоящото десетилетие
Цени по региони
Цените на яйцата спаднаха с 5 стотинки
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Безцветен коняк и екзотични напитки са сред изненадите на предстоящата „Винария 2018“
Съдовете трябва да престоят с вода поне 20 дни
Накиснете бъчвите, преди да налеете вината
Бъдещето на ОСП: Дори чашата ви червено вино е застрашена от промяната на климата
Карантинният й срок е до 10 дни
Сернистата киселина подобрява виното
Производството на вино в света удари 50-годишно дъно
Ако виното стане синьо - температурите до минус 5 градуса влияят положително
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам