Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.05.2017 г.

Изгонете поповото прасе успешно

Можете да познаете дали поповото прасе е нанесло вреди в двора ви, когато забележите ходове в почвата, гнезда с яйца, хълмчета около растенията, в които се скриват входовете към подземните тунели, създадени от неприятеля. Борбата с поповото прасе е задължителна, тъй като то е много плодовито, и ако не направите нищо, то може да ви лиши изцяло от реколта.

Има два начина да изгоните поповото прасе от градината си. Първият се заключава в унищожаването му, а вторият - в прогонването му.

За най-лесен начин за избавяне от насекомото се явява дълбокото прекопаване на почвата по цялата територия, дори и да не планирате да засаждане нищо на нея. Това се прави през есента и пролетта, като през лятото трябва да разрохквате. Това ще разруши ходовете и гнездата на поповото прасе.

Много голям ефект има и поставянето на капани в градината. Това могат да са бутилки или буркани с течност, зарити в земята до гърлото, парчета пресен тор или парчета дървесина или фурнир. В първите поповото прасе ще се стреми да се подкрепи, във вторите - да снесе яйцата си, а под третите ще се крие от слънцето. Какъвто и вид да изберете, трябва редовно на две седмици да проверявате и събирате вредителите.

Има и друг начин за справяне с поповото прасе - заливането на ходовете с различни течности. Обикновено те се разполагат около зеленчуковите лехи. За тази цел можете да вземете или чиста студена вода, или да приготвите специални разтвори, приготвени от в5 л вода и 1 с.л. масло. Можете да разтворите и 4 с.л. миещ препарат на 10 л вода и пак да налееете ходовете или пък да добавите в 10 л кипяща вода 2-3 с.л. сода. Всичко ще свърши работа.

За да предпазите растенията от поповото прасе, се препоръчка да насипете в ямките яйчени черупки, смесени със слънчогледово олио. Това не само ще убие поповото прасе, ако се опита да хапне от него, но и ще бъде естествен тор за вашата градина.

За да прогоните поповото прасе, трябва да знаете от какво се бои то.

- Шум и вибрации - поставените по периметъра на градината метални кутии или електронни средства за прогонване, които създават вибрации в почвата, могат да ви избавят от вредителя за 10-14 дни.

- Рязката миризма - ароматът на цветя, като хризантемите и тагетесите, са много неприятни за поповото прасе, затова ако ги засадите по края на лехите си, то то ще ги заобикаля. С тази цел можете да използвате и чесън, листа от орехи и дори парчета разлагаща се риба.

- Птичият тор - ако редовно подхранвате културите в лехите си с птичи тор, поповото прасе ще страни от тях.

Изгонете поповото прасе успешно
138948
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Кокошият тор гони поповото прасе
Те обичат почивката на сянка, възползвайте се
Спечелете битката срещу поповите прасета
Практика
Още с топенето на снега може да започнете борбата срещу поповото прасе
Унищожете поповото прасе
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини