Начало » Хоби земеделие » Цветарство
25.04.2017 г.

Как да изберем саксия

Цветята и съдовете, в които ги отглеждате, трябва да образуват едно единно цяло, саксията трябва да изглежда сякаш е част от растението. Съчетани по този начин цветята и съдовете могат да образуват едни невероятно красиви акценти във вашия двор или градина, а обратното ако не са хармонично свързани могат да изглеждат съвсем не на мястото си.

От огромно значение е не само размера на съда за вашите растения, но и неговата форма и материал, от който е изготвен.

В днешно време съществува огромно разнообразие от форми на съдовете - правилни, неправилни. В САЩ и Япония са изключително популярни в момента уникалните форми, които са дело на различни известни скулптори.

Творците продават своите творения за неприлични суми, но за тяхно щастие доста хора ги търсят и купуват. Цената на една авторска кашпа варира от 28 до 50 хиляди евро. В повечето случаи обаче тази кашпа не е подходяща за растителността.

Друга важна част е материала, от който са направени съответните съдове. Доста голямо разнообразие отново - като се започне от множеството видове метали, които съществуват, множеството дървен материал, керамика и стигаме до добрата стара пластмаса, която е най-ефтина и най-дълговечна.

Съществуват доста добри решения и от комбинация между тези материали. Най-често се ползва комбинацията между дърво и пласмаса и между метал и пласмаса, като пласмасата, в която се оглежда и растението, се поставя в металната или съответно дървената кашпа и по този начин се постига скриването на грозната пласмасова кашпа. Обикновено отгоре се насипват различни видове инертни материали - филц, пясък, изкуствени мъниста и много други.

Безспорно най-важно е да осигурите такъв съд, че вашето растение да се развива нормално. За тази цел трябва внимателно да проучите изискванията на цветята, защото за всеки вид са различни. Например растенията с дълбока коренова система(като повечето видове рози), предпочитат по- дълбоки съдове, други, които са с плитка не изискват толкова дълбоки саксии.

Трябва също да прецените и стабилността на съда, в озеленителната практика важи едно правило, че колкото е по-високо дадено растение, толкова по висок и тежък трябва да е неговия съд.

А за да получите едно единно хармонично цяло между саксията и растението, не бива да се съобразявате само със собствения си вкус, а и със заобикалящата ви сред. Добре е да се съобразите със архитектурата на вашата къща, формата и цялостния стил на градината.

Голямо значение играят и цветовете, както на цветята така и на съдовете и заобикалящата ги среда. При цветовите решения също е от изключително значение да ги подберете така, че да се получи едно хармонични цяло.

Комбинации например като виолетово, розово и червено доста трудно се съчетават, а яркиките цветове като синьо, червено, жълто и бяло се съчетават доста добре.

Цветовете на съдовете е за предпочитане да се избират в цветове близки до тези на пръста- бежаво, теракота или някакви неутрални цветове. Материалът, от който е направен съда също е от доста решаващо значение.

Как да изберем саксия
6240
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Президентът връчи мандата на новия премиер
Кирил Вътев запазва поста си и в служебния кабинет
Отиваме ли на избори ще стане ясно в 16 часа
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
Нови протести
В крайно отчание, фермери ще колят животни по пътищата в деня на изборите
Вчера се навършиха 76 години от убийството на големия политик и демократ
Обединени земеделци се поклониха пред Никола Петков
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини